A Hilltop ünnepel: Zolbert Jazz & Wine Fest Neszmélyen

A Hilltop ünnepel: Zolbert Jazz & Wine Fest Neszmélyen

Júniusban tölti be 70. életévét Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza. A szakember 1997-ben az Év Borásza lett Nagy-Britanniában, 1999-ben Magyarországon lett az Év bortermelője, míg cége 2004-ben megkapta az Év Pincészete elismerést. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan június második hétvégéjén zenei-gasztronómiai fesztivált rendeznek „főhadiszállásán”, a neszmélyi birtokon.

Borász- és vendéglátós-generációk nőttek fel Kamocsay Ákos mellett, aki a szakmában mindent elért: a világ egyik legnagyobb borpiacával, az Egyesült Királysággal ismertette meg a magyar illatos fajtákat. Két évtizeddel ezelőtt munkássága miatt az Év bora lett a ködös Albionban „a kimondhatatlan nevű” bor, a Bakonyi Károly által piros traminiből és irsai olivérből nemesített cserszegi fűszeres, Londonban, de Magyarországon is volt már az Év Bortermelője, sőt, munkahelye, a Hilltop az Év Pincészete díjat is elnyerte 2004-ben.

Jóllehet korábban is tartottak népszerű fesztiválokat a neszmélyi birtokon, a jeles évfordulóhoz kapcsolódóan nagyszabású, ám mégis személyes zenei-gasztronómiai eseményt szerveznek a Hilltopnál. Mi több, a Zolbert Jazz & Wine Fest azért is különleges, mert a június második hétvégéjén megtartott eseménysorozatot Magyarországon egyedülálló módon a saját nevére vette a fesztivál művészeti vezetője, az elismert szaxofonművész, Zolbert. Ilyesmire Magyarországon még nem volt példa. A kétnapos zenei és gasztronómiai fesztivál Kamocsay Ákos, Zolbert és számos elismert fellépő közreműködésével a bor és a zene viszonyába enged bepillantást, koncertekkel, pincetúrákkal, gyerekprogramokkal, de esti borozós-zenehallgatós medencepartival és gasztronómiai ínyencségekkel is.

Könnyen lehet, hogy a méltatlanul kevéssé ismert borvidéken hagyomány születik, és Kamocsay Ákos születésnapjának közeledtével, minden év júniusában felpezsdül majd Neszmély kulturális élete.

Ezen a linken több információt kaphattok a Zolbert Jazz & Wine Fest-ről

Kamocsay Ákosról még néhány szó:

Kamocsay Ákos
Kamocsay Ákos
  • 1946-ban született Veszprémben, 1970-ben végzett a Budapesti Kertészeti Egyetem borászati szakán.

  • 1970-től a Móri Állami Gazdaság palackozó üzemének vezetője, majd főborásza, 1993-től a Hilltop Neszmély kisebbségi tulajdonosa és főborásza.

  • 1997-ben az Év Borásza Nagy-Britanniában, 1999-ben az Év bortermelője Magyarországon, 2004-ben a Hilltop az Év Pincészete, 2005-ben Kamocsay Ákost a Magyar Köztársasági Érdemérem lovagkeresztjével tüntették ki.

  • A Hilltop a Neszmélyi Borvidéken 400 hektáron gazdálkodik, a Szekszárdi borvidékhez tartozó Bátaszéken 160 hektárról szüretel szőlőt.

  • Fia, ifjabb Kamocsay Ákos borászkodik, lánya, Anikó a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben dolgozik, fia révén kétszeres nagypapa.

  • Szabadidejében teniszezik, illetve balatoni vitorlásán múlatja az időt.

Itt pedig egy régebbi írásom található a pincészetről: Hilltopnál jártam: múlt, jelen és jövő

(készült a sajtótájékoztató alapján)


Related Posts

Spaghetti Carbonara, ahogyan az olaszok készítik! Recept és borajánlat

Spaghetti Carbonara, ahogyan az olaszok készítik! Recept és borajánlat

Ha valaki eddig azt gondolta, hogy a Carbonara elkészítéséhez tejszín, bacon, esetleg hagyma is szükséges, nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Aki evett már eredetit, tudja, hogy köszönőviszonyban sincs azzal, ahogyan Magyarországon sok háztartásban és étteremben készítik. Amúgy a Carbonaraban az a legjobb, hogy […]

Semmin sem változtatnék! – Kamocsay Ákossal beszélgettem

Semmin sem változtatnék! – Kamocsay Ákossal beszélgettem

Csak kétféle borász létezik: rossz és jó. Az 1970-ben a Budapesti Kertészeti Egyetem kertészeti és szőlészeti szakát abszolváló Kamocsay Ákos, kétség kívül az utóbbiak közé tartozik. Számtalan elismerései és borversenyen elért eredményei mind ezt igazolják, hadd soroljak fel néhányat: 1997-ben Angliában ő lett az „Év […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!