A kadarka ötven árnyalata

A kadarka ötven árnyalata

„Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk” – mondja A tanú című film ikonikus jelenetében a Narancskutató Intézet élére kinevezett Pelikán József a magyar narancsba, jobban mondva a magyar citromba beleharapó Bástya elvtársnak. Bár ami azt illeti a származása a mai napig tisztázatlan, az összképet figyelembe véve, valahogy én is így érzek, amikor magyar kadarkákat kóstolok. De még mielőtt támadás érné a házat, szeretném leszögezni: sok érdekes és jó bort kóstoltam eddig kadarka címszó alatt, viszont kevésnek volt köze ahhoz, amit én kadarkának gondolok. De most inkább térjünk rá a mostani bejegyzés lényegére:

Hagyományteremtő szándékkal hívta össze a Furmint Február, Hárslevelű Éjszakája rendezvénysorozatok ötletgazdája, Kézdy Dániel március 15-én a borszakmát. Jobban mondva, magamat is beleértve, jó néhány borfirkászt. A téma pedig nem más, mint maga a kadarka, szőlőfajta, amely Kézdy Dániel szerint Magyarországon nem kap elég figyelmet. S bár nem áll szándékában egy újabb nagykóstolót vagy hónapot felépíteni a kadarka körül, mégis szeretne egy olyan eseményt szervezni, mely kicsit megmozgatja ezt a témát. Véleménye szerint a kadarkát több szempontból is össze lehet kapcsolni március 15.-vel, egyrészt időpontilag, hiszen a tavasz és a húsvét érkezésével az emberek szívesen kóstolnak könnyedebb vörösborokat. Másrészt pedig a kadarka nehézségével és történetével, közel áll a szabadságharchoz. Nehéz vele dolgozni – mondja Dániel, de aki vállalja az ezzel járó vesződséget, az nagyon szép eredményeket tud elérni. Nem mellesleg, a Budakalászon található Kálvária Pincében azt vette észre, hogy a külföldiek nagyon érdekesnek találják ezt a szőlőfajtát, legfőképpen a belőle készült elegánsabb, gyümölcsös vonalú borokat. Ha minden tervei szerint alakul, akkor itt minden év március 15.-én egy kadarka-workshopot szeretne a szakmának tartani, illetve a kadarkás borvidékeken szeretné elérni, hogy minden pincészet nyissa meg ezen a napon a kapuit.

A „Kadarka a szabadság bora” című workshopon a Vida és a Sziegl Pincészet (a három kóstolt Sziegl kadarkáról egy korábbi bejegyzésben már ITT írtam) kivételével minden bort vakon kóstoltunk.

Sziegl Balázs és Ifj. Vida Péter
Sziegl Balázs és Ifj. Vida Péter

Orsolya Pince Kadarka-Variációk #3 2017

Illatában érett és túlérett piros gyümölcsök, fekete cseresznye, meggy, szilvahéj, és édes fűszerek. Kóstolva mintha még nem állt volna össze teljesen, az enyhén tüzes kortyban visszaköszönnek az érett piros gyümölcsök, a tannin picit szemcsés, lecsengése fanyar. 5-

Takler Kadarka 2017

A Decsi hegy és Szenta-völgy dűlők termése. Könnyed és egyszerű, viszont alig lehet találni benne izgalmakat. A korty vékony, benne némi éretlenségre utaló jegyek, szárított zöldfűszerek és kevés gyümölcsök. 4-

Vida Péter Bonsai Öregtőkés Kadarka 2016

A 7 napos hűtött erjesztést követően 17 hónapig érlelték acéltartályban, majd 2 hónapig 1000 literes hordókban. Illatában csipkebogyó, koktélcseresznye, zöldfűszerek, melyhez társul egy kis szamóca és keserű csokoládé is. Szájban filigrán, savai kissé szögletesek, gyümölcsökből kevesebbet mutat, de rendben van, jól iható. 5-

Vida Öregtőkék Kadarkája 2015

Mélyebb és rétegezettebb is a 2016-oshoz képest, illatában édesbe hajló friss és érett piros gyümölcsök, kevés füst, szalonna. Vakon kóstolva az alkoholt többre gondoltam. A korty zamatos, benne csipkebogyó és fekete erdei gyümölcsök, a tannin viszont picit szárító jelleggel bír. 6-  

Vida Öregtőkék Kadarkája 2013

Már téglás színbe hajló széleiből észrevehető, hogy idősebb borról van szó, ennek megfelelően mind illatában, mind pedig ízében visszaköszönnek a palackérlelésből származó jegyek, fűszerek: animalitás, föld, füstösség, pikáns Perique dohány, szárított piros bogyós gyümölcsök, édes jellegű Burley és Virginia típusú dohány, datolya, kakaó, csokoládé, mazsola. Kóstolva savakban és gyümölcsökben is szerényebb. 6-

Szentesi Kadarka 2017

Visszafogott illatának jót tesz némi idő a pohárban. Nyitásnak egy kis szappanosság is felfigyel, de szerencsére némi szellőzéssel eltűnik a pohárból, viszont gyümölcsökben keveset mutat. Kóstolva finom zamatosság, fűszerek, a savak határozottak, a tannin finoman szemcsés. Közepestől picivel hosszabb lecsengésében kellemes fanyarság. 6 pont, de biztos van, akinek ennél többet is megér.

Bott Frigyes Kadarka 2017

Azon kevés magyar borászok egyike, akinek borait bármikor leveszem vakon a polcokról, legyen az régebbi (mármint ha valahol nagy ritkán találkozni ilyennel) vagy új évjáratú. Kivéve a 2016-ost, mert itt a főtt zöldséges, kovászos uborkás jegyek nem győztek meg. A 2017-es kadarka viszont tanítanivaló minden borász számára. Friss, gazdag, elegáns illat-és ízjegyeiben kirobbanó gyümölcsösség, mélységek, szamóca, ribizli, szilva, fekete cseresznye, és finom fűszeresség. A korty lédús, az illatában tapasztalt jegyekhez társul díszítésként kevés fekete ribiszke, kökény és tea is. Nagy élmény, a sor egyetlen kimagaslóan jó, nemzetközi kitekintésben is értelmezhető kadarkája. Nekem ez az élmény megér 7+ pontot.

Eszterbauer „Nagyapám” Kadarka 2016

Érettebb nüanszok, illat-és ízképét inkább a sötét bogyós gyümölcsök uralják, édes fűszerek, csokoládé, szilva, medvecukor és egy csöppnyi mazsola. Kóstolva teltebb, a fa is intenzívebb, mellette áfonya, érett cseresznye, fűszerek. Jó arányok, talán a savai lehetnének cizelláltabbak. 6-

Heimann Céh Kereszt 2016

Illatjegyeiben visszafogottabb, benne meggy, piros-és sötét bogyós gyümölcsök változó arányban, vanília, és leheletnyi kávé. Kóstolva cseresznye, feketebors, édesfűszerek, a savai kicsit élesek, utóíze kellemes. 5+

St. Andrea Bistro Collection Kadarka Superior 2016

Inkább vörösbor, mint kadarka, mely inkább az erejével szeretne hódolni. Karácsonyi fűszerek, fekete ribiszke, szederlevél, lekvárosság illatában, ízjegyeiben sok fa, erőteljesebb savak, a magas alkohol adta édesség érzet, a korty végén pedig mazsola. 5 pont, de inkább alulról súrolva.

St. Andrea Kadarka Superior 2015

Színében halványabb megjelenés, illatában koktélcseresznye, kis palackérleléses jegyek, füst, érett eper és eperlé, karamell. Kóstolva lomhább szerkezet, mazsolás jegyek. 5

Halmosi Pincészet Kadarka 2015

Kifejezetten visszafogott illat, illó, de kiszellőzve is nagyon keveset mutat. Kis kandírozott narancsos csokoládé, szájban melegebb tónusú bor, mely inkább vörösbornak, mintsem kadarkának mondható. 5-

Grál Borpince Pelzberg 2015

Kézdy Dani szerette volna kicsit meglepni a borfirkászokat a kóstolón, így a kadarka sorba becsempészte Mucsi Zolán kékfrankosát is. Bár ami a pinot noir-t és a kadarkát illeti, lassan már nem lepődöm meg semmin, de ez a tétel már illatában is nagyon messze áll a kadarkától. Illatában és ízekben is tercier jegyek, animalitás, füst, kapor, mazsola, és oxidáltság. Sajnos a pályája csúcsát már rég elhagyta. 4-

Dukay-Sagmeister Kadarka Szigeti 2015

Két éve, amikor írtam róla (ITT olvasható) nagyon tetszetős kadarka volt. A maga idejében az egyik legszebb. Most viszont már kezd fáradni, sokáig már nem tartogatnám. Puncsos-mazsolás érettebb karakter, mákos-meggyes rétes, fekete erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, kis virág és animalitás a háttérben. Kóstolva fanyar gyümölcsök, meggyes felhangok és feketebors. 5

St. Andrea Kadarka Magyalos 2009

Oxidált jegyek, istálló, kakaópor, aszalt gyümölcsök, piros fűszerpaprika, avar, tejcsokoládé illatában, melyek visszaköszönnek a szájban is. Lomha, fáradt, a korty tüzes és fűszeres, az alkohol markáns, a pályája csúcsát már elhagyta. Lehet benne szépséget találni, de véleményem szerint ebben a fázisban már megosztó bor. 5- Készült belőle 2816 palack.

Bott Frigyes Kadarka 2015

Hogy szépen kinyíljon és megmutassa bájait, több időt igényel a pohárban. Elegáns, telt és gazdag kadarka, harapható gyümölcsökkel, vadcseresznyével, eperrel, málnával, vörös ribiszkével, a háttérben kis zöldfűszerességgel. Szép arányok és savak, lecsengésében jól eső fanyarság. 6+


Related Posts

Sziegl: kis pince, nagy remények

Sziegl: kis pince, nagy remények

Ha a kadarkáról van szó, akkor egyre többet lehet hallani egy bizonyos névről a boros szubkultúrában. Sziegl Balázsról van szó, a fiatal hajósi borászról, akinek a borai már olyan gyorsan elfogynak a pincéből, hogy a nagyközönség alig találja őket a polcokon. Például az új, Kolostor-domb […]

Milyen a kadarka, ha magyar?

Milyen a kadarka, ha magyar?

Kicsit olyan, mint a magyar ember: az elvárt és a megélt valóság között nagy az ellentét, színes, makacsul büszke saját magára, kultúrájára és a kudarcokkal teli történelemre. Szereti a végleteket, sem evésben sem ivásban, sem pedig másban nem tart mértéket, egyszerre bizalmatlan, pesszimista, de könnyedén […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!