A legjobb magyar fehér-és vörösbor 2016-ban

A legjobb magyar fehér-és vörösbor 2016-ban

Legalábbis a 2016 áprilisában megalakult, és jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre szerint, amely úgy határozott, hogy „Super 12” elnevezéssel különleges borversenyt szervez.

A meghívásos verseny első körébe azok a fehér-és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2016-ban „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. (A borszakírók kizárólag olyan borokra adhatták voksukat, amelyek a verseny évét megelőző öt évjárat szőlőterméséből készültek, és maradékcukor-tartalmuk nem haladja meg a 12 g/l-t.)

Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült, és a minősítő kóstolóra a legtöbb voksot szerzett és így a „Super 12” listára került 12 -12 fehér és vörös kapott meghívást. A fehérek között Tokajt 6, Egert 3, Balatonfüred-Csopakot, Pannonhalmát és a határon túliakat 1-1, a vörösök esetében Egert, Szekszárdot és Villányt 3-3, a határon túliakat 2 és Etyeket 1 bor képviselte.

A vakteszten a Magyar Borszakírók Körének 12 tagja vett részt, akik két bizottságban, két körben, mindkét alkalommal más-más sorrendben kóstolták és értékelték a borokat. A versenyt az a bor nyerte, amelyik a legmagasabb összesített pontszámot kapta.

A Magyar Bor Nagydíj 2016 díjazottjai:

fehérbor-kategória:

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet: Szent Tamás Furmint 2013

vörösbor-kategória:

Thummerer Pince: Egri Bikavér Grand Superior 2012

A díjak ünnepélyes átadására 2017. január 28-án a Debreceni Borbarátok Egyesülete szervezésében kerül sor a Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen.

A teljes lista

„Super 12” Fehérek:

Balassa István  –  Villő / Mézes-Mály Furmint 2015

Bott Frigyes  –  Super Granum 2013

Demeter Zoltán  –  Szerelmi Hárslevelű 2015

Figula Pincészet  –  Olaszrizling Öreghegy 2013

Gizella Pince  –  Barát Hárslevelű 2015

Holdvölgy Pincészet  –  Expression 2012

Kovács Nimród Borászat  –  Chardonnay Battonage 2013

Pannonhalmi Apátsági Pincészet  –  Prior 2015

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Szent Tamás dűlő Furmint 2013

St. Andrea Szőlőbirtok  –  Mária 2013

St. Andrea Szőlőbirtok  –  Napbor 2015

Szepsy István  –  Úrágya Furmint 2015

„Super 12” Vörösök:

Balla Géza  –  Sziklabor Feketeleányka 2012

Bott Frigyes  –  Kadarka 2013

Etyeki Kúria  –  Pinot Noir 2014

Heimann Családi Birtok  –  Alte Reben 2014

Heumann Pincészet  –  Cabernet Franc 2011

Jekl Pincészet – Cabernet Franc Feketehegy 2011

Kovács Nimród Borászat  –  Grand Bleu 2011

Mészáros Borház és Pince  –  Ohmerops 2012

St. Andrea Szőlőbirtok  –  Nagy Eged 2011

Takler Borbirtok  –  Primarius 2012

Thummerer Pince  –  Egri Bikavér Grand Superior 2012

Vin Art Pincészet  – Villányi Csanád Cuvée 2012

A Magyar Borszakírók Köre:

Bukovics Martin, Darin Sándor, Dékány Tibor, Dlusztus Imre, Geönczeöl Attila, Győrffy Zoltán *, Izsák Norbert, Jenei Balázs, Kling József, Konkoly Mihály, Kosárka József *, Kovács András, Kovács Péter, Kövesdi István, Németh Ágnes, Megyeri Sára, Rohály Gábor, Sánta Zoltán, Tompa Imre, Tóth Adrienn, Szabó Edit *, Viniczai Sándor, Vörös Attila

* ügyvivők

 (Készült a sajtóközlemény alapján)  


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!