A St. Andrea pincészet borához komponált új desszertet az ország tortáját készítő cukrászmester

A St. Andrea pincészet borához komponált új desszertet az ország tortáját készítő cukrászmester

Időhiányban az idei Budapest Borfesztivál teljesen kimaradt a repertoáromból, így többek között a St. Andrea Szőlőbirtok meghívásának sem tudtam eleget tenni. Szerencsére néhány kolléga ott volt, így most véleményükre hivatkozva, meg is osztom a lapomhoz eljuttatott sajtótájékoztató szövegét.  

Szó Gellért, az idei Magyarország tortáját megalkotó cukrászmester ezúttal az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es késői szüretelésű Kedves borához készített hozzáillő desszertet. A szintén Kedves névre keresztelt, gyümölcsös, körtével és karamellizált dióval megalkotott lisztmentes torta a hétvégén megrendezett Szőlőünnepen debütált – és a szervezők szerint máris nagy sikert aratott.

Az új desszertet elsőként a sajtó képviselői ismerhették meg a Budapest Borfesztivál nyitónapján, a Budavári Palotában, míg a nagyközönség a szeptember 24-én rendezett Szőlőünnepen találkozhatott vele először. A St. Andrea torta szűk körű sajtóbemutatóján Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje (aki idén a Gault&Millau kalauztól „az év felfedezettje” címet kapta) gyakorlati bemutatót is tartott a borok és ételek párosításáról. (Aki kíváncsi egy régebbi interjúmra Barna Ádámmal, erre a linkre kattintva, ITT meg is találja)

Az újságírók a két borásszal, Lőrincz Györggyel és fiával, ifjabb Lőrincz Györggyel együtt ismerhették meg a pincészet új tételeit, a 2015-ös Rózsát, a 2015-ös Boldogságost, a 2014-es Áldást és a 2012-es Merengőt. Az elsőként kóstolt St. Andrea rozéhoz, a merlot, kékfrankos és pinot noir házasításából készült Rózsához Barna Ádám fügét és mangalicasonkát kínált. A következő tételt, az Egri Csillag kategóriába tartozó Boldogságost borjúszelet kísérte szőlővel és makadámdióval. Ezt a 2014-es vörös házasítás, az Áldás követte, amit füstölt teával és kökénnyel készült szarvassonkával kóstolhattak össze a vendégek. A két évig hordóban érlelt Merengőhöz pedig csokoládémousse készült céklával, céklachipsszel és kakaóbabbal.

Szó Gellért és Lőrincz György
Szó Gellért és Lőrincz György

Végül az ország tortáját megalkotó Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St. Andrea pincészet saját, körtével és karamellizált dióval készült lisztmentes desszertjét, amit az ifjabbik Lőrincz György 2014-es Kedves Késői Szüret bora inspirált.

A hétvégén megrendezett, jazzkoncerttel, pinot noir vertikális kóstolóval is színesített St. Andrea Szőlőünnepen több száz résztvevő számára is lehetőség nyílott megkóstolni a 2014-es Kedves névre keresztelt édes fehérbort.

St. Andrea Pincészet Kedves 2014

(Fotók: Koltai Piroska)

 

 

 


Related Posts

Egy modern felfogású, izgalmas bikavér

Egy modern felfogású, izgalmas bikavér

Az Egri borvidéken vannak, akik a házasításokban, mások pedig a fajtaborokban hisznek, de bárhogyan is legyen, ha Eger kerül említésre, a legtöbb embernek a bikavér jut eszébe. Valahol azt olvastam, hogy a bikavér a nagy magyar önámítás szinonimája is lehetne, és lássuk be: van benne […]

Borral kapcsolatban abszolút igazságok nem léteznek

Borral kapcsolatban abszolút igazságok nem léteznek

„Fajtabor vagy házasítás? Összetett kérdés és mindkettő működhet, de mindennek az alapját a minőség kell, hogy megadja. Legalábbis ez lenne a kiinduló pont” – mondta Lamport József, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok borásza. Persze sok egyéb érdekes téma is felmerült Egerben, például, hogy vajon a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!