Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. május 18.

Ahogyan a Vylyan Pincészetnél készítik: Grillezett sertéstarja lecsóval és tarhonya „rizottóval”

post

A napokban már hírt adtam ITT az oldalon, hogy a Vylyan Pincészet két jelentős évfordulót is ünnepelt idén tavasszal. Ennek keretén belül a Vylyan Terasz is megújult: az évforduló alkalmával egy gasztronómiai fejlesztést is avattak, látványkonyhával, megújult csapattal, mindig frissülő étlappal, ami a helyi ízekre koncentrál. Ennek apropóján kértem is egy szuper receptet a Vylyan csapattól. Ilyen és hasonló finomságokra készüljetek, ha a Vylyan Pincészethez ellátogattok. Engem meggyőztek!

Hozzávalók (4 személyre)

60 dkg sertéstarja

só, bors

A lecsóhoz:

1 kg TV paprika

75 dkg vöröshagyma

50 dkg paradicsom

olaj, só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld

A tarhonya rizottóhoz:

50 dkg dörzstarhonya

20 dkg vaj

1 dl vörösbor (Vylyan Montenuovo)

1 kisebb fej vöröshagyma

kb. 8 dl zöldségalaplé vagy víz

10 dkg füstölt kolbász

só, bors

Elkészítés

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, kis vajon pároljuk, majd hozzáadjuk a tarhonyát. Kicsit lepirítjuk és ráöntjük az 1 dl vörösbort. Amikor a tarhonya beszívja a vörösbort, részletenként hozzáadjuk az alaplevet is, mindezt addig, amíg meg nem puhul a tarhonya. Ehhez jön majd a kockára vágott vaj és kolbász.

A lecsóhoz felszeleteljük a hagymát és a paprikát, a paradicsomot pedig is cikkekre vágjuk. Lábasban olajat hevítünk majd lepirítjuk egyszerre a hagymát és a tv paprikát. Amikor szépen lepirultak, jöhet hozzájuk a paradicsom, majd a fűszer paprika, só és bors. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl sokáig, mert a paradicsom teljesen szétfő, a paprika és a hagyma pedig elveszíti roppanóságát.  Amikor levesszük a tűzről, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.

A tarját felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben olajat hevítünk és mindkét oldalát rozsdabarna színűre pirítjuk. Ha elkészült a hús, már tálalhatjuk is a körettel.

Borajánlat

Vylyan Pincészet Montenuovo Cuvée 2012

Sok borkedvelő már ismeri a Vylyan Pincészet birtokborát, és talán a bor mögött rejlő sorsokat, történeteket és történelmet is. A Montenuovo egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt, akinek a birtoka a XX. század elején a mai Vylyan területének egy részét is magában foglalta. Nem mellesleg a Montenuovo ételpárosítások terén igazi Jolly Joker is.

Gerincét a hagyományos bordói fajták adják, melyet a zweigelt és a syrah egészít ki. Viszonylag diszkréten nyit aromatikailag a pohárban, de a kis szellőztetés mindenképpen a javára válik majd. Illatában feketebors és édes tónusú fűszerek kavalkádja, érett erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, szilvalekvár, keserű csokoládé és leheletnyi borsmenta. A hordó jelenléte mind illatában mind ízjegyeiben még erősen jelen van. A tannin picit szárít, a korty lehetne picit részletgazdagabb, de jól kiegészíti az étel föstös-fűszeres jegyeit. Számomra tipikus gasztro-bor, amely egy jó kis ételt kíván maga mellé. Például egy grillezett sertéstarját lecsóval és tarhonya „rizottóval”.

Recept: Bilanics Richárd

Borajánlat, borfotó: Németi Sándor

Ételfotó: Gönczöl Gábor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Ezer palack, ezer élmény

2022. május 24.
Borturizmus
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Spenótkrémleves

2024. február 06.
Recept
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!