Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. július 21.

Breintenbach Pince: egy borászat melyre érdemes a jövőben figyelmet fordítani

post

A 2006-ban Kiss János által alapított bodrogkisfaludi Breintenbach Pince közel 5 hektáron gazdálkodik, fele-fele arányban löszös és vulkanikus termőterületen. Fontosság szempontjából a furmintnak és a hárslevelűnek tulajdonítanak főszerepet, de kínálatukban  megtalálható a zéta és a sárgamuskotály is. Kiss János, a pincészet birtokigazgató-borásza elmondta, hogy a jövőben a kínálatuk tovább fog bővülni balafánt, piros bakator, gohér és purcsin szőlőfajtákkal. Minden kézi présen van kipréselve, technológiailag osztrák és német hatást követve arra törekszenek, hogy a hordó használatot jobban visszaszorítsák, illetve megtartsák a borok alkoholszintjét 12-13,5% közötti tartományban. Bár az elkészített boroknak a nagyobbik része száraz, a borkülönlegességek között olyan tételek is megtalálhatók a kínálatukban, mint a száraz-és édes szamorodni, illetve 6 puttonyos aszú.

A szemügyre vett Breintenbach Pince Királygát furmint a Tarcalon található köves-löszös, 0,5 hektáros családi területről származik, ennek is a legfelső részéről, 40-50 éves tőkékről szüretelve. Kiss János elképzelése 2017-ben az volt, hogy egyharmad részben tartályban és kétharmad részben pedig ötödtöltésű hordóban készíti a bort. Közepes intenzitású aranyszín megjelenés, illatában sok gyümölcsösség, friss és érettebb formában, illetve a hordóból származó jegyek is fontos szerephez jutnak. Aromajegyeiben golden alma, körte, birs, virágméz, pörkölt olajos magvak, árnyaltan trópusi gyümölcsök, melyek kiegészülnek a hordóból származó fűszerekkel, némi gyógynövénnyel, japán barackkal, grapefruittal, sós citrussal és frissen préselt szőlőlével. Kóstolva friss, de lágyabb érzetű bor, ízjegyeiben citrusok, őszibarack, lecsengésében érett egres és pici zöld dióhéj. Pihenve a pohárban viszont a hordó jegyei erősödnek mind illatában, mind pedig ízében. Könnyedebb, viszonylag komolyabb beltartalommal bíró bor, melynek még néhány hónap érlelés jót tesz majd a palackban. Jelen pillanatban 85 pont, de kíváncsi vagyok, hogyan fejlődik majd.

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia
Recept

Sült, ropogós édesburgonya

2020. október 02.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Ha Somló, akkor juhfark?

2022. június 01.
Gasztronómia interjú

Küldj egy üzenetet!