Bükk újragondolva

Bükk újragondolva

A nagy melegre való tekintettel lezserre veszem a közlendőt: ezen a héten többek között rozét és 2014-es bort is ajánlok. Igen, abból a kínszenvedéses évjáratból, amire pavlovi reflexekkel legyintenek lenézően mások. Nem mellesleg mindegyik bor a kevésbé ismert és még erősen csipkerózsika álmát élő Bükki borvidékről jön. De ne legyünk pesszimisták, hiszen az elmúlt időkben történtek itt jó dolgok: Borbély Roland (Gallay Pince) és Sándor Zsolt, a borvidék két meghatározó borásza, megbízhatóan kiváló minőségű borokat tettek és tesznek le az asztalra. Nem csak fehéreket, hanem vörös borokat is. Ha valakinek felcsigáztam az érdeklődését, a két borászat honlapján bővebb információkat is találhat: ITT és ITT.

Gallay Nyékládháza 2014

Gazdag és sokrétű illat, ami a vártnál kicsivel szerényebben bontakozik ki. Kezdésnek a jonathan alma, körte, akácméz, fehérhúsú gyümölcsök, szőlő és némi lime ad kontúrt szerkezetének, de kis pörgetés után kezd egyre szebben és határozottabban kinyílni: érett citrusok, trópusi gyümölcsök, fehérbors, árnyaltan pörkölt magvak, vanília és érintésnyire egy kevés zöld dióhéj. Kóstolva lendületes, tartalmas, savai élénkek, egyensúlya kiváló. A vajas-citrusos ízjegyeit a lédús őszibarack, kevés mango és az egres egészítik ki. Közepes test, szép fahasználat, lecsengésében jól eső grapefruit. Önmagában, de ételek mellé is kiváló. 6+/10

Gallay Blanc 2013

Intenzív illatában a fa és az érett gyümölcsök dominálnak, de mellettük a mezei virágok, érett citrusok, déli gyümölcsök, ananász, vanília, körte kompót, repceméz, pörkölt mogyoró, csöppnyi édes gyökér, kamilla, és a csillag ánizs is szerepet kap. Ízben telt, vastag, gazdag textúrájú, krémesen elterülő, és kellően strukturált, de több lendületet és játékosságot még bőven elbírna. Kevesebb fával és kicsivel több frissességgel többre is vihetné. 6-/10

Sándor Zsolt Rozé 2016

Szerethető, behízelgő és viszonylag tartalmas rozé, bár az árazása miatt nehezen tudom elképzelni, hogy sűrűn megfordulna a magyar átlagos borfogyasztó asztalán. Gyümölcsös, határozottan karakteres, zamatos és krémes bor, illatában elsősorban szamócával, málnával, kis cseresznyével, melyek a citrusosság mellett az ízjegyeiben is szépen visszaköszönnek. Szeptemberi szüret, 100% zweigelt a Zúgó-dűlőből, mely 5 hónapig érlelődött hordóban. 5-/10


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!