Burger, Pfneiszl lányok módra

Burger, Pfneiszl lányok módra

Pfneiszl Birgitről, pincészetéről és borairól már ITT írtam, tehát aki ezt már olvasta, tudja, hogy Birgit nem csak kiváló borokat készít a Soproni borvidéken, hanem remekül főz is. Így hát megkértem, hogy osszon meg velem egy receptet a saját konyhájából, amihez én majd párosítok bort.

Hozzávalók (4 személyre)

500g darált marhahús (többféle húsrészből, megbízható hentestől szerezve, aki a húst le is darálja számunkra)

4 db hamburger zsemle

1 db tojás

50g zsemlemorzsa

200g Halloumi sajt, szeletelve

Worcestershire szósz

1 db avokádó

1 db paradicsom

cayenne bors

2 gerezd fokhagyma

házi készítésű majonéz és ketchup

édes chili szósz

saláta

maroknyi apróra vágott bazsalikom

Elkészítés

A szósz elkészítéséhez keverjünk össze 1 evőkanál majonézt, 2 evőkanál ketchupot, 1 evőkanál édes chili szószt, és a frissen apróra vágott bazsalikomot.

Az avokádót hámozzuk meg, majd szeleteljük vékonyabb csíkokra, valamint a paradicsomot is vágjuk szeletekre, a salátát pedig óvatosan mossuk meg.

Egy tálban a darált marhahúst keverjük össze a tojással, zsemlemorzsával, 2 evőkanál Worcestershire szósszal, csipetnyi cayenne borssal és a finomra aprított fokhagymával. Az így elkészített húsmasszát formázzuk meg óvatosan a tenyerünkkel  és készítsünk belőle 4 darab húspogácsát. Vegyük számításba, hogy a húspogácsa sütés közben picit összemegy. Tegyük a sütőtálcára, helyezzük be az előzőleg 200 fokra melegített sütőbe, és ízlés szerint süssük meg. Pontos sütési időt nehéz megsaccolni, hiszen ez mindig a hústól függ, de nem szabad a sütést túlzásba vinni. A hús szaftosan elkészítve a legjobb. Ez pár percet vesz igénybe csak.

Addig egy grill serpenyőben süssük meg a felszeletelt sajtot, majd még mielőtt a húspogácsát belehelyezzük a zsömlékbe, a zsömle vágott oldalait pirítsuk kissé meg. Tegyük bele az elkészített húspogácsát, a szószt, a sajtot, pár szelet avokádót, paradicsomot, zárásképpen pedig a száraz salátát és helyezzük a bucira a tetejét.

Birgit tanácsa a következő: úgy lesz minden ízletesebb, ha munka közben iszunk is néha egy-két pohár bort. Ezt én is alátámasztom!

Borajánlat

Pfneiszl Tango 2013

Shiraz, merlot és cabernet sauvignon házasítás, érlelve kóracéltartályban és használt barrique hordóban. Nem célja megmérettetni magát a komolyabb ligában, egyszerre játékos, van benne lágyság, de egyben vad és rusztikus is. Illatában édes- és árnyaltan zöldfűszerek, erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, érett fekete cseresznye, szilva, fahéj, szegfűszeg, fekete bors, és ahogyan pihen a pohárban, megjelenik a tejcsokoládé, mazsola és a konyakos meggy. Kóstolva nem túl bonyolult és kevésbé rétegezett, a tannin szerkezete pedig kissé szemcsés és direkten hat. Fiatalos és rusztikus. Pont arra van kalibrálva, amit a csavarzáras kupak és az ára enged sejtetni. Talán ennél egy picivel több is.

Recept: Pfneiszl Birgit

Borajánlat: NOREPLIKA

 


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Birgit Pfneiszl: „Aki a természettel dolgozik, annak nyitottnak és őszintének kell lennie”

Birgit Pfneiszl: „Aki a természettel dolgozik, annak nyitottnak és őszintének kell lennie”

Mesebeli hangulat, kedves és fiatalos lendületű, női érzékenységgel készült borok, shiraz és kenguruk. Mindez a Soproni borvidéken, és az ínycsiklandozó falatokról pedig még nem is ejtettem szót. Ha valaki még nem találta volna ki, hogy merre jártam, akkor most elárulom: két bájos és mindig életvidám […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!