Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. augusztus 11.

Champagne és szalonna

post

Miért is ne?! Egyszerű elkészíteni, laktató és nem kell sokat bíbelődni elkészítése során vele a konyhában. Nem mellesleg hozzá egy pohár champagne meg a legszürkébb hétköznapokból is ünnepi hangulatot varázsol. Alex Nietosvuori 25 éves kora ellenére már megfordult a világ jó néhány komoly éttermében, ilyen például a három Michelin-csillagos, és a San Pellegrino szerint a világ 100 legjobb étterme közé sorolt oslói Maaemo, a Daniel Berlin Krog, a chilei Boragó vagy esetleg a koppenhágai Bror. Jelenleg éppen szabadúszóként azon tevékenykedik, hogy megnyissa a saját éttermét. Kérésemre most megosztja veletek is egyik fogásának receptjét.

Krumpli, túró, szalonna

Hozzávalók 12 személyre és elkészítési mód

  • 1 kg burgonya

  • 50 g organikus liszt

  • 25 g sózott vaj

  • 500 g mangalica zsír aprítva

  • 200 g túró

  • 100 g tejföl

  • 50 g creme fraiche

  • friss fenyőrügy

Palacsinta

A burgonyát megmossuk, szárazra töröljük, majd 180° C-on 1 órán keresztül sütjük. Ha elkészült, hámozzuk meg és törjük össze krumplinyomóval. 500 g áttört krumplihoz adjunk hozzá 50 g lisztet, 25g olvasztott sózott vajat, 10 g sót, porciózzuk ki 25 g-mos labdákká, majd sütőpapír között nyomjuk laposra. Egy teflon serpenyőben süssük nagyon lassan, míg aranybarna lesz.

Túró

A túrót összekeverjük egy tálban 12 g sóval, a tejföllel, a cream fraiche-sel, a végén pedig helyezzük be a hűtőbe.

Tepertő

Egy nagy edényben a szalonnából kisütjük a zsírt, ha kész, papírtörlő segítségével leitatjuk, majd megsózzuk ízlés szerint.

Fenyőrügy

A friss rügyekről leszedjük a zsenge tűleveleket, majd hűtőbe helyezzük.

Tálalás

Visszamelegítjük a krumpliból készült palacsintákat, ráhelyezzük a túrós masszát, megszórjuk a tepertővel, a tetejére pedig a tűleveleket teszünk. Együk bátran kézzel félbehajtva, úgy, ahogyan a mexikóiak a tacot.

Krumpli, túró, szalonna Krumpli, túró, szalonna

Borajánlat

Champagne Taittinger "Les Folies de la Marquetterie" Brut

A Taittinger Ház legelső Champagne de Domaine-je 45% chardonnay és 55% pinot noir házasításából született. A pezsgőt kizárólag a Marquetterie kastélyt körülölelő parcellákon termett szőlőkből készítették el, az alapborhoz pedig a szüret utáni első préselésből származó mustot használták fel, egy részét tölgyfahordóban érlelték, a palackokat pedig öt évig érlelték.

Az érlelésnek köszönhetően mélyebb lélegzetű champagne, finom gyümölcsösséggel, almával, körtével, fehér húsú-és trópusi gyümölcsökkel, sárgabarackkal, visszafogott virágossággal, kiegészülve brióssal. Harmonikus champagne, könnyed fás jegyekkel, krémességgel és némi vaníliával. (a champagne-t a Bor és Más Kft forgalmazza)

(A cikkem eredeti változata a Pezsgőakadémia számára készült, részletek ITT.)

Recept: Alex Nietosvuori

Borajánlat, borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept
Bor teszt-értékelés

Bujdosó trió

2021. december 03.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Borozz tudatosan!

2023. április 30.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!