Citromtorta, szeder öntettel

Citromtorta, szeder öntettel

Mivel lassan már karácsonyi hangulatban égek, gondoltam éppen itt az ideje, hogy előrukkoljak valami ünnepélyesebb recepttel, ami akár a karácsonyi menüt is büszkén zárja. Mondjuk 10 adagra kalkulálva, nehogy a család éhesen távozzon az asztaltól. De ha még marad néhány adag az sem baj, pár óra múlva úgyis megéhezünk, és akkor pont kapóra jön.

Hozzávalók (10 adagra kalkulálva)

Tészta:

1 kg liszt

270g porcukor

10g só

800g vaj

3db tojás

Krém:

270g cukor

270g tojás sárgája

350g vaj

1db zselatinlap

5db citrom leve és héja

1db lime leve és héja

Öntet:

480g szeder

100g cukor

½ vanília rúd

1dl chardonnay

Elkészítés

A tésztát összegyúrjuk, és egy vajazott, lisztezett piteformát 5 mm vastagon kibélelünk vele. 180 °C-on 7-8 percig sütjük.

A cukrot, a zselatint, a citrus leveket és héjakat összeforraljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és vízgőz felett besűrítjük, majd félrehúzzuk és hozzáadjuk a kockázott, hűtőhideg vajat. Simára keverjük, és beleöntjük a tésztaformába. Egy éjszakát állni hagyjuk.

Az öntethez a szedret és a cukrot fehérborral felfőzzük és áttörjük.

Tálaláskor cukrozott tojáshabot pirítunk a tetejére.

Borajánlat

Szent Tamás Pincészet, Dongó Szamorodni 2013

Szent Tamás Pincészet, Dongó Szamorodni 2013

Friss, modern dűlőszelektált édes szamorodni, ami az elegáns citrusos, birsalmás, déli gyümölcsös illat-és ízjegyeivel, leheletnyi körtés, mazsolás beütésével, és remek cukor-sav egyensúlyával, tökéletes harmóniát alkot ezzel a desszerttel. Az egyik legszebb édes szamorodni, amit ebben az évben kóstoltam.

Recept: Hampuk Zsolt

Borajánlat: NOREPLIKA  


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!