Citromtorta Villa Medici módra

Citromtorta Villa Medici módra

Amikor a Villa Medici Étterem 25 évvel ezelőtt megnyitotta kapuit, már akkor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában. Azóta is folyamatosan a legjobb vidéki éttermek közé sorolják, idén pedig a Dining Guide az 5. legjobbjának választotta ebben a kategóriában. Séfjük Amrein Csaba, már 21 éve vezeti az étterem konyháját, nyomon követi a nemzetközi gasztronómiai trendeket és rendszeresen vesz részt hazai és külföldi továbbképzéseken. Célja, hogy mindig egy lépéssel a megjelenő irányzatok és trendek előtt járjon, és hiszi, hogy a magyar gasztronómia megbecsültsége is erősödni fog.

A Villa Medici sikere egyszerű: első osztályú nyersanyagok, magas szintű felszolgálás és szakmaszeretet. Mindezt egy kellemes környezetben prezentálva, Veszprémben a Viadukt lábánál.

A gazdag kínálatukból, most én is megosztok veletek három olyan receptet, ami az étteremben is kóstolható. Kezdésnek jöjjön a desszert.

Hozzávalók

A krémhez:

5 db kezeletlen citrom reszelt héja

160 ml citromlé

220 g kristálycukor

4 db tojás

2 g agar agar

200 g vaj

A tésztához:

300 g linzer sütemény vagy keksz apróra összetörve

120 g darált mandula

120 g darált dió

120 g cukor

240 g margarin

A tojáshabhoz:

4 tojásfehérje

100 g cukor

Elkészítés:

A tésztaalaphoz a cukrot és a margarint összeolvasztjuk, hozzáadjuk a darált magvakat és a kekszmorzsát és egy kivehető aljú 20 cm átmérőjű tésztaformába egyenletesen belenyomogatjuk. A krém hozzávalóit vízgőz felett 82 fokosra melegítjük, végül hozzáadjuk az agar agart. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd szobahőmérsékletű, lágy vajjal habosra keverjük. A krémet a tészta tetejére csorgatjuk, elsimítjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, megdíszítjük vele a tortát, végül karamellizáló pisztollyal egy kicsit megpirítjuk. Friss mentával díszítjük.

Barta Pince- Öreg Király dűlő késői szüret furmint, 2010

Barta Pince- Öreg Király dűlő késői szüret furmint, 2010
Barta Pince- Öreg Király dűlő késői szüret furmint, 2010

Késői szüretelésű Furmint, aminek minden paramétere 10-es: az évjárat, az alkohol és a sav is, amit a 110-es maradékcukor próbál enyhíteni. Bár ritkán mondjuk egy édes borra, hogy savhangsúlyos, jelen esetben pontosan ez történik. Lime, lime és lime az illat –és ízjegyei, birsalmával, mézzel, érett, aszalt gyümölcsökkel és édesfűszerekkel kiegészítve. Mind illatában, mind pedig a kortyban megjelennek a botritiszes jegyek is. Komplex, rendkívüli gazdag bor. 2013-ban a legjobb magyar édes borok közé került be a Pannon bormustrán. Spontán erjedt, 8 hónapig volt használt magyar hordóban.

Recept: Amrein Csaba

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!