Citrustorta virágporos-grapefruit kompóttal és pirított magvakkal

Citrustorta virágporos-grapefruit kompóttal és pirított magvakkal

Hozzávalók (24 cm- es tortához)

Alaphoz

350 g darált édes keksz

25 dkg vaj

​1 kisebb ág friss citromfű

3 ek darált barnacukor

Krémhez

6 dl kemény tejszínhab

50 dkg ricotta

1-1 citrom és lime reszelt héja

1 ek kandírozott citromhéj​

​1 ek zselatinpor

Raguhoz

6 db vörös grapefruit

2 ek szőlőmagolaj

1 kk virágpor

2 levél borsmenta​

20 dkg magvak vegyesen (mandula, dió, kesudió)

1 ek porcukor

marcipánmassza

datolya

Elkészítés

Egy tálban elkeverjük  a kekszet az olvasztott vajjal és a citrussal. Szilikon, vagy zsírpapírral bélelt formába rétegezzük, maximum egy ujjnyi vastagságban, majd hűtőbe tesszük 2 órára.

Egy habüstben elkeverjük a ricottát a cukorral, citrusokkal, majd hozzáadjuk a vízben kiforralt zselatint és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan összekeverjük és a kekszalapra kanalazzuk, majd elsimítjuk.

A grapefruit filéket összekeverjük a virágporral és az olajjal, majd félretesszük pihenni.

A magvakat összekeverjük  a porcukorral és forró sütőben 5 perc alatt megpirítjuk.

A végén a torta mellé tálaljuk a grapefruit filéket, marcipános datolyával és pirított magvakkal gazdagítjuk.

Borajánlat

Szarka Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

Furmint és hárslevelű alapú házasítás, amely 2 évet érlelődött 220 literes Szerednyei hordóban. Mély színárnyalat, karakterjegyeit az aszalt sárgabarack, a kandírozott narancs és a méz dominálja. Szép arányok, tartalmas és gazdag beltartalom. 180 gr maradék cukor.

Recept: Kocsis Bálint

Borajánlat: NOREPLIKA

Fotók: Kustom Digital


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!