Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. április 19.

Citrustorta virágporos-grapefruit kompóttal és pirított magvakkal

post

Hozzávalók (24 cm- es tortához)

Alaphoz

  • 350 g darált édes keksz

  • 25 dkg vaj

  • ​1 kisebb ág friss citromfű

  • 3 ek darált barnacukor

Krémhez

  • 6 dl kemény tejszínhab

  • 50 dkg ricotta

  • 1-1 citrom és lime reszelt héja

  • 1 ek kandírozott citromhéj​

  • ​1 ek zselatinpor

Raguhoz

  • 6 db vörös grapefruit

  • 2 ek szőlőmagolaj

  • 1 kk virágpor

  • 2 levél borsmenta​

  • 20 dkg magvak vegyesen (mandula, dió, kesudió)

  • 1 ek porcukor

  • marcipánmassza

  • datolya

Elkészítés

Egy tálban elkeverjük  a kekszet az olvasztott vajjal és a citrussal. Szilikon, vagy zsírpapírral bélelt formába rétegezzük, maximum egy ujjnyi vastagságban, majd hűtőbe tesszük 2 órára.

Egy habüstben elkeverjük a ricottát a cukorral, citrusokkal, majd hozzáadjuk a vízben kiforralt zselatint és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan összekeverjük és a kekszalapra kanalazzuk, majd elsimítjuk.

A grapefruit filéket összekeverjük a virágporral és az olajjal, majd félretesszük pihenni.

A magvakat összekeverjük  a porcukorral és forró sütőben 5 perc alatt megpirítjuk.

A végén a torta mellé tálaljuk a grapefruit filéket, marcipános datolyával és pirított magvakkal gazdagítjuk.

Borajánlat

Szarka Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

Furmint és hárslevelű alapú házasítás, amely 2 évet érlelődött 220 literes Szerednyei hordóban. Mély színárnyalat, karakterjegyeit az aszalt sárgabarack, a kandírozott narancs és a méz dominálja. Szép arányok, tartalmas és gazdag beltartalom. 180 gr maradék cukor.

Recept: Kocsis Bálint

Borajánlat: Németi Sándor

Fotók: Kustom Digital

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia

Vodkás penne

2024. február 23.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!