Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. június 09.

Diós meggyes piskóta csokoládéöntettel

post

Nagyjából két hónappal ezelőtt találkoztam először Sebestyén Péterrel és az általa elkészített ételekkel, és bevallom, szimpatikus volt, amit tapasztaltam: egyszerű és közérthető fogások, allűröktől és extrémitásoktól mentes. Mivel pont ilyen ételeket kerestem az oldalra, megegyeztünk, hogy a jövőben segítse néhány recepttel a munkámat. Végeredményként pedig nyolc kitűnő receptet fogok az oldalon megosztani veletek. Kezdésnek jöjjön most egy desszert, amihez kivételesen nem készítettem borajánlatot. Ettől függetlenül néhány tippet mégis adok: egy 20 éves old tawny port, Madeira, sherry, egy késői palackozású évjáratos portói (LBV- ahogyan szokták nevezni), vagy egy jó minőségű rum vagy whisky – mind jó választásnak számít, ha szeretnétek valamit inni a diós meggyes piskótához.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 6 db tanyasi tojás

  • 6 evőkanál cukor

  • 6 evőkanál liszt

  • 1 kávéskanál sütőpor

  • 0,15 kg magozott meggy

  • 3 evőkanál darált dió

Csokiöntethez:

  • 0,5 liter tej

  • 20 dkg cukor

  • 5 dkg vaj

  • 10 dkg kakaó

  • kis rum

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgáját, a sütőporral átszitált lisztet és óvatosan keverjük. A végén egy vajazott, lisztezett 22cm-es tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk a meggyel és 160 fokon nagyjából 20 percig sütjük. Csokiöntettel és vaníliakrémmel tálaljuk.

Csokiöntet elkészítése:

A tejet, cukrot, kakaót, vajat és a rumot összeforraljuk.

Recept: Sebestyén Péter  

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!