Egészben sült sertéstarja zellerszósszal és spárgával

Egészben sült sertéstarja zellerszósszal és spárgával

Az elsők között voltam, aki hírt adott a KisBécs borszaküzlet-és kávézó megnyitásáról, az erről szóló írást ITT el is olvashatjátok. Az azóta eltelt időben a koncepció szerencsére változatlan maradt: jó minőségű kínálat, finom kávék, házi üdítők, helyben készített szendvicsek és saláták, kedves és figyelmes kiszolgálás, és persze a jobbnál-jobb, széles osztrák borkínálat. Több mint 30 pincészet közel 200 különböző bora található a polcokon, ezekből állandó körforgással nagyjából 25-30 mindig bontva van és meg is kóstolható. Mivel eddig csak magyar bort ajánlottam a receptekhez, most úgy gondoltam, hogy jelképesen átutazom a határon túlra. Remélem nektek is tetszeni fog a recept és a borajánlat is.

Hozzávalók

  • 1,2 kg sertés tarja

  • 5 gerezd fokhagyma

  • 10 dkg vöröshagyma

  • 3 db paprika

  • 20 dkg sárgarépa

  • 15 dkg paradicsom

  • bors

  • köménymag

Zellerszószhoz:

  • 1 db zeller

  • 0, 2 liter tej

  • 5 dkg vaj

  • zöldségalaplé

  • bors

  • szerecsendió

Elkészítés

A tarját befűszerezzük és a többi hozzávalóval együtt tepsibe tesszük, majd a sütőbe. 130 fokon gyakran locsolgatva 3-4 órát sütjük. A spárgával, sült burgonyával és a zellerszósszal tálaljuk.

Zellerszósz elkészítése:

A tisztított zellert daraboljuk, majd annyi alaplével, amennyi éppen, hogy ellepi, feltesszük főzni. Sózzuk és borsozzuk. Ha megfőtt, hozzáadjuk a tejet és a vajat, majd botmixer segítségével pürésítjük. Átszűrjük, és ha szükségesnek látjuk, akkor kevés tejjel hígítjuk.

Borajánlat

Fritsch Grüner Veltliner Wagram 2015

Tiszta, könnyedebb, de mégis tartalmasabb alap zöldveltelini Karl Fritsch biodinamikus pincészetétől. Illat-és ízjegyeiben kis érettségre utaló jegyek, finom citrusok, grapefruit, akácméz, alma, lédús gyümölcsök és fehérbors. Pohárban pihenve újabb rétegei bontakoznak ki: érett körtés-almás jegyek, narancshéj, kandírozott citrom, kis gyógynövény és leheletnyi déli gyümölcsös beütés. A korty egyenletes, de a közepénél elférne még némi tartalom, de ettől függetlenül nagyon élvezhető bor.

Recept: Sebestyén Péter

Borajánlat: NOREPLIKA

(A borajánlat a KisBécs közreműködésével készült. A bort a borszaküzletben tudjátok megvásárolni, ára: 3690 forint)


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!