Egy nem mindennapi ausztrál artizan kóstoló

Egy nem mindennapi ausztrál artizan kóstoló

2019-ben sem maradhatott el a Halász Attila féle ausztrál borbemutató. A szombathelyi születésű, de több mint két évtizede Sydneyben borszakértősködő Attila idén a megszokottól kicsit rövidebb sorral tért vissza Magyarországra, ugyanakkor ebben az évben az artizan ausztrál gyöngyszemek közül válogatott. Ami azt illeti, idén sem csalódtam, már most várom a 2020-as tematikát és kóstolót. Íme, a mostani sor:

Marchand & Burch Mount Barrow Pinot Noir 2017

Egy burgundiai (Pascal Marchand) és egy ausztrál (Burch Family Wines) borász közös vállalkozása a Margaret River borvidékről, azon belül is a Porongroup és Mount Barker területekről. A 380 méteres tengerszint feletti és biodinamikusan művelt területekről az első évjáratuk a 2012-es volt. Az együttműködés viszont nehezen indult, hiszen francia fejjel akarták megérteni az ausztrál körülményeket. A 2017-es, vagyis a poharunkba került évjárat viszont kiemelkedő lett Halász szerint.

Az alapanyagot 2017. április 12-én szüretelték, természetesen kézzel, majd válogatás után préselték. A megfelelő struktúra érdekében a présbe bizonyos mennyiségű egész fürt is bekerült. Spontán erjedés után a tartály egy részét korábban préselték a gyümölcsösség megőrzését szem előtt tartva, a másik felét később, hogy a tanninok „puhuljanak”. A bor 8 hónapot töltött francia hordóban, ahol az almasav is lebomlott. Palackozás előtt tojásfehérjével derítették.

Kifejezetten világos színű bor, bíborárnyalattal, illatában lédús gyümölcsök sora, édes fűszerek, némi mentol, kamilla, érintésnyi száraz dohány és leheletnyi földesség. Kóstolva sem ér csalódás: krémes, selymes textúra, a kortyot egyensúly, harmónia, elegancia és izgalom jellemzi, de a tanninra nem lehet panasz. A savak szépek, az alkohol nem játszik fontos szerepet. Hosszú lecsengés. 7 pont

ausztrál borok

Jasper Hill Georgia’s Paddock Nebbiolo 2013

Ron és Elva Laughton organikus, biodinamikus, öntözetlen módon művelik az ültetvényt már a kezdetek, azaz 1975 óta. A tőkék nem oltványok, saját gyökéren zöldellnek. A nebbiolot 1993-ban telepítették, első évjáratuk az 1999-es volt.

Gazdag és sokrétű illattal találkozunk: füst, sonka, aszalt szilva, fekete olíva, datolya,  medvecukor, aszalt szamóca, dohány és kávé. Kóstolva markáns, karakteres, lendületes savakat kapunk, nem túlzó alkohollal és a közepesnél nagyobb testtel. Fekete cseresznye, szilva, fekete olíva, mentol, kamilla, datolya, vér, szilvalekvár. A tannin sok, ugyanakkor finomszemcsés és kedves.  Az egész bor egy kifeszített kötéltánc. 7 pont

Nugan Estate Manuka Grove Vineyard Durif 2015 Riverina

Az est egyetlen bora, amelyet vakon kóstoltunk, és amelynek származására, fajtájára, évjáratára tippelni kellett. Senki nem találta el…

Az évi 10 000 tonna szőlő feldolgozására alkalmas Nugan Birtok McLaren Vale, Limestone Coast, Coonawarra, King Valley és Riverina borvidékeken is rendelkezik öntözött ültetvénnyel. Az 590 hektárnyi termést Griffithben dolgozzák fel. Az első évjárat, amelyből kereskedelmi mennyiség is készült a 2000-es volt. Akkor még alig 6 hordóval és 3 tartállyal rendelkeztek. A klasszikus, jól ismert fajták mellett megtalálható a durif szőlő, amelyet az est folyamán vakon kóstoltunk. Egyébként a durif dél francia szőlőfajta, karakteres, robosztus, mély színű bort ad.

Ennek a bornak az alapanyaga a Riverina borvidékről, a Manuka Grove ültetvényről származik. Intenzív és erőteljes illatában cassis, juicy, füst, toast, puncs, rum, étcsoki, mentol, fekete bors fedezhető fel. Lassan kinyíló korty, amely buja, testes, vastag és olajos. Tanninban gazdag, tüzes bor, visszafogott savakkal. Telt és nagyon intenzív. Lecsengése kifejező és hosszú. 7 pont

Coriole Vineyards Sagrantino 2009 (McLaren Vale)

A borászat eredeti épülete 1860-ban készült el, míg az első shiraz ültetvény 1919-re datálható. A birtok többször is tulajdonost cserélt. Ausztráliában elsőként 1985-ben sangioveset kezdtek el művelni, de úgy tűnik nincs megállás: az ismert olasz kékszőlők mellett, mint barbera, nebbiolo, sagrantino, olyan fehér különleges szőlőfajtákból is készítenek borokat, mint például chenin blanc, semillon és fiano.

Intenzív, buja és hívogató illatvilág, amelyben kávé, mentol, aszalt szilva, fekete cseresznye, kakaó, rum, szantálfa vonul fel. Megkóstolva inkább az elegancia jut eszünkbe, semmint az erő. Közepesnél nem nagyobb test, elegáns és puha tanninok, jó savak jellemzik. Tartalmas és egyensúlyos. 10 évesen is elképesztően fiatal. Cigánymeggy, cseresznye, szilva, fekete ribizli, kakaópor, szegfűbors, fahéj. Elegáns és tartalmas. 7,5 pont

ausztrál borok

Cullen Diana Madeline Cabernet Sauvignon-Merlot 2001 (Margaret River)

Vanya Cullen igazán különleges borász, a családja mindig is másként gondolkodott a világról. Már a szülőknél is a biodinamika volt a középpontban, de ők a csavarzárat is korán elfogadták. Boraik, akár a bordeaux-i grand cruk, időtlenek.

18 éves bor, mégis meglepően fiatal illat, amely hihetetlenül intenzív: cassis, szilvalekvár, szeder, vadmálna, toast, fekete bors, tonkabab, füst, étcsoki. Nagyon komoly bor, amelyet még meg sem érintett az idő. Masszív, markáns, férfias bor, komoly mélységekkel, vastagsággal és struktúrával. Tüzes alkohol, jó savak, valamint sok, de finom tannin. Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor. Hosszú  és emlékezetes lecsengés. 8,5 pont

Woodlands Margaret River Cabernet Sauvignon „Russell’ 2015

A borászatnál a jelszó a frissesség és gyümölcsösség. Minden boruk, köztük a csúcsborok is, csavarzár alatt kerülnek piacra. A címke minden évben ugyanaz, de minden évjárat más nevet kap. Ezek közül a Russell az abszolút csúcs.

A házasítás gerincét a cabernet sauvignon adja, kis mennyiségben pedig malbec és cabernet franc egészíti ki. Március 25 és április 9 közötti szüret után bogyózták, majd a bogyók válogató asztalon mentek keresztül. Kisméretű acéltartályokban erjedt, amely után a cabernet sauvignon 28 napot héjon maradt. A bor 19 hónapon keresztül pihent új francia hordókban. Szinte fekete színű bor, illata mély és intenzív, benne mentol, cassis, szilvalekvár, meggylekvár, lédús gyümölcsök, szivardoboz, toast, szegfűszeg, hecsedlilekvár és bergamott fedezhető fel. Kóstolva intenzív, koncentrált, testes bor, elegáns savakkal, tüzes alkohollal és krémes tanninokkal. Sok-sok érett, lédús gyümölcs és édes fűszerek vezetik az ízképet. Nagyon hosszú finis. 8,5 pont

Hutton Vale Farm Eden Valley – Barossa Shiraz  2014

A Hutton Vale Farmon már 1912-ben volt szőlőtermesztés. A ma öreg ültetvénynek nevezett parcellák az 1960-as években lettek telepítve, a „fiatal” ültetvények pedig az 1980-as években. Az Angas család a szőlőtermést sokáig eladta, és olyan kultikus, exkluzív és drága borokba kerültek, mint a 99 pontos Lamella, a Henschke borok, vagy a Wolf Blass Paltinum, amely a világ legjobb shiraza címet érdemelte ki. A Penfolds Grange borásza volt az első, aki a család barátjaként rábeszélte őket a saját bor készítésére. Most a Kym Teusner közreműködésével készülnek a borok.

Géppel szüretelték, bogyózták, majd nyitott kádakban erjesztették szelektált élesztőtörzsekkel, hagyva, hogy egy héten át nagyjából 24 C-ra felmelegedjen a cefre. Ez idő alatt napi kétszer, kézzel csömöszölték. Tartályba fejtették, ahol befejeződött az erjedés szárazra. Vastag falú francia tölgyben (40% új fa) érlelődött 30 hónapot. Palackozás után 20 hónapot pihent, még mielőtt a piacra került. Eszméletlenül parfümös, intenzív illatában erdei gyümölcsök, hecsedli, kökény, szilvalekvár, fekete ribizli, szederlekvár, feketebors, mentol, kávébab sorakozik fel. Az intenzív korty tele van energiával, izgalommal, vibrálással és mélységgel. Mindenből egy jó adaggal kapunk, mégsem érezzük túlzónak. Érett fekete gyümölcsök, füst, toast, herbák, cédrus, kakaóbab. Lecsengésében fanyar. 8 pont

ausztrál borok

Glaetzer-Dixon Family La Judith Shiraz 2014

Nick Glaetzer 2005-ben döntött úgy, hogy Tasmániában keres hűvös klímát a pinot noir számára. Hogy mindez nem volt sikertelen, az is mutatja, hogy 2011-ben az Év Fiatal Borásza címet érdemelte ki a Gourmet Traveller Wine Magazintól, valamint az ő shiraz bora lett az első tasmán bor, amely megkapta a Jimmy Watson Memorial Trophyt, a legnagyobb presztízsű ausztrál boros elismerést. Nick 2008-ban alapította a birtokot, de akkor már több szakmai műhelyben szerzett gyakorlatot, mint Margaret River, (Leeuwin Estate), Hunter Valley (Rosemount Estate), Pfalz (Weingut Eugen Muller), Burgundia (Domaine Albert Morot) és Langeudoc (Domain de la Ferrrandière). A borászat rengeteg termelőtől vásárol szőlőt, elsősorban a Coal River és Derwent völgyből, valamint a Tamar völgyből. A legtöbb szőlőtermelő partnere elsők között Tasmániában még a ’70-es években telepítették ültetvényüket.

Kevés ilyen fantasztikus borral találkoztam eddig életemben. Ez még akkor is igaz, ha a parafával és pecsétviasszal lezárt palackból kikerülő bor első szippantásra nem volt tökéletes. Nem volt drámai a dolog, de időre volt szükség, hogy tisztuljon. Így is azt mondhatom, hogy már illatában annyi hangszeren és olyan kifinomultsággal játszik, hogy felsorolni is nehéz. Intenzív és magába szédítő, illatában különleges herbák, gyógyszer, rumpuncs, cseresznyebefőtt, hecsedli, szeder, áfonyalekvár, fekete olíva, aszalt füge, datolya, szilvalekvár, szeder, fekete cseresznye, kávé, étcsoki, fekete bors és cédrus. A korttyal pedig beteljesedik a csúcsélmény. Koncentrált, komplex, húsos, vastag és tömény. Eszméletlen intenzitás és mélység. Feledhetetlen élmény fantasztikusan hosszú lecsengéssel. A La Judith Shiraz extrém kis mennyiségben, 232 palackkal készült 2014-ben. 8,5 pont

ausztrál borok

A sor végére egy Shiraz gin került.

Four Pillars Gin Distillery- Bloody Shiraz Gin

A Yarra-völgyi lepárló 2015 óta használ shiraz szőlőt a Rare Ginjéhez. Az egész szőlőszemeket ginben áztatják, majd préselik és ginhez adják a levelet. Igazán különleges ital, de én inkább a shiraz csendes bornál maradok…

Szerző és képek: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

A borítóképet innen vettem kölcsön


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Sok kérdés, kevés válasz

Sok kérdés, kevés válasz

A kíváncsiság mindig hajtja az embert, de sajnos most sem lettem sokkal okosabb. Azaz, amit már közel 2 éve írtam, azt most is fenntartom magamnak: ha pinot noir, akkor természetesen – minden szépségével, romantikájával és bájával együtt – Franciaország, és ezen belül Burgundia. Legkevésbé Magyarország […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!