Figula borbemutató – A legdrágább magyar száraz fehérbor nyomában

Figula borbemutató – A legdrágább magyar száraz fehérbor nyomában

Új szerző mutatkozik be az oldalon, Kovács Péter sommelier személyében (a vele készített interjúm ITT olvasható), aki a Bortársaság meghívásának eleget téve, Figula Mihály balatonfüredi borász kóstolóján járt (szerk.).

Szerző: Kovács Péter sommelier

A 1993-ban alapított családi pincészet, mint ahogyan a helyszínen Figula Mihály elmondta, jelenleg 30 hektáron gazdálkodik – amely 15 dűlőből áll össze – , ezeken nagyrészben fehérszőlőfajtákat termesztenek, de van néhány hektár kékszőlőjük is. A pincészet, amely 26 palackozott évjáratot tudhat már maga mögött, 17 fős csapattal dolgozik, Figula Misi édesanyja pedig nem csak laboránsként adja hozzá a tudását a munkákhoz, hanem a pince lelke egyaránt. A pincészet bemutatása után következtek a borok is: kezdésnek a 2018-as alap olaszrizling, majd a 2017-es dűlős olaszrizlingek, illetve a Szilénusz, amely egy olaszrizling és szürkebarát házasítás, záróakkordként pedig a jelenleg kapható legdrágább magyar száraz fehérbor került a poharakba, a 2016-os Köves, amely egy dűlőn belüli parcellaszelekció és házasítás.

Elöljáróként annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy véleményem szerint a pontozás egy szubjektív műfaj, amely csak egy pillanatkép a borokról. Mindenesetre a pontozásnál figyelembe vettem a fajtajelleg meglétét, a komplexitást, az egyensúlyt, és az ár-érték arányt is.

Figula Olaszrizling 2018

Különböző talajokról, mezoklímákról és klónokról szüretelt olaszrizling, a bemutatott borok között talán az egyetlen, amely már illatra is mutat primőr gyümölcsösséget:  citrom, zöld alma, éretlen őszibarack, amihez szép virágos jelleg is társul még. Kóstolva közepesnél magasabb savtartalom, a 13-as alkohol sehol sem tolakodó, a korty végén pedig enyhén mandulás, pozitív értelemben vett kesernye tapasztalható. A tavasz tényleges beköszöntéig talán az 1-2 hónap pihenés a palackban jót tesz majd neki, de már most is egy kész bor benyomását kelti. 6+

Figula Sóskút 2017

Az első borhoz képest, a Balatonszőlős feletti dűlőről, triászi mészkő talajról és 40 éves tőkékről származó olaszrizling teljesen más kategóriát képvisel. A mineralitás rányomja bélyegét a primőr illatokra, inkább egy meszes, száraz krétás jelleg bontakozik ki elsőre a pohárból. Türelem és idő szükséges ahhoz, hogy a gyümölcsösséget is felfedezzük a borban: citrom, citrommag, éretlen golden alma, limehéj, mellettük pedig szárított zöldfűszer és széna. Komplexebb bor, közepesen hosszú lecsengéssel és tökéletes savszerkezettel. 7-

Figula Száka 2017

A balatonszőlősi dűlő fiatal ültetvényről. Talán a pillanatnyi formának, vagy a fiatal ültetvényének köszönhetően, kevésbé komplex hatást keltett a pohárban. Szintén visszafogott gyümölcsösség, illatjegyeiben zöld alma, sárgabarackhéj és éretlen fehér húsú őszibarack. Kóstolva szép egyensúly és moderáltabb savak jellemzik. Kevésbé komplex, mint a Sóskút, de jelenleg az elemei jobb egyensúlyban vannak egymással. 6+

Figula Sáfránkert 2017

Az eddig kóstolt inkább “lineáris” jellegű borokhoz képest ez már egy terebélyesebb bor. A csopaki Sáfránkert-dűlő az előzőekhez képest egy melegebb terület, illetve vasban gazdagabb és a termőtalajréteg is számottevőbb. Ennek megfelelően a savérzet is visszafogottabb, a borban pedig megjelenik egy olajosság, és természetesen a magas alkohol. Illata elsőre nedves kenyérhéjjal nyit, mellette pedig őszibarack, őszibarackvirág, egy kis meyer citrom, mandula, kóstolva a korty végén kis maradékcukor, amit az alkohol egy picit még fel is erősít. 6+

Figula Gella 2017

A balatonszőlősi Gella-dűlőnek az olaszrizling termése, szüretelve 40-50 éves tőkékről. A borvidék legmagasabb pontja alatt elterülő terület sajátossága, hogy itt szinte minden talajtípus megtalálható, a déli kitettségnek és a katlan-hatásnak köszönhetően alapvetően meleg dűlőről van szó. A telt kortyot a jó savak nagyon szépen ellensúlyozzák, az alkoholja viszonylag magas, de egyáltalán nem zavaró, a mineralitása pedig egyfajta hűvösséget kölcsönöz a bornak. Komplex bor a javából, citromhéjjal, zöld almával, fehér húsú őszibarackkal és barackvirággal, a korty végén pedig mandula, vaníliás jegyek és egy kevés zöldfűszer. Hosszú életű bor lesz. 7-

 Figula Öreghegy 2017

Lapos és zárkózott, bár ami azt illeti, a társaságban volt, akinek ez volt a kedvence. Borhiba nem volt benne, megosztó bor volt a kóstolón. Jelen esetben 4 pontra értékelem.

Figula Szilénusz 2017

A házasítás gerince olaszrizling (70%), a többi 30%-a pedig szürkebarát. Stílusában egy elzászi szürkebaráthoz hasonlítanám. Illatjegyeiben érett gyümölcsök, citrom, golden alma, sárgabarack és egy kis mandula, szegfűszeg. Lendületes savait a magasabb maradékcukor szépen kiegészíti, az alkoholja a közepesnél kicsivel magasabb. Minden eleme jól integrálódik egymáshoz, és egy egységet alkot a borban. 6+

Figula Köves 2016

A bemutató lezárásaként, mind árban, mind pedig minőségben a pincészet kiemelkedő tétele következett, melynek alapanyaga (olaszrizling és szürkebarát) az Öreghegy és a 7 hektár nevű dűlő szelektált parcellájából származik: sziklás talajról erős tőkehozam korlátozással. Illatában érett trópusi gyümölcssaláta, nektarin, érett golden alma, egy kis mézességgel és meleg szénás karakterrel díszítve. Szájban az illatában tapasztaltak szépen visszaköszönnek, de itt már a mineralitás jelenléte sokkal erősebb. Hosszú lecsengés, érezhető alkohol, de nem zavaró. Komplex, gondolkozós bor, ami remélhetőleg idővel még jobb lesz. Reméljük még sok ilyen bor fog készülni a Balaton északi partján (is). 8 (Decanter World Wine Awards 97 points – Platinum Award)

Szerző: Kovács Péter sommelier

Borítókép: Bortársaság



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!