Fogasfilé csicseriborsókrémmel, zöldségekkel és hollandi mártással

Fogasfilé  csicseriborsókrémmel, zöldségekkel és hollandi mártással

Hozzávalók:

800 g fogasfilé

250 g csicseriborsó

100 ml szezámolaj

1 csipet római kömény

1 gerezd fokhagyma

6 db tojás

200 ml tejszín

100 g vaj

150 g vegyes zöldség (sárgarépa, retek, cékla, gomba)

só ízlés szerint

Elkészítés:

A csicseriborsót hideg, sós vízben tesszük fel főni és puhára főzzük. Leszűrjük, római köménnyel és szezámolajjal ízesítjük, hozzáadjuk a fokhagymát és krémesre turmixoljuk. A hollandi mártáshoz a tejszínt vízgőz felett vajjal és tojássárgájával habverővel folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, a túl magas hőmérsékletnél a tojás sárgája kicsapódhat. Végül a mártásunkat sóval és citromlével ízesítjük. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk, blansírozzuk, vagyis sós forró vízben pár percig előfőzzük, majd félretesszük. A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük, közben a zöldségeket az olívaolajon átfuttatjuk. A tányérra a csicseriborsó krémből vékony csíkokat húzunk, ráhalmozzuk a fogast és melléhelyezzük a zöldségeket.

Borajánlat:

Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2013

Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2013

Terroir specifikus Chardonnay, amely a Nagyfai és a Nyilasmár dűlők szőlőiből készült. Bár még kissé fiatal, már most is szép arányokat és egyensúlyt mutat. Illatában érett citrusok, reszelt alma, körte, vajasság, leheletnyi virágméz és mangó, kiegészítve hordófűszerekkel, fehérborssal és kandírozott narancshéjjal. A korty lendületes és tele tartással, finoman krémes, lecsengésében érett citrusok és némi sósság. Kiváló bor a gasztronómiában. Készült 13040 palackkal.    

Recept: Amrein Csaba

Borajánlat: NOREPLIKA

 


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!