Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon egyszerű: mindenből a legjobbat. Elkötelezett hívei a lokalitásnak, ennek érdekében folyamatosan kutatják a legjobb hazai alapanyagokat és helyi termelőket, amit pedig lehet, házilag készítenek, mindezt annak érdekében, hogy a vendégeik számára a gasztronómiai élmény valóban különleges és maradandó legyen. Séfjük, Amrein Csaba már 22 éve vezeti az étterem konyháját, nyomon követi a nemzetközi gasztronómiai trendeket és rendszeresen vesz részt hazai és külföldi továbbképzéseken. A Villa Medici Étterem sikere egyszerű: első osztályú nyersanyagok, magas szintű felszolgálás és szakmaszeretet.

A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat következő állomása, recepttel és borajánlattal a Villa Medici Étterem. A 20 receptből álló sorozatról ITT tudtok bővebben olvasni.

Fogasfilé mángoldrizottóval, édesvízi garnélával

Hozzávalók (4 személyre)

  • 600 g fogasfilé

  • 4 db édesvízi garnéla

  • 500 g rizottó rizs

  • 1 csokor színes mángold

  • 100 g parmezán

  • 150 g vaj

  • 200 ml olívaolaj

  • 100 ml fehérbor

  • 100 g só

  • 100 ml Pernod (ánizslikőr)

  • 100 g színes bébirépa

Elkészítés

A fogasfilét 20 percre 10%-os sóoldatba tesszük, majd jeges vízbe helyezzük. Lecsepegtetjük, egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a fogas bőrét ropogósra pirítjuk, a másik oldalát pedig épp csak átforgatjuk. 200°C fokos előmelegített sütőbe helyezzük 5 percre, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 70°C-ra és további 5 percig “pihentetjük” bent. A mángold szárait felszeleteljük, a leveleket forró sós vízben néhány perc alatt blansírozzuk, majd botmixerrel pürésítjük. A rizottóhoz olajat hevítünk, megpirítjuk a rizst, majd a mángoldpürével fokozatosan felengedjük. Fehérborral és a parmezánnal ízesítjük, 100 g vajjal krémesítjük. A felszeletelt színes mángoldszárakat olívaolajon átpirítjuk és hozzáadjuk a karikára vágott bébirépát.  A garnélát megtisztítjuk, a maradék vajban megsütjük, sózzuk, Pernod-val ( ánizslikőr) flambírozzuk és tálalásig a fogas mellett pihentetjük. A kész rizottót formába tesszük, körben a mángold-bébirépa ragut, a tetejére pedig a fogast és a flambírozott garnélát helyezzük el. Tengeri spárgával és fekete kenyérrel díszítjük.

Borajánlat

Törley Chardonnay Brut 2013

A pincészet tradicionális eljárással készített pezsgője számtalan díjban és elismerésben részesült ebben az évben, csak, hogy néhányat említsek: Decanter World Wine Awards ezüstérem; VinAgora Nemzetközi Borverseny arany és Champion-díj; Chardonnay du Monde és Champagne and Sparkling Wine World Championship ezüstérem.

Visszafogott illatában érett jonathan alma és lime, virágok, körte, leheletnyi briós és akácméz. A korty kellemes, friss, benne az érett citrusok kapnak főszerepet, mellettük pedig grapefruit, vajasság és némi zöldfűszer díszítik szerkezetét, közepes lecsengésében pedig grapefruithéj. Jó választás lehet önmagában is fogyasztva, de a fogasfilé mángoldrizottó, édesvízi garnéla mellé is tökéletes választás.

Recept: Amrein Csaba – Villa Medici Étterem

Borajánlat: NOREPLIKA

Ételfotó: Neubauer Judit

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat az eforrás rendszer közreműködésével valósult meg.


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Csárda, csülök, pezsgő, Balaton

Csárda, csülök, pezsgő, Balaton

Felejtsük el a balatoni szocreálos csárdákról kialakított képet, hiszen ebben a műfajban is találunk a tó körül kimagaslóan jó helyeket. Ilyen például Balatonfüred 200 éves múltra visszatekintő híres csárdája, a Baricska, melynek az üzemeltetői a kitűnő veszprémi Chianti Étterem irányításával már bizonyítottak a szakmában. Az […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!