Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. november 05.

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

post

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon egyszerű: mindenből a legjobbat. Elkötelezett hívei a lokalitásnak, ennek érdekében folyamatosan kutatják a legjobb hazai alapanyagokat és helyi termelőket, amit pedig lehet, házilag készítenek, mindezt annak érdekében, hogy a vendégeik számára a gasztronómiai élmény valóban különleges és maradandó legyen. Séfjük, Amrein Csaba már 22 éve vezeti az étterem konyháját, nyomon követi a nemzetközi gasztronómiai trendeket és rendszeresen vesz részt hazai és külföldi továbbképzéseken. A Villa Medici Étterem sikere egyszerű: első osztályú nyersanyagok, magas szintű felszolgálás és szakmaszeretet.

Fogasfilé mángoldrizottóval, édesvízi garnélával

Hozzávalók (4 személyre)

  • 600 g fogasfilé

  • 4 db édesvízi garnéla

  • 500 g rizottó rizs

  • 1 csokor színes mángold

  • 100 g parmezán

  • 150 g vaj

  • 200 ml olívaolaj

  • 100 ml fehérbor

  • 100 g só

  • 100 ml Pernod (ánizslikőr)

  • 100 g színes bébirépa

Elkészítés

A fogasfilét 20 percre 10%-os sóoldatba tesszük, majd jeges vízbe helyezzük. Lecsepegtetjük, egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a fogas bőrét ropogósra pirítjuk, a másik oldalát pedig épp csak átforgatjuk. 200°C fokos előmelegített sütőbe helyezzük 5 percre, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 70°C-ra és további 5 percig “pihentetjük” bent. A mángold szárait felszeleteljük, a leveleket forró sós vízben néhány perc alatt blansírozzuk, majd botmixerrel pürésítjük. A rizottóhoz olajat hevítünk, megpirítjuk a rizst, majd a mángoldpürével fokozatosan felengedjük. Fehérborral és a parmezánnal ízesítjük, 100 g vajjal krémesítjük. A felszeletelt színes mángoldszárakat olívaolajon átpirítjuk és hozzáadjuk a karikára vágott bébirépát.  A garnélát megtisztítjuk, a maradék vajban megsütjük, sózzuk, Pernod-val ( ánizslikőr) flambírozzuk és tálalásig a fogas mellett pihentetjük. A kész rizottót formába tesszük, körben a mángold-bébirépa ragut, a tetejére pedig a fogast és a flambírozott garnélát helyezzük el. Tengeri spárgával és fekete kenyérrel díszítjük.

Recept: Amrein Csaba – Villa Medici Étterem

Ételfotó: Neubauer Judit

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor

Formabontó villányi bor

2023. július 18.
Bor teszt-értékelés
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!