Füstölt lazacrózsák bourbon vaníliás paszternák pürével, lazackaviárral és zöldborsó hajtásokkal

Füstölt lazacrózsák bourbon vaníliás paszternák pürével, lazackaviárral és zöldborsó hajtásokkal

Március 27-én a Cultivini csapatával és Kocsis Bálint mesterszakács közreműködésével egy újabb Ízek és Harmóniák boreseményt szerveztem a Cultivini Borgalériában. Az est különleges vendége Csutka István volt, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett színházigazgató, színművész, egykori televíziós főszerkesztő, TEDx Conversations nagykövet, kommunikációs- és marketing szakember, a vilagaim.com tulajdonosa, akit két alkalommal szavaztak meg az Év emberének a kultúra területén Magyarországon. Szarka Dénes, a Szarka Pincészet tulajdonosa és borásza pedig személyesen prezentálta kitűnő borait. Mert mi így gondoljuk, és bárcsak egyre több ilyen jellegű borkóstoló lenne Magyarországon: ahol a bor a művészettel, jó ételekkel és jó emberekkel találkozhatna.

Ami engem illet, szeretem a kihívásokat: az Ízek és Harmóniák esten nem az ételekhez választok borokat, hanem fordítva. Megkóstolom a borokat és kitalálom, mi legyen a vezérfonal az étel szempontjából, majd a séffel konzultálva közösen megalkotjuk a menüsort.

Most jöjjön az est egyik receptjének leírása, bor-étel párosítással. Az eseményről készült képeket ITT találjátok meg.

Hozzávalók (4 személyre)

25 dkg melegen füstölt lazac szeletek

60 dkg paszternák, tisztítva, aprítva

1 fej hagyma, aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 rúd vanília

2 dl tejszín

10 dkg vaj

4 kk lazackaviár

1 kis csokor zöldborsó hajtás

ehető virágok mix​

Elkészítés

Egy edényben felolvasztjuk a vajat és azon lepároljuk  az aprított vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk az aprított paszternákot és felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi.

Puhára főzzük, hozzáadjuk a sót, a vanília kikapart magjait és a tejszínt.

Botmixer segítségével pürésítjük és félretesszük hűlni.

Tálaláskor a krémre helyezzük a rózsákra csavart lazacfilét és a kaviárt, majd a zöldborsóhajtásokkal és az ehető virágokkal díszítjük.

Borajánlat

Szarka Pince Mád Furmint 2015

A Dancka és a Juharos dűlők furmintjának házasítása, tartályos spontán erjesztés 18 °C-on, majd 2 hónapos hordós érlelés. Tiszta, bonyodalomtól mentes, korrekt és nagyon jól iható bor. Illatában némi fehérhúsú gyümölcsök, hordófűszerek, vanilía, kóstolva feszes, szikár szerkezet és magasabb alkohol jellemzik. A fának kell még kis idő, hogy szépen beépüljön a bor szerkezetébe, így néhány hónap múlva még szebb formát is mutathat.

Recept: Kocsis Bálint

Borajánlat: NOREPLIKA

Fotók: Kustom Digital


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!