Három furmint és két hárslevelű

Három furmint és két hárslevelű

Még múlt évben a Barta-Nagygombos kóstolót követően ígértem, hogy ha majd újból kezem ügyébe kerül a hárslevelű, beszámolok a tapasztalatokról. Aztán valahogy úgy hozta az élet, hogy néhány nap eltéréssel kóstoltam még három furmintot és egy hárslevelűt, így egyértelmű volt számomra, hogy mindegyikről írjak pár szót.

Szarka Juharos Furmint 2016

Sajnos ez a furmint meg sem közelíti azt a 2015-ös Juharost, ami múlt évben a TOP 100-as listán a legjobb furmint lett (amúgy a 2015-ös furminthoz ITT találtok az oldalon egy receptet). Illatában szinte alig mutat valamit, kóstolva pedig vizes és jellegtelen. Pörgetve a pohárban némi körtét és almát lehet felfedezni, szájban rövid és a gyümölcsök is hiányoznak rendesen. Szarka Dénestől kóstoltam már ennél sokkal jobb borokat, ez így csak 4/10

Karádi-Berger Palandor 2012

Az illata alapján nem szívesen innám és kóstolva sem mutat barátságosabb arcot. Intenzív fa, zöld dió, szintén kevés gyümölcs, olajos-birses jegyek, és a hordó adta fűszeresség. Szájban testesebb, rusztikus, fás, a savak lágyak, az alkohol rendesen kikandikál. Tapadós, tüzes és a gyümölcsök – ha voltak is valaha benne – már rég kikoptak. 4/10

Karádi-Berger Selectio 2009 (édes)

Közepestől enyhén visszafogottabb illat, birs és körtekompót, mint meghatározó jegy, mellettük pedig virágméz, magvas villanások, aszalt gyümölcsök és avas felhangok. Kóstolva ígéretesebb, de a korty lapos, benne birs, körte, déli gyümölcsök, aszalt sárgabarack és mandula. 5+/10

Barta Hárslevelű 2015

Kissé populáris illat, melegebb karakterrel, benne propolisz, sárga húsú gyümölcsök, japán barack és virágok. Szájban érett citrusok, méz és sárgabarack, a korty viszont picit átbillen az édesség felé. 6/10

Demeter Szerelmi 2016

Nem a legösszetettebb hárslevelű, de nagyon tiszta és az arányok is hibátlanok. Illatában diszkrét hárs jegyek, alma és virágok, fehér húsú gyümölcsökkel, lédús körtével, citusokkal, nektarinnal és egy kevés mézzel és fehérgyökérrel. Szájban nem túl rétegezett, viszont amit az illata ígér, azt a korty is szépen visszatükrözi. Viszonylag hosszabb lecsengés. Bármikor szívesen innék belőle még egy-két pohárral. 6+/10


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!