A hárslevelű izgalmas fajta – Lezajlott az Országos Hárslevelű Borverseny

A hárslevelű izgalmas fajta – Lezajlott az Országos Hárslevelű Borverseny

2017. június 23-án rendezték meg az Országos Hárslevelű Borversenyt, amelyre számos borvidékről, több kategóriában neveztek hárslevelű borokat. A verseny eredményeit szemlélve újra bebizonyosodott, hogy ennek a szőlőfajtának  milyen jól áll a természetes maradék cukor.

Somlói, villányi, tokaji, mátrai, balatoni, bükki és természetesen egri, debrői hárslevelűket is bíráltak a szakemberekből és borászokból álló bizottságok. Minden nevezett kategóriában adhattak aranyérmet, de ezüstöt és bronzot is szép számmal osztottak ki, míg a nagy arany büszke nyertese idén Gecse István 2014-es évjáratú édes Debrői Hárslevelű bora lett.

„Nehéz dolga volt a zsűrinek, annyi szép hárslevelűt neveztek az idén, szerte az országból, a száraztól az édesig” – mondta Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója. „14 arany- és sok ezüst-, valamint bronzérem született, a bizottságok elnökeinek véleménye szerint is kiegyensúlyozott versenyt tudhatunk magunk mögött.”

„A sajátos mikroklimatikus adottságnak köszönhetően a botritisz csodálatos ajándéka is lehet a természetnek” – fűzte hozzá Gecse István, a nagy aranyat nyert 2014-es, édes Debrői Hárslevelű borásza.

Bolyki János 2013-as évjáratú, Meta Téma I., II. és III. szüret nevű borai is ezüst- és aranyérmesek lettek a versenyen. „Három hárslevelűt küldtem be, ebből mindhárom érmet kapott. Ugyanarról területről, a 3,7 hektáros Középbérc-dűlőből származik a szőlő, és az évjáratuk is megegyezik. Amiben különböznek, az a szüretek időpontja. Három ütemben szedtük le a szőlőt, október közepén, végén és november elején, így egyre magasabb a borok maradékcukor-tartalma.”

Július 6-án, csütörtökön este 7 órakor, az Egri Bikavér Ünnep keretében kerül sor a díjátadóra, ahol az aranyérmet és különdíjat nyert borászoknak nyújtják át az elismeréseket.

Eredménylista

Nagyarany

  • Gecse István Egri Debrői Hárslevelű édes 2014 Nagy Arany

Arany

  • Bolyki Pincészet Egri Metatéma első szüret félédes 2013

  • Bolyki Pincészet Egri Metatéma második szüret félédes 2013

  • Egri Korona Borház Eger Cecei Vicuska félés 2014

  • Egri Korona Borház Eger Debrői Hárslevelű édes 2015

  • Főczény Pincészet Egri Debrői Hárslevelű félédes 2016

  • Gecse István Egri Debrői Hárslevelű késői szüretelésű édes 2016

  • Pajzos Zrt Tokaji Hárslevelű édes 2013

  • Pannon Tokaj Kft Tokaji Tokaji Hárslevelű (Budaházi dűlő) száraz 2016

  • Petrény Winery Egri Debrői Hárslevelű félédes 2014

  • RWZ Bükki Suffraget félédes 2014

  • Sajgó Pincészet Tokaji Hárslevelű késői szüretelésű édes 2015

  • “Nagyrédei Szőlők” Borforgalmazó Kft Mátrai Hárslevelű édes 2000

  • Tornai Pincészet Somlói Prémium Hárslevelű száraz 2015

  • Varsányi Pincészet Eger Debrői Hárslevelű félédes 2015

Ezüst

  • Belward Pécsi Hárslevelű száraz 2014

  • Bock Borászati Kft Villány Édes Hárslevelű édes 2013

  • Bock Borászati Kft Villány Hárslevelű száraz 2016

  • Bolyki Pincészet Egri Metatéma harmadik szüret félédes 2013

  • Egri Korona Borház Eger Egri Hárslevelű édes 2005

  • Egyedné Tóth Anita Egri Hárslevelű félédes 2016

  • Fekete Pince Somló Hárs száraz 2013

  • Fekete Pince Somlói Somlói száraz 2012

  • Feldebrői Varga Pincészet Egri Debrői Hárslevelű félédes 2016

  • Feldebrői Varga Pincészet Egri Egri Hárslevelű édes 2016

  • Főczény Pincészet Egri Debrői Hárslevelű félédes 2014

  • Gecse István Eger Debrői Hárslevelű édes 2013

  • Gere Tamás Villány Villányi Hárslevelű száraz 2015

  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villiány Siklósi Hárslevelű száraz 2015

  • Kerekes Szőlőbirtok és Pince Mátrai Hárslevelű száraz 2015

  • Kern Bor- és Pezsgőház Tokaji Tokaji Hárslevelű (Budaházi dűlő) félszáraz 2016

  • Kern Bor- és Pezsgőház Tokaj Tokaji Hárslevelű száraz 2015

  • Kreinbacher Birtok Kft. Somlói Kreinbacher Hárslevelű száraz 2015

  • Ostorosbor Zrt Eger Debrői Hárs száraz 2016

  • Ostorosbor Zrt Eger Debrői Hárslevelű superior édes 2016

  • Ostorosbor Zrt Eger Debrői Hárslevelű félédes 2016

  • Pajzos Zrt Tokaji Hárslevelű száraz 2015

  • Pannon Tokaj Kft Tokaji Tokaji Hárslevelű félédes 2016

  • Petrény Winery Egri Debrői Hárslevelű Solaria száraz 2016

  • Petrény Winery Egri Debrői Hárslevelű félédes 2016

  • Petrény Winery Egri Solaria száraz 2009

  • Petrény Winery Egri Debrői cuvée DC félédes 2014

  • Prokai István Eger Debrői Hárs félszáraz 2016

  • RWZ Bükki Suffraget félédes 2015

  • “Nagyrédei Szőlők” Borforgalmazó Kft Mátrai Mátraaljai Hárslevelű félédes 2015

  • Tóth és Tóth Egri Debrői Hárslevelű késői szüretelésű édes 2011

  • Tóth és Tóth Egri Debrői Hárslevelű félédes 2016

  • Tóth és Tóth Egri Debrői Hárslevelű töppedt édes 2016

  • Tóth és Tóth Egri Debrői Hárslevelű száraz 2016

  • Varsányi Pincészet Eger Hárslevelű félédes 2016

  • Varsányi Pincészet Eger Debrői Hárslevelű félédes 2013

  • Varsányi Pincészet Eger Hajnalcsillag száraz 2016

  • Vineas Tenkes Kft Villány Hárslevelű száraz 2016

  • Wingendorf János Egri Debrői Hárslevelű félszáraz 2015

Bronz

  • Bogdán Birtok Somlói Nagysomlói Hárslevelű száraz 2015

  • Farkas László Márton Egri Debrői Hárslevelű félédes 2015

  • Gecse István Egri Debrői Hárslevelű édes 2016

  • Herman István Egri Debrői Hárslevelű félédes 2015

  • Kis Tamás Somlói Somlói Vándor száraz 2015

  • Petrény Winery Egri Debrői Hárslevelű Solaria száraz 2015

  • Wingendorf János Eger Debrői Hárslevelű édes

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Az egyetlen szabály, hogy nincs semmilyen szabály – Blazsovszky Péter sommelier-vel beszélgettem

Az egyetlen szabály, hogy nincs semmilyen szabály – Blazsovszky Péter sommelier-vel beszélgettem

Egy étterem mely szakít a fine dining éttermek merevségével, exkluzív, de barátságos környezet, jól átgondolt koncepció, szakértelem, egyéni látásmód, perfekcionizmus és maximalizmus minden szinten, kísérletező kedvű kortárs konyha, amely a magyar és az erdélyi hagyományokra épít, Blazsovszky Péter head-sommelier jóvoltából pedig igazi borkülönlegességek és olyan […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!