Juhtúrós, rókagombás töltött padlizsán

Juhtúrós, rókagombás töltött padlizsán

Grillezve, sütve, töltve, párolva, rántva, köretként vagy akár önmagában, a tojásgyümölcsből, avagy a nálunk közismertebb nevű padlizsánból könnyen és változatos formában lehet tápláló és ízletes fogásokat készíteni. Nem mellesleg az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol: többek között megköti a szervezetünkben a felesleges vasat, a benne található nasuninnak köszönhetően pedig megvédi a sejtjeinket a károsodástól. Számtalan étel készíthető belőle, például a görögöknél a muszaka, a franciáknál a ratatouille, vagy Erdélyben a nálunk is jól ismert vinetta, azaz a padlizsánkrém. A vállalkozó kedvűek akár lekvárt is főzhetnek belőle. Nálam itthon leginkább töltött vagy grillezett formában kerül az asztalra, de ha az időm engedi és vidékre eljutok, akkor minden nyáron készül belőle krém és zakuszka. Természetesen a kertben faszénen készítve. Pár napig húsmentes napokat tartottunk a családban, így mivel a piacon sikerült friss rókagombát és szép padlizsánt találni, a hűtőben pedig még volt egy kis adag juhtúró, amit Erdélyből hoztam, a töltött padlizsánra esett a választás.

Hozzávalók (3 személyre):

  • 3 db kisebb méretű padlizsán

  • 30 dkg rókagomba

  • 20 dkg juhtúró

  • 5 szál zöldhagyma

  • 4 db kisebb méretű paradicsom

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 csokor friss bazsalikom

  • olívaolaj

  • reszelt sajt, ízlés szerint

  • só, bors, chili, provence-i fűszerek

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, majd hosszában félbevágjuk. A közepét átlósan beirdaljuk, karalábé vájóval vagy egy kanál segítségével kiszedjük a húsát, amit nagyobb darabokra aprítunk. Belehelyezzük egy tálba és kicsit megsózzuk, ami azért fontos, mert így az elkészítése alkalmával kevesebb olajat szív magába. A padlizsán-csónak belsejét szintén sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd pihentetjük néhány percig. Közben egy serpenyőben puhára dinszteljük olívaolajon az apróra vágott zöldhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánnak a húsát és majdnem félkészre készítjük.

A padlizsán-csónakokat belehelyezzük egy tepsibe, amit alufóliával letakarunk, majd 10 percig sütjük az előmelegített sütőben.

Ha a serpenyőben a padlizsán majdnem félkészre sült, jöhetnek bele az előzőleg felvágott rókagomba és paradicsom darabok. Fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát, hagyjuk még néhány percig a tűzön, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot és a juhtúrót.

A masszával megtöltjük a sütőből kivett padlizsán belsejét, visszahelyezzük alufólia nélkül a sütőbe, és ha már majdnem kész van, a végén még rászórunk a tetejére ízlés szerint reszelt sajtot. Pár percig még bent hagyjuk, amíg a sajt megolvad. Salátával tálaljuk.

Tipp: Ha esetleg a masszából még maradt, készíthetünk hozzá kuszkuszt, amit hozzáadhatunk.

Recept és fotó: NOREPLIKA


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!