Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2019. július 19.

Juhtúrós, rókagombás töltött padlizsán

post

Grillezve, sütve, töltve, párolva, rántva, köretként vagy akár önmagában, a tojásgyümölcsből, avagy a nálunk közismertebb nevű padlizsánból könnyen és változatos formában lehet tápláló és ízletes fogásokat készíteni. Nem mellesleg az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol: többek között megköti a szervezetünkben a felesleges vasat, a benne található nasuninnak köszönhetően pedig megvédi a sejtjeinket a károsodástól. Számtalan étel készíthető belőle, például a görögöknél a muszaka, a franciáknál a ratatouille, vagy Erdélyben a nálunk is jól ismert vinetta, azaz a padlizsánkrém. A vállalkozó kedvűek akár lekvárt is főzhetnek belőle. Nálam itthon leginkább töltött vagy grillezett formában kerül az asztalra, de ha az időm engedi és vidékre eljutok, akkor minden nyáron készül belőle krém és zakuszka. Természetesen a kertben faszénen készítve. Pár napig húsmentes napokat tartottunk a családban, így mivel a piacon sikerült friss rókagombát és szép padlizsánt találni, a hűtőben pedig még volt egy kis adag juhtúró, amit Erdélyből hoztam, a töltött padlizsánra esett a választás.

Hozzávalók (3 személyre):

  • 3 db kisebb méretű padlizsán

  • 30 dkg rókagomba

  • 20 dkg juhtúró

  • 5 szál zöldhagyma

  • 4 db kisebb méretű paradicsom

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 csokor friss bazsalikom

  • olívaolaj

  • reszelt sajt, ízlés szerint

  • só, bors, chili, provence-i fűszerek

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, majd hosszában félbevágjuk. A közepét átlósan beirdaljuk, karalábé vájóval vagy egy kanál segítségével kiszedjük a húsát, amit nagyobb darabokra aprítunk. Belehelyezzük egy tálba és kicsit megsózzuk, ami azért fontos, mert így az elkészítése alkalmával kevesebb olajat szív magába. A padlizsán-csónak belsejét szintén sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd pihentetjük néhány percig. Közben egy serpenyőben puhára dinszteljük olívaolajon az apróra vágott zöldhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánnak a húsát és majdnem félkészre készítjük.

A padlizsán-csónakokat belehelyezzük egy tepsibe, amit alufóliával letakarunk, majd 10 percig sütjük az előmelegített sütőben.

Ha a serpenyőben a padlizsán majdnem félkészre sült, jöhetnek bele az előzőleg felvágott rókagomba és paradicsom darabok. Fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát, hagyjuk még néhány percig a tűzön, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot és a juhtúrót.

A masszával megtöltjük a sütőből kivett padlizsán belsejét, visszahelyezzük alufólia nélkül a sütőbe, és ha már majdnem kész van, a végén még rászórunk a tetejére ízlés szerint reszelt sajtot. Pár percig még bent hagyjuk, amíg a sajt megolvad. Salátával tálaljuk.

Tipp: Ha esetleg a masszából még maradt, készíthetünk hozzá kuszkuszt, amit hozzáadhatunk.

Recept, fotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Hírek - programok
Hírek - programok
Recept
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor

Formabontó villányi bor

2023. július 18.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!