Kacsamelles pappardelle

Kacsamelles pappardelle

Pár napja ültem be a VERITAS WINEBAR-ba egy laza beszélgetésre és ebédre Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikussal, s ahogyan ilyenkor szokás az ételek mellé borok is kerültek az asztalra. S mivel szerintem az ételekhez jól működtek az általam választott borok, a beszélgetés végén elkértem mindkét fogás receptjét, hogy megosszam veletek is. Első körben érkezzen a kacsamelles pappardelle, amihez a Vylyan főborászaként is ismert Ipacs Szabó István saját pincészetének a borát ajánlom a figyelmetekbe.

Kacsamelles pappardelle

Hozzávalók (4 személyre)

  • 40 dkg kacsamell

  • 50 dkg papardelle tészta

  • 2 fej salotta hagyma

  • 5 dkg kapribogyó

  • 1 dl olaj

  • 2 dkg vaj

  • érlelt reszelt sajt (pl. matuzsálem sajt vagy parmezán)

  • kakukkfű

  • rozmaring

  • petrezselyem

  • bors

Elkészítés

A salottahagymát finomra vágjuk, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd a végén leszűrjük. Felhevített serpenyőben a hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott kacsamellet, aszalt paradicsomot, kapribogyót, és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A serpenyőben víz vagy zöldségalaplé hozzáadásával készre pároljuk, úgy, hogy szaftos legyen. A közben készre főtt tésztával összekeverjük, és beleolvasztjuk a vajat. Tálaláskor rászórjuk a sajtreszeléket.

Borajánlat

Ipacs Fehér Franc 2017

Ipacs Szabó István 2009-ben alapította Villányban a saját pincészetét, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt. Bevallása szerint csak annyi szőlőt szeretne, amit ő maga meg tud művelni. Területei többségén cabernet franc-nal foglalkozik, amit ő telepített és nevel saját hite, elképzelései szerint. Mint ahogyan a saját pincészete honlapján is olvasható: kézzel műveli a szőlőt, nem használ gépeket, csak egy fűkaszát és egy permetezőt. Fehér franc-t 2014-ben készített első alkalommal, de mivel úgy tudta, hogy FN (földrajzi jelzés nélküli bor) boroknál nem lehet feltüntetni az évjáratot, ezt római számokkal jelezte a palackon. A 2017-es Fehér Franc alapanyagát szeptember 15-én szüretelte, fél évig új-és régi hordókban érlelődött, seprőntartárssal és gyakori keveréssel. Nem történt almasavbontás. Közepes intenzitású illatában inkább az érettebb jegyek dominálnak, elsősorban fehér húsú gyümölcsök, citrusok és kevés zöld banánhéj. A cabernet franc fűszeressége éppen csak érintőlegesen jelenik meg. A korty viszonylag visszafogottabb az illatához képest, benne kis fűszer, krémesség, feketebors, magvak és egy érintésnyi hordó.

Néhány információ a VERITAS WINEBAR-ról

A 2017. szeptemberében, a Dohány utcában megnyitott VERITAS WINEBAR jelenleg az ország egyik legnagyobb és legszélesebb borkínálatával rendelkezik, azaz mintegy 380-féle hazai és külföldi borral várja vendégeit, s ebből egy folyamatosan cserélődő, 60-tételes szelekciót kínálnak poharaztatva is. A kétszintes tér pedig Csap Viktor tervező munkáját dicséri. A vendéglátóhely nyitott palack elvitelére is lehetőséget biztosít, illetve vásárolni is lehet az üzletben. A konyhájuk elsősorban a magyar ízekre koncentrál, de mangalica sonkatállal, és hazai, manufakturális sajtválasztékkal is találkozhatnak a vendégek.

Recept: VERITAS WINEBAR

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!