Kéksajtos bélszín, borajánlattal

Kéksajtos bélszín, borajánlattal

A Marrenon márkanév mögött a Rhône völgye és Provence között elhelyezkedő Luberon és Ventoux vidéki bortermelők szövetkezete tömörül, céljuk – egy erős nemzetközi márka létrehozása mellett -, hogy magas minőségű, egyedi borok megalkotásával biztosítsák a térség gazdasági vitalitását. A vidéket délről Luberon hegye, északról Ventoux határolja, így a napsütéses órák száma igen magas, az Alpok közelsége pedig igen kedvező a hőmérséklet szempontjából. Ami a terület talaját illeti, a mészkőben, kavicsban gazdag homokos termőréteg ideális a vidékre legjellemzőbb szőlőfajtáknak: syrah, grenache, valamint a vermentino-nak. Marrenon bortermelői a tőkék gondozásától kezdve a szőlő feldolgozásán keresztül, egészen a borkészítés folyamatáig, szigorú szabályrendszert alkalmaznak és tartanak be. A betelepített szőlőfajtákat is csak a terroirnak megfelelően választották ki. A mintegy 650 bortermelő érdekeit pedig egy általuk megválasztott döntéshozó testület képviseli. Egyik legnagyobb elismerésük, hogy a Syrah du Monde 2015-ös borversenyen a Gardarem 2012 a világ legjobb syrah-ja lett. A közelmúltban sikerült kóstolnom ennek frissebb kiadását, így ételpárosításként ehhez a borhoz szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy könnyen elkészíthető kéksajtos bélszínt.

Kéksajtos bélszín, párolt zöldekkel és articsókával

Hozzávalók

  • 0,80 kg bélszín

  • 0,10 kg montagnolo kék sajt

  • 0,25 kg tejszín

  • 1 kg zöldek (brokkoli, zöldbab, kelbimbó vegyesen)

  • 1 db konzerv articsóka

Elkészítés

A zöldségeket forrásban lévő sós vízben 2-3 percig blansírozzuk, majd leszűrjük és félretesszük. A bélszínt 4 szeletre vágjuk és oldalanként, illetve ízlésnek megfelelően 3-4 percig sütjük, majd ugyanennyi ideig pihentetjük. A tejszínt forraljuk, borsozzuk és belemorzsoljuk a sajtot. A zöldségeket olivaolajon átmelegítjük, majd a mártással és a pihentetett hússal tálaljuk.

Borajánlat

Marrenon Gardarem 2013

Syrah és grenache noir házasítása, alacsony hozamon tartott 30 éves tőkékről, új francia tölgyfahordókban érlelve. Strukturált, komplex syrah mély tónusokkal, amely már most jól iható, de még bőven van benne potenciál. Összetett illatában érett erdei fekete bogyósok, feketeribizli, szeder, avar, fűszerek, díszítve eukaliptuszos és bőrös jegyekkel. Kóstolva elsőként inkább a frissebb piros bogyós gyümölcsök dominálnak, cseresznyével, málnával, melyhez társul némi dohány, csokoládé és feketebors. Remek savak, erőteljes tanninok és hosszú lecsengés. (a bor beszerezhető Budapesten a Bor és Más Kft-nél)

Recept: Sebestyén Péter

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Füstölt lazacrózsák

Füstölt lazacrózsák

Hozzávalók (4 személyre) 25 dkg melegen füstölt lazac szeletek 60 dkg paszternák, tisztítva, aprítva 1 fej hagyma, aprítva 1 gerezd fokhagyma 1 rúd vanília 2 dl tejszín 10 dkg vaj 4 kk lazackaviár 1 kis csokor zöldborsó hajtás ehető virágok mix​ Elkészítés Egy edényben felolvasztjuk […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!