Magyar Bormustra 2016

Magyar Bormustra 2016

Idén május 24-én és 25-én került megrendezésre immár 37. alkalommal az Országos Borverseny. A Pannon Bormíves Céh színvonalas saját szervezésű nemzetközi borversenye volt a Pannon Bormustra, amely integrálódott az Országos Borversenybe és Magyar Bormustra néven él tovább. A rendezvény célja, hogy az ország legfontosabb borversenyévé váljon, melynek eredményeit a nemzetközi piac is nyomon kövesse és támpontot szolgáljon a termelők és fogyasztók számára.

Ebben az évben sikere minden eddigit felülmúlt: míg tavaly 124 termelő 409 tételével jelentkezett a versenyre, 2016-ban összesen 147 pincészet 467 tételével nevezett a Magyar Bormustrára. A borokat a hazai borértő zsűritagok mellett külföldről érkezett nemzetközi szakértők is bírálták, köztük egy Master of Wine. James Davis MW „A világ borai Tesco-s szemmel” címmel előadást is tartott arról, hogy Európa legnagyobb kereskedőláncánál milyen szempontok alapján állítanak össze egy borsort.

„Az első választásom a tokajira esne, fantasztikus borok, sokoldalúak, érdekesek, nagyon szeretem ezt a stílust. A száraz furmintot szintén beválasztanám a Tesco saját márkás termékek közé”- nyilatkozta James David, amikor szóba került, hogy milyen magyar borokat válogatna be a Tesco Finest kínálatába, majd hozzátette, hogy ha ő vezetne egy pincészetet, teljes mértékben a helyi fajtákra támaszkodna. „A cabernet sauvignon egyeduralmával szemben a világon csak úgy lehet felvenni a versenyt, ha van egy helyi, őshonos fajtánk” – vélekedik James Davis Master of Wine. A Tesco az egyik legnagyobb hazai borkereskedőként fontosnak tartja, hogy a kimagasló minőségű hazai borokat támogassa és eljuttassa az európai fogyasztók asztalára, éppen ezért is támogatja a Magyar Bormustra törekvéseit, és stratégiai partnere is. Tavaly 22,5 millió palack bort értékesítettek Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor.

Az idei Magyar Bormustrán összesen 53 borbíráló hét zsűriben, két napon keresztül kóstolta a nevezett tételeket. A hagyományokat követve hat bírálati kategóriában lehetett nevezni a borokat, amely kategóriák mellett más szempontok szerint is kiosztottak díjakat. A csúcsborok kiválasztásához a hét zsűri elnökből álló csúcs-zsűri újrakóstolta a 6-6 legmagasabb pontszámot elért fehér-, rozé, -vörös-, valamint természetes édes bort, illetve hungarikum illatos fehér fajtabort, olaszrizlinget és kékfrankost. A kategóriák legjobbnak minősített borai a csúcsbor minősítés mellett a borverseny különdíjait is elnyerték, valamint a zsűri kiosztotta a Gál Tibor és Figula Mihály emlékdíjakat is.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. különdíjat adott ki a Best Buy kategóriában indult borok közül a három legmagasabb pontszámot elért fehér-, rozé- és vörösbor részére. Ennek feltétele a minimum 5000 palacknyi elérhető mennyiség, és az 1800 Ft alatti kiskereskedelmi ár volt.

Egy másik fontos momentum a Magyar Bormustra előestéjén zajlott, amikor is a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa aláírta a csatlakozási megállapodást a Wine in Moderation Szövetséggel, amely a kulturált borfogyasztást hívatott népszerűsíteni a fogyasztók között szerte a világon.

A Magyar Bormustrán idén 220 fehérbor, 156 vörös, 43 rozé, 22 pezsgő, 9 habzóbor, 9 természetes édesbor és 8 tokaji borkülönlegesség vett részt. Ebből 149 bor részesült díjazásban: 3 db nagy arany, 87 arany és 56 ezüst született meg a zsűri döntése alapján.

Ponthatárok

Nagy Arany: 94 – 100

Aranyérem: 87 – 94

Ezüstérem: 76 – 87

A 2016-os Magyar Bormustrán a legeredményesebb pincészetek:

Törley Pezsgőpincészet Kft.(érmek száma 9, ebből 5 arany és 4 ezüst)

Thummerer Vilmos/Thummerer Pince (érmek száma 5, ebből 5 arany)

Günzer Tamás Pincészete (érmek száma 5, ebből 4 arany és 1 ezüst)

Garamvári Szőlőbirtok (érmek száma 5, ebből 3 arany és 2 ezüst)

Faktor kft. Fritz Borház (érmek száma 4, ebből 4 arany)

Takler Borbirtok (érmek száma 4, ebből 4 arany)

Kősziklás Borászat Kft (érmek száma 4, ebből 3 arany és 1 ezüst)

Nagy aranyérmet kaptak:

Bock Borászat (Bock Villányi Franc, 2012)

Tolcsva-Bor Kft – Sajgó pincészet (Tokaji aszú 6 puttonyos, 2013)

Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat (Tokaji assúeszencia, 2007)

Legjobb Hungarikum illatos fehér fajta:

Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Cserszegi fűszeres, 2015)

Legjobb olaszrizling:

Kis Benedek György (Mátrai Olaszrizling, 2014)

Legjobb kékfrankos:

Faktor kft. Fritz Borház (Kékfrankos Prémium, 2012)

Gál Tibor Emlékdíj – A borverseny legjobb bikavér bora:

Faktor kft. Fritz Borház (Bikavér, 2012)

Figula Mihály olaszrizling – A borverseny legjobb magyar eredetű száraz fehér bora:

Borbély Családi Pincészet (Bács hegy Badacsonyi Olasz Rizling, 2013)


Related Posts

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban […]

Szekszárdi bortúra – Fritz és Takler Pincészet

Szekszárdi bortúra – Fritz és Takler Pincészet

Fritz Borház Ami azt illeti, szinte alig ismerem a pincészetet, pedig elnézve a sok plecsnit, lehet, hogy kellene. Hadd soroljak fel a közelmúltból néhány eredményüket: a 2017-es Top 100 Magyar Bor listán a 2013-as Kékfrankos Válogatás a 15. helyet, a 2013-as Primus Cuvée a 35. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!