Milyenek a 10 éves magyar borok?

Milyenek a 10 éves magyar borok?

A VinCe Budapest során egy izgalmas mesterkurzusra ültem be, amelynek tematikája a 2009-es, vagyis közel 10 éves magyar borok kóstolása volt. Kicsit szkeptikusan közelítettem a témához, de utólag azt kell mondanom, hogy kifejezetten erős sor volt.

Szeremley Pince Badacsonyi Kéknyelű 2009

Illatban zöld tea, bergamott, kandírozott narancs, barnult alma, méz, sárga virágok, száraz avar. Még mindig élénk savak, közepes test, diszkrét alkohol, krémes textúra jellemzi. Mentol, virágpor, sárgabarack, sárga alma. Közepesen hosszú lecsengés. Szerintem átbillent a csúcsán, de még tartogat élvezeteket.  6 pont

Barta Pince Tokaji Furmint Öreg Király 2009

Csalogató és gazdag illatában elegáns pirított magvak, toast, trópusi gyümölcsök, lédús fehér húsú gyümölcsök, kamillavirág fedezhető fel. Finoman puha érintésű, olajos, testes, tüzes alkoholú bor, izgalmas savakkal. Meszes ásványosság keretezi a fehér húsú gyümölcsöket és hordófűszereket. Kifejezetten hosszú lecsengés. 1000 palack készült erről a teraszos területről. 8,5 pont

Tornai Pince Somlói Juhfark Grófi 2009

Illatában méz, virágpor, narancshéj, mangó, maracuja, ananász, szegfűszeg, kamillavirág fedezhető fel. Buja és gazdag. Krémes textúrájú, olajos, vastag, puha korty. A gazdag test mögül szép sav kandikál ki. Igazán tüzes az alkohol. Ízben felvonul az illat összes gyümölcse, fahéjjal, szegfűszeggel, érezhető sóssággal kiegészítve. Hosszú lecsengés. 7,5 pont

St. Andrea Pincézet Merengő Egri Bikavér 2009

Mini palackból töltötték a pohárba. Összetett, érett illatában aszalt szilva, vér, szeder, málna, áfonya, pici füst, némi nedves avar érezhető. Puha tannin, izgalmas savak, jól integrálódott alkohol, a közepesnél nagyobb test. Egyensúlyos, harmonikus korty. Hosszabb lecsengést vártam volna, mert kortyban gazdag és elegáns. 7 pont

Bock Pince Capella 2009

Aszalt szilva, fekete olíva, szeder, áfonya, fekete ribizli, dohány, cédrus, mentol, herbák az illatban. Tüzes alkohol, nagy test, sok hordó uralja a kortyot. Nagyon sok tannin, amely lecsengésben kifejezetten felerősödik. Mentol, kávé, cassis, dohány, füst, sonka és toast. Hosszú finis, de a hordó befedi. 6,5 pont

Thummerer Pince Vili Papa Cuvée Selection 2009

1995-ben készült az első Vili Papa Cuvée, azóta is csak a legjobb évjáratokban számíthatunk rá. Elegáns, kifinomult illatában cassis, szeder, hecsedli, föld, vér, szivar, avar, dohány, füst jelenik meg. Kortalan savak, érett, nagy mennyiségű, de jól integrálódott tanninok. Az alkohol sem él külön életet, belesimul a nem túl nagy testbe. Medvecukor, mentol, szeder, áfonya, fűszerek. Gazdag, sokrétű, tömör bor. Lehengerlő, hosszú lecsengéssel. 7,5 pont

Tiffán Pince Grande Selection 2009

Letagadhatna 5 évet az illat alapján. Lassan nyílik, de idővel sok erdei gyümölccsel, lédús  gyümölccsel, kék virággal, étcsokival, kávéval kényeztet. A tannin még mindig markáns, jó savak, nagy test. Tömör, húsos, lédús korty. Ténylég olyan, mint egy 4-5 éves bor. 7,5 pont

Kovács Nimród Pince NJK 2009

Buja, telt, gazdag illatában szeder, fekete ribizli, kökény, áfonya, étcsoki, kakaópor, fűszerek. Friss savak, krémes, puha tannin, tüzes alkohol, vastag test. Nagy energiákat mozgat meg, hogy lehengereljen minket és sikerrel jár. Szájkitöltő, tömör és gazdag, de az eleganciájára sem lehet panasz. Hosszú és tartalmas bor és még mindig van benne érlelési potenciál. 8 pont

Demeter Zoltán Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009

40 éve furmint ültetvényről született, 200 grammnyi maradékcukorral. Fantasztikusan gazdag, sokrétű és elbűvölő illat árad a pohárból: méz, virágpor, némi botritisz, kamilla, tejcsoki, aszalt gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, dió, pirított mandula kavalkádja. Páratlanul intenzív, koncentrált és tömör szerkezetű bor. A lendületes és vibráló savak ellenére az édesség felé billen az egyensúly, de ki bánja! Krémes textúrájú, puha érintésű selymes gazdagság jellemzi. Ízben is buja, gazdag, hömpölygő, áradó. Az aszalt gyümölcsök, gyógynövények, trópusi gyümölcsök, édes fűszerek kavalkádja kényeztet a kortyban is. Fantasztikusan hosszú bor. 9 pont

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotó: Hirling Bálint / VinCE


Related Posts

Nehezen veszünk tudomást a közelgő viharokról – A Tokaji Kutatóintézet igazgatójával beszélgettem

Nehezen veszünk tudomást a közelgő viharokról – A Tokaji Kutatóintézet igazgatójával beszélgettem

„Tokaj-Hegyalján vészhelyzet van, de nehezen veszünk tudomást a közelgő viharokról – állítja legújabb interjúmban Bihari Zoltán, a Tokaji Kutatóintézet igazgatója, akivel sok érdekes témáról beszéltem Tarcalon. Elmondása szerint a borvidéken hosszútávon nem az a kérdés, hogy milyen stílusúak legyenek a borok, vagy, hogy milyen szőlőfajtákból […]

Ilyen volt a 10. VinCE Budapest

Ilyen volt a 10. VinCE Budapest

Teltházas mesterkurzusok, elismert hazai és külföldi szakemberek, több mint 160 kiállító és közel 6000 vendég – véget ért a borszakma legjobban várt beltéri boros rendezvénye. Mintegy 2000 négyzetméteren, összesen akár 1000-féle pezsgőt, fehér- és vörösbort, sört és párlatot is kóstolhatott, aki április 25. és 27 […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!