Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken-már készül a diplomatabor!

Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken-már készül a diplomatabor!

Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken, a Koch Borászat szőlőjében. A nagykövetek annyi chardonnay-t szedtek le, hogy Fazekas Sándor miniszter javaslatára külön bor készül belőle.

 A szüret – mint Koch Csaba elmondta – nemcsak afféle reprezentációs esemény volt, a nagykövetek közel két órán keresztül szüreteltek, így több mázsa chardonnay került a kosarakba, majd a présbe. Fazekas Sándor miniszter megemlékezett arról, hogy „a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli”, valamint hogy az idei, 2016-os évjárat kiváló borai is Magyarország imázsát tudják erősíteni a világban.

„Nagyon tetszenek Koch Csaba borai, remélem, legalább olyan jó minőségű bor készül az általunk szedett szőlőből, mint amiket nála lehet kóstolni” – nyilatkozta Roland Galharague, Franciaország nagykövete a szüretelést követően.

A tárcavezető azt is felvetette, ha már ennyit dolgoztatták a külképviseletek vezetőit, érdemes lehet munkájuk gyümölcséből – akár hagyományteremtő módon – elkészíteni a „diplomatabort”. Az ötletet felkarolta Koch Csaba is, aki a nagykövetek által leszedett szőlőből külön palackozza majd le az exkluzív chardonnay-t. Ez a bor nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem különleges presztízstétel készül belőle, amelyből a pincészetben, az arra méltó alkalmakkor bontanak fel majd egy-egy palackkal. Természetesen mindenki, aki a szüreten részt vett, megkóstolhatja munkája eredményét.

Csaba és Fazekas Sándor
Csaba és Fazekas Sándor

A borotai kádármúzeumot és kádárlakást nagy élvezettel szemléző diplomatákról azt is lehet tudni, hogy szeretik a jó magyar borokat. Sok diplomata, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet nemcsak a szőlőben állt helyt derekasan, hanem vásárolt Koch Csaba hazai és nemzetközi versenyeken kitüntetett kadarkájából, a 2013-as késői szüretelésű chardonnay-ból és a borvidéki elnök villányi Koch VinArt Pincéjének zászlósborából, a Csanádból is.

Koch Csaba villányi pincészeténél éppen a napokban jártam, erre a linkre kattintva bővebb infókat tudhattok meg a borokról, Csabáról, és a VinArt néven futó pincészetéről: elolvasom

(Készült a sajtóközlemény alapján)

 


Related Posts

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

25 év! Pontosan ennyi éve borászkodik Koch Csaba. Hogy kevés-e vagy sok idő, mindenki döntse el a saját érzése szerint. Én például a mai napig emlékszem a fekete-fehér tv-re, amin 1991-ben a híreket láttam: február 25.-i Varsói Szerződés felbomlása; II. János Pál pápa augusztus 16.-án […]

Koch Csaba Chardonnay Brut Pezsgő 2016

Koch Csaba Chardonnay Brut Pezsgő 2016

Koch Csaba két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe, az első elkészült tételeket pedig már be is mutatta néhány borszakírónak a napokban. Mivel úgy alakult az életem, hogy le kellett mondanom a meghívást, a kollegák hoztak nekem is egy palackot az évjáratos, 2016-os Chardonnay Brut […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!