Mosonmagyaróvár – egy kis vidéki nyugalom

Mosonmagyaróvár – egy kis vidéki nyugalom

Miért ne írnék az utazásaimról is időnként néhány sort? – tettem fel magamban a kérdést, miközben Mosonmagyaróváron a hotel kertjében egy fa árnyékában szürcsöltem nyugalomban egy pohár bort. Sok mindenről terveztem már, hogy írok: Lisszabon, Balaton, Veszprém, Győr, Sopron, Eger, hogy csak néhány helyet említsek most. Nagyszerű élmények és hatalmas csalódások. Végül semmiről sem írtam, részben a lustaságomra, részben pedig az elfoglaltságaimra hivatkozok most.

Szerettem volna kipihenni az elmúlt idők fáradtságát, de legfőképpen messze lenni a mindennapok körfogásától és zajától. Mindentől és mindenkitől távol, kicsit rendezni fejben a gondolatokat. Új impulzusok, tiszta gondolatok. Ilyenkor jön rá újból és újból az ember, hogy az életben csak ezek fontosak: család, szeretet, egészség és igazi barátok.

Lajta Park Hotel

Még mielőtt rátérnék a Lajta Park Hotel-re, hadd tegyek egy rövid kitérőt. Nem ecsetelném mitől lesz x csillagos egy szálloda, de annyit elárulok, hogy kritériumrendszerről van szó: mennyi ideig van nyitva a recepció, van-e az épületben lift, beszélnek-e idegen nyelveket, van-e a szobában vasaló, papucs, rádió és egyebek. És mindezekért pontok járnak. Bár vannak előírások, ennek a bonyolult pontrendszernek egy a lényege: ha a megfelelő pontszámot begyűjti a hotel, akkor megkapja az áhított csillagot. Az ötletességről, igényességről és az ételek minőségéről nem esik szó. Látva a csillagokat jogosan gondoljuk, hogy szuper lesz minden, de időnként jönnek a csalódások: csirketörmelékből készített rántott dínó, rizi-bizi és vegetáriánus fogásnak csúfolt rántott gomba-sajt-karfiol háromszög.

15400330_1475042195863757_3145520696147704678_n
16999047_1475042972530346_8740416072900560136_n
16649158_1475042869197023_5096142947967538045_n
17021867_1475042675863709_5745372079155187565_n
16997702_1475042775863699_4187869007289876373_n
16864709_1475041989197111_7951590231785453838_n

Nos, a város egyetlen 4 csillagos szállodája, a Lajta Park Hotel, Mosonmagyaróvár szívében helyezkedik el és belátásom szerint megérdemli mind a négy csillagot. Minden apró részletre kiterjedő igényesség, természetközeli megoldások, kulturált atmoszféra, kényelem és barátságos milliő. A szálloda a közelmúltban esett át egy komolyabb ráncfelvarráson, így a friss lendület szemmel is látható. A szállodáról készült képek úgyis beszélnek helyettem.

Lajta Park Hotel étterem

Az étterem konyháját Sebestyén Péter séf vezeti, akivel kérésemre sikerült második nap összehozni egy rövid találkozót. Számos séf kap méltán nagy ismertséget, és vannak, akik szép csendben, diszkréten teszik a dolgukat. Meghúzódva valamelyik kis város árnyékában és felvállalva minden nehézséget, ami ezzel jár: vendégek, előítéletek, alapanyagok. Persze lehetne bátrabb, merészebb és vagányabb az ételek kivitelezésével, de teljesen érthető: jelenleg a cigánypecsenyét és a modernebb fogásokat keresőket is ki kell szolgálni egyszerre. Nehéz műfaj a gasztronómia, még nehezebb a vendég és az elvárás. Panaszom nem lehet, korrekt és jó alapanyagokra helyezkedő konyha az övé, ami inkább egy egyszerű és közérthető bisztró vonalat képvisel. Allűröktől, extrémitásoktól mentes. Étlapon fix fogások, de hétről-hétre szinte majdnem minden megújul. Az árak egy négycsillagos hotelhez képest barátságosnak mondhatók: a kétfogásos ételsor 3290, míg a háromfogásosé 3790 forint. Én biztos, hogy sokkal szabadabb kezet szavaznék neki, és felvállalnám az esti fix menüsort. Sőt, más szálloda mintájára leválasztanám névvel az éttermet a hoteltől. Marketing szempontból sokkal jobban kommunikálható, és ezzel az étterem elindulhatna egy új, merészebb irányban. Persze ezt akkor, ha elsődleges célja nem az lenne, hogy csak a megszálló vendégeket szolgálja ki. Miért is tenné? – Mosonmagyaróvár közvetlen agglomerációjával nagyjából 80 ezer ember, erre meg nyugodtan építhet az étterem. A régióban pénz van bőven, és természetesen külföldi vendég is.

20170408_212327
20170408_205850
20170409_201704
20170409_205528
20170409_205610
20170409_205528

Aki látta, hogy milyen mértékben vásárolják a környéken a szlovákok a házakat, érti, hogy miről is beszélek. De az sem elhanyagolható, hogy Mosonmagyaróvár 10 km-re fekszik a szlovák határtól és nagyjából 30 km-re Pozsonytól, plusz Ausztria is ott egy lépésre. Ezekben az országokban van az a fizetőképes kereslet, amely nem csak a gulásért és a csárdákért jönne át a határon. Ehhez viszont egy egyértelmű és átlátható irányt kellene az étteremnek kitűznie magának. A többfrontos kommunikáció – vasárnapi Retro kínálat és a hétközbeni minőségi bisztró – belátásom szerint megnehezíti jelenleg a helyzetet. A szálloda milliője és az igényességre való törekvésük magától adná, hogy mi lenne a megfelelő út. A jelenlegi igényes törzsvendégkört kellene szélesíteni, és egyre több külsős vendég felé nyitni. Ehhez elengedhetetlen egy kitűnő borlapnak a kialakítása is, amely szimbiózisban él és mozog a felkínált étellel. Mindent összevetve nyugodtan lehet mondani, hogy Péter egy tisztességes konyhát cipel a vállán. Az étterem keresi még magát, de van bőven benne potenciál.

Sebestyén Péter 

„A célunk a legjobbnak lenni a környéken és az átlagemberek számára megfizethető gasztronómiai élményt nyújtani. Mindezt igényes környezetben tálalva. Délben jó ár-érték arányú ebédajánlatban látjuk a fantáziát, de ezt az irányt a vacsorával is el szeretnénk érni majd a jövőben. Nem az a célunk, hogy csak egy fogással lakjon jól a betérő vendég. Nem a mennyiségre, sokkal inkább a minőségre helyezzük a fókuszt. A kialakult vendégkörünk szerencsére már megértette mit szeretnénk és milyen irányban haladunk. Állandó minőség, stabilitás – ez a legfontosabb szempont számunkra.” – vallja Sebestyén Péter, majd hozzáteszi, hogy az alapanyagok beszerzése még mindig nehéz feladat. Az állandó minőséget a külföldről érkező alapanyagok behozatalával tudják jelenleg biztosítani, de szerencsére már vannak olyan termékek, amiket a környékről szereznek be. Ilyen a tanyasi csirke, a zöldségek, saláták és sajtok.

Sebestyén Péter

Mosonmagyaróvár és környéke

A több mint 2000 éves múltra visszatekintő Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál, Bécstől 80, illetve Pozsonytól mindössze 30 km-re fekszik. Nem mellesleg a városon át vezet a Duna menti nemzetközi kerékpárút is. A város fontos turisztikai vonzereje – a fogturizmus mellett – a gyógyvize, amely besorolása szerint Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. Érdemes meglátogatni a város egyik jelképét, az óvári várat. Jelenleg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának ad otthont. Mosonmagyaróvár egyik legrégebbi épülete az egykori Malom, de érdemes egy pillantást vetni a mellette álló egykori főhercegi sörgyárra is. A sörfőzdét a Dreher sörgyár megvásárolta majd bezárta, mint konkurenciát. Aki kíváncsi Habsburg Frigyes és feleségének temetkezési helyére, az látogassa meg a Szt. Gotthárd plébániatemplomot és ennek altemplomát, amelyben a főherceg és felesége Croy Izabella leltek végső nyughelyet.

DSC_7931
DSC_7923
DSC_7879
DSC_7927

Dunakilitinél pedig a vízduzzasztó is megér egy misét – mármint az egésznek a története és a hágai per. Mellette Kádár János egykori villája is megtekinthető kívülről. A magyar gyémántkereskedő Csebi Pogány Alajos, több milliárdból épült kastélya is szép látványt nyújt Dunakilitin.  Hatalmas kertje, ma a golfozni vágyók paradicsoma, a legtöbb vendég pedig Szlovákiából jár oda.

Aki szeretné felkeresni Mosonmagyaróvárt és környékét, annak jó szívvel ajánlom a Lajta Park Hotelt és ennek éttermét.


Related Posts

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot […]

Fülepi Kálmán: Nagyon kevés a fiatal, aki komolyan gondolja a szakácsmesterséget.

Fülepi Kálmán: Nagyon kevés a fiatal, aki komolyan gondolja a szakácsmesterséget.

Kemény nyomott hagyott a magyar gasztroélet felfogásában Venesz József – Túrós Emill duó páros művei, melyek jól tükrözték a szocreálos-proletár egyetemes gondolkodás eszmét: sokat, olcsón és igénytelenül. Talán ennek utózöngését még most is érezzük a háztartásokban, ahol olcsón és igénytelenül szoktunk főzni, legalábbis a felmérések […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!