Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

„Magyarországon a bor nemzeti ügy” – vallja a tarcali Myrtus Pincészet fiatal tulajdonos-borásza, az 1981-ben Kecskeméten született Keresztes Ákos, akivel márciusban a Bűbájos Hétvége sajtótájékoztatón volt szerencsém váltani néhány szót. Múlt hónapban pedig nála jártam Tarcalon és készítettem vele egy interjút, aki még nem olvasta, IDE kattintva megteheti. Keresztes Ákos családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. A családi birtokot feleségével együtt 2008-ban vették át a szülőktől, ekkor alapították meg a Myrtus Pincét, s ebben az évben készültek első boraik. Két és fél hektáros szőlőterületük a Vigyorgó- és a Lestár-dűlőkben található, ahol furmint, hárslevelű, muskotály és zéta fajtákkal dolgoznak. Keresztes Ákos 2005-ben került Tokaj-Hegyaljára a bodrogkisfaludi Patrícius Borházhoz, 2009-ben pedig a Degenfeld Szőlőbirtok borászati vezetője lett, de 2014 óta kizárólag csak a saját pincészetét vezeti.

A pohárban kis illóval kezd, de pörgetéssel gyorsan kiszellőzik és aromajegyeiben megjelennek a friss citrusok, fehérhúsú-és déli gyümölcsök, körte, birs, barack, aranymazsola és friss szőlőlé. Hihetetlen vitalitás, frissesség árad az illatából, melyek végigkísérik kóstolva is a bort. Fiatal és lendületes aszú, mely szájban is hozza az illatában tapasztalt jegyeket, a 234 maradékcukorhoz pedig kellő magas savak is társulnak (14,31). Gyönyörű összjáték, egyensúly, mely ilyen fiatalon kóstolva is nagy élményt nyújt, de kíváncsian várom fejlődését a palackban. 7+


Related Posts

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2017

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2017

A Kikelet Pincét Berecz Stéphanie és férje Berecz Zsolt alapította 2002-ben Tarcalon. Hitvallásuk olyan tokaji borok termelése, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyedisége, karaktere szépen megmutatkozik, igazi nagykövetei a tokaji boroknak. Jelenleg 7 hektáron (ebből 5 a termő), 6 dűlőben művelnek szőlőt, ezekről készítik elegáns és […]

Breintenbach Pince: egy borászat melyre érdemes a jövőben figyelmet fordítani

Breintenbach Pince: egy borászat melyre érdemes a jövőben figyelmet fordítani

A 2006-ban Kiss János által alapított bodrogkisfaludi Breintenbach Pince közel 5 hektáron gazdálkodik, fele-fele arányban löszös és vulkanikus termőterületen. Fontosság szempontjából a furmintnak és a hárslevelűnek tulajdonítanak főszerepet, de kínálatukban  megtalálható a zéta és a sárgamuskotály is. Kiss János, a pincészet birtokigazgató-borásza elmondta, hogy a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!