Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. június 22.

Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

post

„Magyarországon a bor nemzeti ügy” – vallja a tarcali Myrtus Pincészet fiatal tulajdonos-borásza, az 1981-ben Kecskeméten született Keresztes Ákos, akivel márciusban a Bűbájos Hétvége sajtótájékoztatón volt szerencsém váltani néhány szót. Múlt hónapban pedig nála jártam Tarcalon és készítettem vele egy interjút, aki még nem olvasta, IDE kattintva megteheti. Keresztes Ákos családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. A családi birtokot feleségével együtt 2008-ban vették át a szülőktől, ekkor alapították meg a Myrtus Pincét, s ebben az évben készültek első boraik. Két és fél hektáros szőlőterületük a Vigyorgó- és a Lestár-dűlőkben található, ahol furmint, hárslevelű, muskotály és zéta fajtákkal dolgoznak. Keresztes Ákos 2005-ben került Tokaj-Hegyaljára a bodrogkisfaludi Patrícius Borházhoz, 2009-ben pedig a Degenfeld Szőlőbirtok borászati vezetője lett, de 2014 óta kizárólag csak a saját pincészetét vezeti.

A pohárban kis illóval kezd, de pörgetéssel gyorsan kiszellőzik és aromajegyeiben megjelennek a friss citrusok, fehérhúsú-és déli gyümölcsök, körte, birs, barack, aranymazsola és friss szőlőlé. Hihetetlen vitalitás, frissesség árad az illatából, melyek végigkísérik kóstolva is a bort. Fiatal és lendületes aszú, mely szájban is hozza az illatában tapasztalt jegyeket, a 234 maradékcukorhoz pedig kellő magas savak is társulnak (14,31). Gyönyörű összjáték, egyensúly, mely ilyen fiatalon kóstolva is nagy élményt nyújt, de kíváncsian várom fejlődését a palackban. 91 pont

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Bor

Wachau legjobb rizlingje

2024. március 18.
Hírek - programok
Gasztronómia

Klasszikus francia almás pite

2024. január 05.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!