Nem kell félni a félszáraz vörös pezsgőtől!

Nem kell félni a félszáraz vörös pezsgőtől!

A Loire-mente szerte a világon jól ismert és a turisták által is közkedvelt vidék. Talán nem véletlen, hiszen a számtalan szépséges tája az idők folyamán nem csak híres királyokat, grófokat, arisztokratákat, szeretőket, hanem művészeket is vonzott a vidékre. Középkori erődjei, reneszánsz kastélyai, parkjai és megszámlálhatatlan kertjei teszik vonzó úti céllá minden évben a régiót. De ezt a páratlan adottságokkal megáldott régiót nem csak ezért érdemes felvenni a bakancslistára. A vidék gasztronómiája az itt termelt borokhoz hasonlóan sokszínű, így ennek köszönhetően a Jargeau-i hurkától, az Orleanais-i baromfin, a vadhúsokon, a sajtokon és a Loire halain keresztül, biztosra veszem, hogy mindenki megtalálja majd a kedvenceit. A pletykák szerint a francia konyha kifinomultsága is a Loire-völgy királyi kastélyaiban született meg. Mindenesetre a híres Sainte Maure du Touraine, Selles-sur-Cher, Crottin de Chavignol kecskesajtokat senki ne hagyja ki, szintúgy ahogyan a vidék egyik különlegességét, a poire tapée-t sem, melynek elkészítéséhez a mai napig egy 11. századból származó tartósítási módszert alkalmaznak Rivarennes faluban, Azay-le- Rideau közelében a helyiek. A Loire-völgye összetett borrégió, így az itt készült borok és pezsgők a változó terroárnak köszönhetően nagy változatosságot mutatnak, de a közös nevező a frissítő, üde korty. A borvidék szőlőültetvényei négy körzetre bonthatók: Centre, Touraine, Nantais és Anjou-Saumur. Most az utóbbiról szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy kitűnő vörös pezsgőt.

Maison Louis de Grenelle Acajou

A Loire-völgyének szívében, Saumur vidékén, régi tufabányák mélyén érlelődve nyerik el a Louis de Grenelle családi pincészet pezsgői végső, különlegesen egyedi ízvilágukat. Az 1859-ben alapított borászat a mai napig családi tulajdonban van, jelenlegi vezetője Françoise Flao, aki testvérével Antoine Bodet-val együtt tulajdonosa is a nagy múltú pincének. A család La Durandière nevű 40 hektáros birtokán háromfajta szőlő terem, chenin blanc, chardonnay és cabernet Franc. A szőlőművelés, feldolgozás és pezsgőkészítés során a hagyományok és a legújabb technológiák ötvözésével folyamatosan tudják biztosítani pezsgőik híresen magas minőségét. A kizárólag cabernet franc felhasználásával készült pezsgő igazi ritkaságnak számít. Illatában és ízjegyeiben piros-és fekete bogyós gyümölcsök, szamóca, ribizli, érett cseresznye és szeder. Teltebb, elegáns korty, csipetnyi étcsokoládé és dohány, édes jellegű fűszerek teszik izgalmassá kóstoláskor. Szép hosszú lecsengés. Érlelve 12 hónapon keresztült. 5+

Ha pedig szeretnétek tudni, hogy milyen desszert illik mellé, olvassátok el a Pezsgőakadémia számára írt cikkemet.

A Maison Louis de Grenelle további pezsgői

Maison Louis de Grenelle Grande Cuvée

Chenin blanc és chardonnay házasítása nagyjából 30 hónapig érlelve palackban. Szép egyensúly, aroma-és illatjegyeiben alma, körte, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés méz, aszalt barack és briós. Halak, kekszes sütemények, de akár egy libamáj mellé is ajánlom.  (Decanter World Wine Awards 2016 ezüstérem)

Maison Louis de Grenelle L de Grenelle

Izgalmas crémant a Loire vidékéről, chenin blanc és chardonnay házasításából. Fogyasztását aperitifként, illetve tengeri gyümölcsök, elsősorban garnélarák mellé ajánlom.

Maison Louis de Grenelle SI Irresistible

A pincészet alapításának 150. évfordulója alkalmából született, igen limitált mennyiségben, mindössze 1 133 palack készült belőle, cabernet sauvignon, cabernet franc és grolleau noir házasításából. Halvány szín, citrusok, ribizli, eper és virágok gazdagítják illat-és ízjegyeit. Nyáron, baráti beszélgetések mellé tökéletesen passzol.

Maison Louis de Grenelle 3/7.7.4

Talányos neve a házasításban résztvevő három szőlőfajta, pinot noir, cabernet franc és pinot d’aunis, arányát hivatott jelölni. Fehér húsú-és piros bogyós gyümölcsök, szeder és szamóca, könnyedebb nyári salátákhoz, ribizlis sütemények mellé ajánlom.

Maison Louis de Grenelle Louis Organic

Közepestől visszafogottabb illatában érett alma, körte, citrom, kóstolva is visszaköszönnek az aromáiban tapasztaltak, amihez krémesség és kekszesség is társul. Durbincs és homár mellé ajánlom. (Wine Spectator 88/100)

(a pezsgőket Magyarországon a Bor és Más Kft. forgalmazza)


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!