New York sajttorta

New York sajttorta

New York sajttorta

Hozzávalók 8 személyre:

Tészta:

50g háztartási keksz

50g zab keksz

50g pirított zabpehely

20g barnacukor

80g vaj

csipet só

A hozzávalókat a vaj kivételével egy mixerben összekeverjük, majd hozzá adjuk az olvasztott vajat és egy tűzálló edény alján, sütőpapírra szétterítjük. Javasolt egy 24 cm átmérőjű csatos tortaformát használni. 160 °C-os előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Krém:

800g krémsajt

200g tejföl

150g porcukor

1 vaníliarúd magja

40g kukoricakeményítő

4db „L”-es tojás

A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük a már kihűlt alaptésztára és 160°C-on 60 percig sütjük.

A sajttortához ajánlott fagylalt: karamell vagy grillázs.

Díszítés:

Karamell csipke:

Karamellizált cukorhoz 1% (súlyhoz képest) étkezési keményítőt és 15% darált pirított mandulát keverünk. Olajozott szilikon lapra kinyújtjuk és kidermesztjük, majd tördeljük.

A morzsa receptje megegyezik a tészta alapjának receptével.

Borajánlat:

Lenkey Géza Szamorodni 2007

2015_dec_21_sajt2

A pincészet első Szamorodnija a Kishegy, Holdvölgy, és Korposd dűlők termése, túlérett, töppedő, aszúsodó Furmint, és Hárslevelű szőlőfürtjeiből készülve. A textúra és az ízek harmóniája magáért beszél. A bor tölgyfahordókban erjedt, majd érlelődött ott, 18 hónapon át, és 5,5 éves palackérlelés után került a forgalomba 2015-ben áprilisban.

Készült: 1147 palackkal

Recept: Hampuk Zsolt

Borajánlat: Szik Mátyás


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!