Nyurgaponty Kistücsök módra - WineArtCulture

Nyurgaponty Kistücsök módra

Nyurgaponty Kistücsök módra

Csapody Balázs (ITT olvasható a vele készített interjúm), a Kistücsök Étterem tulajdonosa,  valódi csodát művelt a balatoni vendéglátással az elmúlt 25 évben, ebből kifolyólag a balatonszemesi étterem a Balaton és talán Magyarország egyik legismertebb éttermének számít. Klasszikus ízek modern csavarral, kreatív konyha és a legjobb alapanyagok – mindez egy családias, professzionális hangulatban. Kétség nem férhet hozzá: a Kistücsökért bármilyen évszakban érdemes bepattanni kocsiba és irányként megcélozni a Balatont.

Jahni László – akinek a Magyarország meghatározó séfjei és éttermei sorozatom részeként a  mai receptet köszönhetem – már a kezdetek óta meghatározó arca az étteremnek, de szintén a Kistücsökben dolgozik Pohner Ádám is, aki 2018-ban megnyerte a hazai Bocuse d’Or döntőjét. Bor-étel párosításra pedig Horváth Mátét, a kétszeres magyar sommelier bajnokot kértem fel.

Nyurgaponty paradicsomokkal

Hozzávalók

  • 140 g nyurgaponty hasaalja

  • 200 g paradicsom  vegyesen

  • 30 g vöröshagyma

  • 5 g fokhagyma

  • 5 cl olívaolaj

  • durva tengeri só

  • kakukkfű

Elkészítés

A ponty hasaalját sózzuk, majd hűtőben pihentetjük. A paradicsomok harmadát a hagymával és fokhagymával egy serpenyőben vagy forró sütőben karamellizáljuk, majd olívaolajjal krémesre turmixoljuk. A cseresznye paradicsomokat  félbevágjuk, kevés friss kakukkfűvel és olívaolajjal a napon szárítjuk. A maradék paradicsomokat ízlésesen felszeleteljük és tányérra rendezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, majd hozzátesszük a paradicsomkrémet és a szárított cseresznye paradicsomokat. A pontyot egy serpenyőben óvatosan kevés olajon készre sütjük, és a paradicsomok mellé helyezzük.

Borajánlat

Bencze Családi Birtok Gemini  II. Extra Brut 2013

„A bor-étel párosításnál mindig a tökéletes harmóniára törekszem, éppen ezért  fontos, hogy a bor és az étel egymás ízeit erősítve összhangot alkossanak. Nehéz feladat csak kép és recept leírás útján választani bort egy ételhez, de itt két szálon indulnék el: egyik a ponty hasaalja, mely a zsírosság ellensúlyozására mindenképpen egy jó savgerincű és gazdag ízű bort igényel; a másik pedig a paradicsom, mely lédús, édeskés és rendkívül savas is lehet. Mivel az ételben szinte minden lehetséges formában és textúrában is megjelenik a paradicsom, éppen ezért én egy tradicionális eljárással készült Blanc de Noir pezsgőt javasolnék, és mivel fontosnak tartom, hogy egy Balaton parti étteremben igyekezzünk a régióból bort választani, így esett a választásom a Bencze Családi Birtok Gemini  II. Extra Brut 2013-as pezsgőjére. Remek egyensúlyával, zamatosságával, jól eltalált dosage-ával és eleganciájával nagyon jó párja lehet az ételnek.” –  Horváth Máté.

Recept: Jahni László – Kistücsök Étterem

Borajánlat: Horváth Máté – sommelier, Mák Bisztró

Ételfotó: Jahni László


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!