Országos Hárslevelű Borverseny

Országos Hárslevelű Borverseny

2017. június 23-án rendezik meg ismét az Országos Hárslevelű Borversenyt. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon. A rendezvény célja, hogy felkeltse a figyelmet a szőlőfajta iránt. Az Országos Hárslevelű Borversenyt a 2000-es évek elején rendezték meg első alkalommal, az idei a negyedik lesz a sorban.

A borverseny fővédnöke:

Gál Péter Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár

Nevezési feltételek:

  • A versenyen részt vehetnek a bortermelők mindazon hárslevelű borai, melyek a hatályos magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek.

  • Mintákat küldhetnek bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.

  • A kereskedelmi kategóriában nevezők nyilatkoznak arról, hogy a minta által képviselt bortétel mennyisége meghaladja a 350liter, vagy 500db 0,75l-es palack nagyságot.

  • A verseny rendezőjéhez bortételenként 4db minimum 0,75l-es palackot kell eljuttatni.

  • A nevezett tételnek nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznie.

Minták bejuttatásának ideje:

  • 2017.05.22 –2017.06.16 között

Minták leadási helye:

  • Verpeléti Hegyközség irodája, 3351 Verpelét, Kossuth út 73

    (ügyfélfogadási időben)

Gyűjtőpontok:

  • Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, 1117 Budapest, Budafoki út 111.

  • Egri Borvidék Hegyközségi Tanács, 3300 Eger, Kőlyuktető

  • Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa

  • Gyöngyösi Hegyközség, 3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Nevezési díj:

  • 5000,- Ft/ nevezett bor melyet készpénzben a Verpeléti Hegyközség irodájában lehet befizetni

  • Egyéb esetben banki utalással Korona Takarék Takarékszövetkezet 62800015-10003956 számlára

A bormintán kötelezően fel kell tüntetni:

  • résztvevő neve és címe

  • a bor megnevezése (származási hely, fajta, évjárat)

  • édességi kategória (száraz, félszáraz, félédes, édes)

  • nevezési kategória (kistermelői, kereskedelmi)

A Borverseny lebonyolítása:

A szervező bizottsága ellenőrzi a beérkezett mintákat, a bírálatra alkalmatlan tételeket elkülöníti. Ezt követően a Bizottság elvégzi a borok besorolását.

A borok értékelése bírálóbizottságok által történik. A Bizottságok száma a versenyen résztvevő borok számától függ.

A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt módszer szerint történik.

A borversenye 2 kategóriában lehet versenyezni

  • Kereskedelmi kategória

  • Kistermelői kategória

A borversenyen a borokat az alábbi kategóriákba sorolva kell rangsorolni:

  • Hárslevelű

  • Debrői Hárslevelű

  • Késői szüretelésű

  • Muzeális

A kategória-győztes borok különdíjban részesülnek. A Nagy Arany Érmet elért kategória-győztes bor elnyeri a Hárslevelű Champion címet.

Információ:

  • Főczény András 30/3287820

  • Virág István 30/2598759

Ünnepélyes díjátadó: Egri Bikavér Ünnep 2017.07.09.


Related Posts

A hárslevelű izgalmas fajta – Lezajlott az Országos Hárslevelű Borverseny

A hárslevelű izgalmas fajta – Lezajlott az Országos Hárslevelű Borverseny

2017. június 23-án rendezték meg az Országos Hárslevelű Borversenyt, amelyre számos borvidékről, több kategóriában neveztek hárslevelű borokat. A verseny eredményeit szemlélve újra bebizonyosodott, hogy ennek a szőlőfajtának  milyen jól áll a természetes maradék cukor. Somlói, villányi, tokaji, mátrai, balatoni, bükki és természetesen egri, debrői hárslevelűket […]

A legjobb magyar fehér-és vörösbor 2016-ban

A legjobb magyar fehér-és vörösbor 2016-ban

Legalábbis a 2016 áprilisában megalakult, és jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre szerint, amely úgy határozott, hogy „Super 12” elnevezéssel különleges borversenyt szervez. A meghívásos verseny első körébe azok a fehér-és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2016-ban „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!