Paradicsom risotto, sült sajttal

Paradicsom risotto, sült sajttal

Hozzávalók

80 dkg carnaroli risotto rizs

1 kis fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kk himalayai só

4 ek szűz olívaolaj

3 dl zöldségalaplé

4 paradicsom, leforrázva, héj nélkül, kockára vágva

1 ág rozmaring

4 szelet kecskesajt

20 dkg paradicsom püré

1 szál újhagyma

1 dl száraz fehérbor (chardonnay)

20 dkg vaj

Elkészítés

2014_04_paradicsom2

Egy lábasban, kevés olajon lepirítjuk a rizst a hagymákkal együtt, majd felengedjük a borral és az alaplével. Hozzáadjuk a paradicsomokat, sózzuk, fűszerezzük.

A vajat fokozatosan adagoljuk hozzá, folyamatos kevergetés mellett, hogy kellően kioldódjon a szemekből a keményítő, és kellően kásás legyen. A végén a CSIKOS körömvirágos paradicsom chutney-t hozzákeverjük ízlés szerint, így a risottót még inkább különlegessé tehetjük.

Egy serpenyőben megpirítjuk a sajtot, és a forró risotto tetejére tálaljuk, friss fűszerekkel díszíthetjük.

Borajánlat

Csobánci Bormanufaktúra, Pinot Grande Várkút-dűlő 2011

2014_04_paradicsom3

A 6 hektár termőterületen, organikus gazdálkodást folytató Csobánci Bormanufaktúra, három önálló borászat szövetsége.  A minőségi borokat, Beőthy János, Tóth Sándor és Tóth Bálint szaktudása és elhívatottsága jellemzi. A 2011-es Várkút-dűlőből származó Pinot Grande, 600 g tőketerhelésű szőlőből készült.

Dűlők: Csobánc, Hajagos, Köveshegy, Szentgyörgyhegy

Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, sárga muskotály, chenin blanc, kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot, kadarka

Talajtípusok: bazaltos agyag és bazaltos lösz

Recept: Kocsis Bálint

Borajánlat: Szik Mátyás

Fotó: Csigó Zita


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

BBQ oldalas Varga Roland módra

BBQ oldalas Varga Roland módra

Evezzünk most stílusban egy lazább és kötetlenebb irányba a hedonista világnézeteket valló Bestiával, amely 2015 tavaszán nyitotta meg kapuit. A Bestia a Bazilika tövében a hazai kézműves sörök előtt tiszteleg kézzel evős magas-kocsmagasztróval. Szortimentjüket a főzdék új generációjával szoros együttműködésben alakították ki, így kínálatukban sok […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!