Préselt libacomb Laposa Birtok módra

Préselt libacomb Laposa Birtok módra

A Laposa Birtokra nem csak a jó borok és a csodálatos balatoni kilátásért érdemes ellátogatni, hanem a finom ételekért is. Szilvási Mihály közel tízévnyi franciaországi munka után 2016-ban tért vissza Magyarországra a Laposa család kedvéért, így hát az ő keze munkáját – és természetesen az egész csapatét – dicsérik a Laposa borok mellé felszolgált falatok.

A “Magyarország meghatározó éttermei és séfjei” sorozat új állomása a Laposa Birtok.

Préselt libacomb, petrezselyem, fodros kel

Hozzávalók (4 személyre)

  • 4db libacomb

  • 500g libazsír

  • 800g petrezselyemgyökér

  • 500g fodros kel

  • 10cl olíva olaj

  • 50g sárgarépa

  • 50g vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 20cl tejszín

  • 20cl tej

  • só, bors, néhány szál kakukkfű

Elkészítés

Távolítsuk el a combokból a csontot. A csontokat pirítsuk meg sütőben a nagyobb darabokra vágott hagymával és répával, majd ezután készítsünk belőle alaplevet.

A kifilézett combokat  sóval és borssal ízesítjük, majd behelyezzük egy tepsibe a fokhagymával, kakukkfűvel, libazsírral, és 4 darab kisebb petrezselyemgyökérrel. Ezután 10 órán keresztül 80  fokos sütőben sütjük.

A kész combokat óvatosan kivesszük, majd a húsos oldalát összefordítva súly alatt kihűtjük, a kész petrezselymet pedig félrerakjuk. A maradék petrezselymet a tejjel és a tejszínnel puhára főzzük, majd pürét készítünk belőle.

Ezalatt a fodros kelt blansírozzuk, majd egy kevés főzőlével és olívaolajjal összeturmixoljuk. Tálalás előtt a combok bőrös felét megpirítjuk a konfitált petrezselyemmel együtt.

A pürével, visszaforralt alaplével és a fodros kel mártással tálaljuk tányérra.

Borajánlat

Laposa 4 Hegy Olaszrizling 2016

Az olaszrizling négy termőterület (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy és Somló) izgalmas találkozása egyetlen palackban. Visszafogott illatkarakterében lime, alma, leheletnyi körte és fehérhúsú gyümölcsök, pihenve pedig előbújik a licsi, mandarin, fodormenta, kis eukaliptusz és érett citrusok. Jól elkészített bor, tiszta ízvilággal, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, kis mandulával, és némi sóval a korty végén. Érdekességnek pedig még annyit, hogy 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium borválogatását képviseli nemzetközi delegációk fogadásakor, illetve a külképviseleteken.

Recept: Szilvási Mihály

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!