Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. november 22.

Somlói olaszrizlinggel készült fogasfilé

post

Tokaj után, Somló a másik nagy szerelmem, de szintén rajongok a kiaknázatlan Mátrai és Bükki borvidékért, és jó látni, hogy az alulról jövő szerveződéseknek köszönhetően egyre több magyar borvidéken megindult a fejlődés. Magyarországon és nemzetközi viszonylatban egyre több bor készül azonos stílusban, a somlói boroknak viszont van egy olyan karakterük és egyéniségük, amely megkülönbözteti őket a világ más boraitól. Így hát szerénység nélkül nyugodtan kijelenthetjük: kevés olyan izgalmas borvidék van a világban, mint a Somlói-borvidék!

Ha van rá lehetőségetek érdemes akár több napot is tölteni a borvidéken, és ha már ott vagytok, járjátok be Somló pincészeteit, nevezetességeit és gyönyörű tájait. Például az 1727-ben barokk stílusban átépített Szent Margit-kápolnát, de szintén jó program a XIV. századi vár romjainak a felfedezése, szintúgy, mint felkeresni a Szent Ilona, vagy a Szent Márton kápolnát. Egy kellemes nap viszont nem telhet el bor nélkül. A Somlói borvidéken jelenleg két nagybirtok van, a Kreinbacher és a Tornai Pincészet, de szerencsére ezek mellé egyre több kisebb pincészet zárkózik fel: Kolonics Károly, Somlói Apátsági Pincészet, Spiegelberg, Somlói Vándor Pince, Barnabás Pince, hogy csak néhányat említsek.

A több 70 éves múltra visszatekintő Tornai Pincészet a Somló-hegyen tevékenykedik, területeiken többek közt juhfarkkal, furminttal, hárslevelűvel és olaszrizlinggel foglalkoznak, boraik pedig reduktív, illetve hagyományos eljárással készülnek. A vinotéka és bormúzeum mellett a pincészet saját konyhával és vendégházzal is várja a vendégeket. Konyhájukat június óta Fekete Norbert séf irányítja, a kínálat inkább a magyaros vonalat képviseli. Kérésemre Fekete Norbert most a fogasfilé receptjét osztja meg veletek, borpárosításként pedig a pincészet Top Selection olaszrizlingjét ajánlom hozzá.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 0,6 kg fogasfilé

  • 1 db zöld kaliforniai paprika

  • 1 db piros kaliforniai paprika

  • 0,15 kg lilahagyma

  • 0,20 kg cukkini

  • 0,25 kg sárgarépa

  • 0,05 kg vaj

  • 0,05 l étolaj

  • 0,1 kg kristálycukor

  • 0,3 l fehérbor

  • 0,1 l fehér borecet

  • friss kapor

  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítjük a kapros vinegrett-et, ehhez a kristálycukrot világosbarnára karamellizáljuk, majd felöntjük fehérborral, borecettel, és a harmadát kis lángon elfőzzük. Miután kihűlt, apróra vágott lilahagymát és friss kaprot keverünk bele.

Egy serpenyőbe vajat teszünk és a julienne-re vágott zöldségeket roppanósra sütjük. Sóval, borssal ízesítjük. A fogast felvágjuk, sózzuk, kevés zsemlemorzsába forgatjuk, és kisütjük. Sütés közben megforgatjuk, és a végén meglocsoljuk fehér borral. Tálaláskor a zöldségekre és köréjük csorgatjuk a vinegrettet.

Borajánlat

Tornai Pincészet Ilona Olaszrizling 2015

Szalmasárga szín, lassú mozgás a pohárban, illatában érett-és aszalt gyümölcsök, melyhez társul a fahordó és az ebből származó fűszerek. Aromajegyeiben mazsola, érett körte, virágméz, kandírozott barack, pörkölt magvak, mogyoró, kóstolva friss és érett gyümölcsök, olajos korty, citrusok és krémesség. Lecsengése közepesen hosszú, benne kis grapefruit, zárásként némi só. Készült 2600 palackkal. (Díjak: International Wine Challenge 2018 - ezüstérem)

Recept: Fekete Norbert

Borajánlat: Németi Sándor

Borítókép: Tornai Pincészet

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!