Sziegl: kis pince, nagy remények

Sziegl: kis pince, nagy remények

Ha a kadarkáról van szó, akkor egyre többet lehet hallani egy bizonyos névről a boros szubkultúrában. Sziegl Balázsról van szó, a fiatal hajósi borászról, akinek a borai már olyan gyorsan elfogynak a pincéből, hogy a nagyközönség alig találja őket a polcokon. Például az új, Kolostor-domb 2017-es kadarkájából csupán 270-280 palack készült.

„Általában 10 évjáratból nagyjából ötször kerül a szőlő olyan állapotba, hogy nyugodt szívvel le lehet szedni és megkísérelni belőle bort csinálni. Annyi változata van, és annyi módon fogalmazzák meg a borászok a borkészítés filozófiáját, hogy nekünk termelőknek is sokszor nagy fejtörést okoz a kadarka. Ha őszinte akarok lenni, nem igazán lehet jelenleg definiálni, hogy valójában milyennek is kellene lennie egy kadarkának” – mondta Sziegl Balázs, a Kézdy Dániel által megszervezett kóstolón (erről bővebben is írok hamarosan). Számára a jó kadarkát játékos könnyedség, szellős szerkezet, elegancia, fűszeresség, és az a fajta savszerkezet jellemzi, amely kevés vörös szőlőfajtának adatik meg.

Sziegl Pince

A klasszikus értelemben vett családi pincészet a Hajós-Bajai borvidéken található, ennek is három településén, de a pincészet központja a Hajós pincefaluban van. Továbbá rendelkeznek szőlővel Érsekhalmán és Császártöltésen is, de a kadarka ültetvényeik kifejezetten csak Hajós, illetve Hajós környékén találhatóak. Sziegl Balázs, feleségével együtt 2012 óta foglalkozik borkészítéssel, illetve szőlőtermeléssel. Kisebb-nagyobb kitérők után mindketten dolgoztak már Villányban, Szekszárdon, Balázs például a Pécsi Szőlészeti és Kutatóintézetnél is eltöltött több időt. 2012-ben kaptak egy kis szőlőparcellát ajándékba, így rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a szülőfalujukban képzelik el közösen a jövőjüket. 2015 januárjában visszaköltöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. Mint olvastam az interneten, Balázsék a zsebpénzünket és az első borokból származó bevételüket újabb szőlőterületek vásárlására fordították, így jelenleg közel 6 hektár saját területről készítenek bort. A pincekapacitásuk is bővült, mára 3 hagyományos présházban készülnek a borok, melynek egyike vendéglátásra is szolgál. A kadarka nagyon sok szempontból kapcsolódott Balázs életéhez: a család által vásárolt első hagyományos kis hajósi présház a Kadar utcában volt, az első ültetvény, amit az egyik barátjától kapott szintén kadarka volt, szakdolgozatát is erről a szőlőfajtáról írta, és amikor Pécsen dolgozott, akkor becsatlakozott a kadarkaklón munkálatokba. Így hát nem meglepő, hogy első elkészített bora is kadarka volt. Sziegl Balázs és felesége jelenleg két dűlőben foglalkoznak kadarkával, de nemrég vásároltak egy harmadik területet is, ahol a tervek szerint szintén kadarkát telepítenek majd. A kadarkán kívül más szőlőfajtákkal is foglalkoznak: fehéreknél olaszrizling, rajnai rizling, kövidinka, furmint és hárslevelű, vörösöknél pedig a kékfrankos. A pincében is hagyományos technológiával dolgoznak, kevés ként használnak, esetenként pedig tojásfehérjével derítenek, de a vörös borok készítésénél sem derítést, sem pedig szűrést nem alkalmaznak. Nyíltkádas erjesztés, kézi csömöszölés, 7-8 hónapos hordós érlelés, amikor a bor elérte a megfelelő állapotát, akkor a hordóból egyből a palackba töltik, majd a fogyasztók csak kapkodhatják a fejüket, merre is találkozni Sziegl borokkal. Véleménye szerint minél jobb a szőlő alapanyaga, annál kevesebb beavatkozás kell a pincében. Mint mesélte, a 60-as években a Hajós-Bajai borvidék is belecsúszott azokba az állami igazgatási tervekbe, amikor nem a minőség, hanem a mennyiség számított a borok készítésénél. Ennek következményeként jelenleg Magyarországon a kadarkák termőterületei 1% alá estek. Rémisztően hangzik, főleg annak tükrében, hogy 100 évvel ezelőtt ez a szám közel 50% volt.

Kóstolt borok

Sziegl Pince Herreberg Kadarka 2017

Gyönyörű év, szép szőlőterméssel. A P9-es, azaz a nagyfürtű, vékonyhéjú kadarka egy fiatal, 2010-ben telepített, bakművelésű ültetvényről érkezett, nyíltkádban lett erjesztve, majd palackozás előtt 8 hónapot pihent 225 literes, 7 éves hordókban. A fél hektáros, 4500 tőkés ültetvényen csak P9-es klónnal foglalkoznak, és ez az első évjárat, amikor erről a területről készítettek kadarkát. Az ültetvény – bár a terület adottságai a szellőzésnek és a kitettségnek köszönhetően nem kifejezetten jók a szőlőművelésre – gyakorlatilag csak most kezdi megmutatni a tulajdonságait. A 2017-es kadarka szép arányokat mutat, de illata kitejesedésére szüksége van kis időre a pohárban. Gyümölcsbomba a javából, édesbe hajló piros bogyósok, zamatos meggylé, málna, cseresznye és csipkebogyó, de egy kis vanília és zöldfűszer is feltűnik a háttérben.  Kóstolva jó koncentráltság, gyümölcsök és sok fűszer. Tartalmas, elegáns korty, remek tanninszerkezettel, lecsengésében enyhe tüzesség, kövesség. Készült 1800 palackkal. 6-

Sziegl Pince Kolostor-domb 2017

A több fajta kadarka házasításának az alapanyaga a Hajósi pincefaluban magasodó Kolostor-domb termése. A kadarkát nagyjából 80 éves tőkékről szüretelték, és 7-8 napos héjon áztatás után került a hordókba. Ezen a területen a pincéket régen a domb körül építették, és minden pincét belevájtak a lösz dombokba. Mivel a szocializmus idején a területre nem tudtak gépekkel felmenni, így sok idős ültetvény a mai napig megmaradt. Közepestől picivel intenzívebb illatában kezdésnek kis körömlakklemosó, de még a tolerálható szinten belül, friss piros bogyósok, eper, édesbe hajló nüanszok, eperlé, kis gyógynövény, és málna két változó formában: friss és szárított. Kóstolva érezhetően még fiatal, de nagyon cizellált szerkezete van. Szájban, kellő gyümölcsök, savak és tartalom, jól eső fanyarság, érett citrusok, málna, szamóca és ribizli. Itt-ott a csersav még érezhető, de mire hivatalosan már kapható lesz, addig szép formában találjuk majd a palackban. Készült 270-280 palackkal, úgyhogy aki szeretne egy palackot megkaparintani, az már most vegye fel a pincészettel a kapcsolatot. 6

Sziegl Pince Kolostor-domb 2016

Az elhangzottak szerint nagy küzdelmek árán született meg ez a bor, a tőkékről gyakorlatilag kézzel bogyózgatták az ép gyümölcsöket. A pincészet életében, mint ahogyan Balázs is megerősíti, eddig ez volt a legrosszabb év: egész évben nagy melegek, majd a szeptemberi eső is a legrosszabbkor érkezett. Mivel féltek, hogy az egész termés kárba vész, a kényszerérett, vagy a még éretlen állapotban lévő gyümölcsöt kénytelenek voltak gyorsan leszüretelni a tőkékről. Az évjárat viszontagságai valahogy visszaköszönnek a borban is: érettebb szín, és a gyümölcsök is ebbe az irányba indulnak: érett cseresznye és eper, kis föld, datolya, de mintha egy kis botritisz is lenne az illatában. Kicsit régi vágású kadarkának tűnik kóstolva. Szájban kissé lusta és az illatjegyeihez viszonyítva sokkal szerényebb. 5


Related Posts

A kadarka ötven árnyalata

A kadarka ötven árnyalata

„Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk” – mondja A tanú című film ikonikus jelenetében a Narancskutató Intézet élére kinevezett Pelikán József a magyar narancsba, jobban mondva a magyar citromba beleharapó Bástya elvtársnak. Bár ami azt illeti a származása a mai napig tisztázatlan, az összképet […]

Milyen a kadarka, ha magyar?

Milyen a kadarka, ha magyar?

Kicsit olyan, mint a magyar ember: az elvárt és a megélt valóság között nagy az ellentét, színes, makacsul büszke saját magára, kultúrájára és a kudarcokkal teli történelemre. Szereti a végleteket, sem evésben sem ivásban, sem pedig másban nem tart mértéket, egyszerre bizalmatlan, pesszimista, de könnyedén […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!