A teafilteren túl is van élet

A teafilteren túl is van élet

Hiszitek vagy sem, a – rossz minőségű – teafilteren túl is van élet, sőt, csak ekkor kezdődik igazán. Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van bőven miből választani típusok és származási helyek alapján. Persze én könnyű helyzetben vagyok és el is vagyok otthon rendesen kényeztetve, hiszen a feleségem igazi teamániás. Amióta házas vagyok, tudom: nem mindegy, milyen fajta, milyen hőmérsékletű vízzel készül el, de azt is, hogy még véletlenül sem szabad citromot és cukrot vagy egyéb más édesítőszert tenni a teámba. Amúgy higgyétek el nekem, aki már ivott legalább egyszer életében minőségi teát, nem is hiányolta belőle ezeket. Aki nem hiszi, járjon most utána. Például 2018. január 14-én A Tea Napja eseményen, amely első alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az Erzsébet téri Akvárium Klubban. Mondhatni már éppen itt volt az ideje. Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, s azok forgalmazóit. Pár ismert, magas színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan kereskedők és teaházak is megjelennek a vasárnapi programon, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket, igazán különleges kínai, japán, tajvani teákat. A kiállítók bemutatják a tea rendkívül sokszínű és ízgazdag világát, valamint azt, milyen különbségek vannak minőségben, feldolgozásban és fogyasztási szokásokban egyaránt. A vendégek az 1800 forintos belépő árában számos teafajtát végigkóstolhatnak a kiállítói standokon, megismerhetik az elkészítési módokat, a híres termőterületek jellegzetes teáit, valamint kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők.

Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshop-ok keretében hallhatnak többek között a különböző teatípusokról feldolgozás szerint, Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogy érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Sri Lankai terroir-kóstoló, kínai és tajvani oolong teák bemutatása, a macha tea ceremóniája, az öreg puer teák és a jövő teázási szokásai szintén az előadások témái között szerepelnek.

A standoknál zajló kóstolók, valamint az előadások mellett vásárolni is lehet a teákból és a teás eszközökből.

Előadások

11:00 -12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák

12:00 -13:00 Terroir – teakóstoló Sri Lankáról

13:00 -14:00 Oolong teák – Tajvan és Kína

14:00 -15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás

15:00 -16:00 Chado, avagy a japán teaművészet

16:00 -17:00 A japán Matcha tea

17:00 -18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében

Kiállítók

Demmers Teahouse, Dilmah Tea, Levél Teaház, Marumoto, Or Tea?, Teavolution, Teapavilon, Zhao Zhou, Ye Tealeaves

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Teaillat az Akvárium Klubban

Teaillat az Akvárium Klubban

November 25-én szerveződik második A Tea Napja esemény, melynek ismét az Erzsébet téri Akvárium Klub ad otthont. Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, s azok forgalmazóit. Újabb partnerek is […]

Matcha desszert, mert a matcha-nak ezer arca van

Matcha desszert, mert a matcha-nak ezer arca van

A matcha, legyen szó, főfogásról, desszertről vagy akár kávés italról, egyre nagyobb teret hódít világszerte a gasztronómiában. Amellett, hogy a porrá őrölt zöld tea rendkívül sokoldalú, roppant egészséges is: csökkenti a koleszterin-és vércukorszintet, gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, ezeknek koncentrációja például sokkal nagyobb, mint […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!