Új „rókák” a piacon

Új „rókák” a piacon

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Talán nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó. A Fuxli igazi jolly joker bor a gasztronómiában: jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol, legyen az pizza vagy tészta. De természetesen érdemes mással is bátran kísérletezni.

Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain. Először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok a közös sillerüket. A Fuxli elnevezés a német Fuchs – róka szóból ered, ugyanis a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte.

Idén hat pincészettől várhatunk Fuxlit: az Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok. A friss évjárat egybehangzóan jól sikerült, lendületesek, gyümölcsösek lettek a 2016-os borok, pont olyanok, amilyennek a sillert szeretjük.

Takler András fontosnak tartja a Fuxlit egy olyan nagy pince kínálatában is, mint a Takler Borbirtok. „Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős.”

Garai Zoltán még új szereplőnek számít a borvidéken, tavaly ősszel kapcsolódott be a közösség életébe. Véleménye szerint a siller nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között, hiszen a Fuxli akkor jó, ha a tartalom mellett friss és ropogós savai is vannak.

A borokat keressétek a boltokban.

(Készült a sajtóközlemény alapján, fotó Kiss Albert.)

 


Related Posts

Kiválasztották Az Országház borait

Kiválasztották Az Országház borait

Az Országgyűlés elnöke hagyományteremtő szándékkal 2017-ben először, idén immáron második alkalommal borversenyt indított útjára, amelynek győztesei elnyerték Az Országház Bora 2018 címet. A borkiválasztáson a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai vehettek részt, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi […]

Szekszárdi bortúra – Fritz és Takler Pincészet

Szekszárdi bortúra – Fritz és Takler Pincészet

Fritz Borház Ami azt illeti, szinte alig ismerem a pincészetet, pedig elnézve a sok plecsnit, lehet, hogy kellene. Hadd soroljak fel a közelmúltból néhány eredményüket: a 2017-es Top 100 Magyar Bor listán a 2013-as Kékfrankos Válogatás a 15. helyet, a 2013-as Primus Cuvée a 35. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!