Vajhalfilé citromfűvel, sült cékla körettel, édesköménnyel és grapefruittal

Vajhalfilé citromfűvel, sült cékla körettel, édesköménnyel és grapefruittal

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg vajhalfilé

4-6 tisztított rákfarok

1 dl mogyoróolaj

1 db édeskömény

50 dkg cékla

2 db grapefruit filézve

tengeri só

fehérbors

citromfű

római kömény

2 kávéskanál méz

0,05 dl vörösborecet

Elkészítés

A céklákat megmossuk, majd tengeri sóval és kevés mogyoróolajjal meglocsolva alufóliába csomagoljuk. Sütőben 1 óra alatt roppanósra sütjük. Ha kihűlt, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Az édesköményt forró vízbe dobjuk 1 percre, majd jéggel lehűtjük. Kevés forró olajon megsütjük a sóval ízesített halat és a rákot is, majd papírra téve lecsepegtetjük. A serpenyőben átforgatjuk a céklát, hozzáadjuk az édesköményt és a grapefruitot, mézzel, római köménnyel ízesítjük. Végül a friss, apróra vágott citromfűvel megszórjuk a halfilét, majd a forró céklás zöldségköretre ráhelyezve tálaljuk.

Borajánlat

Zombory Pince, Hárslevelű 2013

Zombory Pince, Hárslevelű 2013

A remek és egyensúlyos borokat adó 2013-as évjáratból egy birsalmás, közepesnél magasabb savérzetű bor született, amelyben a sok körte és vanília mellett megjelennek a citrusok is, melyek üdítően frissítővé teszik az összetett hosszú lecsengésű kortyot. Hársméz, birsalma, körte és megannyi illat és ízjegy teszi teljessé az aromát. A bor kiváló harmóniát alkot az étellel és egymást erősítik.

Recept: Kocsis Bálint

Borajánlat: Szik Mátyás – örökös magyar bajnok sommelier

Ételfotó: Csigó Zita


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!