Vargánya cappuccino leves Kreinbacher Birtok módra

Vargánya cappuccino leves Kreinbacher Birtok módra

Ha valakinek még mindig csak a juhfark és a nászéjszakák bora jut eszébe Somlóról, akkor éppen itt az ideje ellátogatnia erre a páratlan lehetőségekkel megáldott vidékre. Hogy miért? Erre rögtön mondok pár nagyszerű okot: nemzetközi mércével is kimagaslóan jó pezsgők, minőségi gasztronómia, hagyományos értékeken alapuló innováció, nyugati színvonalú design szállás és modern borok. Mindez a 2002-ben alapított, és az azóta nagyon tudatosan felépített Kreinbacher Birtokon. – írtam a látogatásom után ITT 2016. decemberében az oldalon. Azóta pedig Toldi József, a Kreinbacher Birtok Éttermének konyhafőnöke egyre biztosabb kézzel nyúl az alapanyagokhoz.

A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat – amelyről ITT tudtok bőven olvasni – következő állomása a Kreinbacher Birtok Étterem és fiatal konyhafőnöke, Toldi József.

Vargánya cappuccino leves marinált tőkegombával

Hozzávalók (5 személyre)

  • 0,5 kg vargánya gomba

  • 10 dkg tőkegomba

  • 5 dkg vaj

  • 0,1 l tejszín (állati, 35%-os)

  • 4 dl csirkealaplé

  • ½ dl olívaolaj

  • 10 ml balzsamecet

  • 10 dkg vöröshagyma

  • 15 dkg  burgonya

  • 1 tk dijoni mustár

  • 0,5 dl fehérbor

  • 1 db ecetes uborka

  • 1 szál újhagyma

  • 1 db lime

  • 1 dl tej (2,8 %-os)

  • kakukkfű

  • bazsalikom

  • rozmaring

  • bors

  • zeller zöld

  • barna kenyér

Elkészítés

A marinált tőkegomba és a kenyér

A tőkegombákat megmossuk és olívaolajon lepirítjuk egy serpenyőben. Az újhagymát, a zeller zöldjét és a csemegeuborkát apróra vágjuk, majd egy kis keverőtálba tesszük a tőkegombákkal együtt. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük extra szűz olívaolajjal és balzsamecettel, elkeverjük és lefedve állni hagyjuk, míg elkészítjük a levest.

Barna kenyérből nagyon vékony szeleteket vágunk, megformázzuk téglalap alakúra, és két tepsi között lesúlyozva 180 fokos sütőben pár perc alatt ropogósra sütjük, majd félretesszük tálalásig.

A leves

A vargányát megmossuk, felkockázzuk, aztán lepirítjuk egy serpenyőben olíva olajon, majd hozzáadjuk a friss zöldfűszereket. Ha kész, akkor ráöntjük a fehérbort és azzal pároljuk tovább.

Egy fazékban az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, utána hozzáadjuk a dijoni mustárt és a lime-ot, a felkockázott tisztított burgonyát, és felöntjük a csirkealaplével. Ehhez hozzáadjuk a már lepirított és megpárolt vargányát, sóval ízesítjük. Az egészet összefőzzük, majd ha minden alkotóeleme kellően puha, egy kis vajjal habosra turmixoljuk. Tálalás előtt tejszínnel dúsítjuk.

Tálalás

A vargánya krémlevest egy csészébe töltjük, a tetejére félkemény tejhabot teszünk, majd a kis kenyérszeleteket bedíszítjük a marinált tőkegombával.

Borajánlat

Kreinbacher Birtok Juhfark Selection 2015

Visszafogott, lassan nyíló illatában, fiatal kora ellenére némi palackérleltségre utaló nyomok találhatóak, amelyhez társul méz, fehér húsú és déli gyümölcsök, sárgavirágok, fehérbors, vanília, kis kamillavirág, papaya, mangó, birs és egy kevés gyógynövény is. Koncentrált szerkezet, a korty egyszerre feszes és telt, savai viszont tartást kölcsönöznek neki és nem engedik, hogy ellustuljon a szájban. Kóstolva citrusos, köves és sós elsősorban, de a korty második felétől megjelennek a sárga húsú gyümölcsök és fűszerek is. Hosszú lecsengésében kesernye, grapefruithéj. Nagyrészt bogyózva, rövid áztatás után spontán erjesztve készült a bor, magyar és francia tölgyfahordókban érlelődött 8 hónapon keresztül.

Recept: Toldi József

Borajánlat: NOREPLIKA

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat az eforras rendszer közreműködésével valósult meg.


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Matcha desszert, mert a matcha-nak ezer arca van

Matcha desszert, mert a matcha-nak ezer arca van

A matcha, legyen szó, főfogásról, desszertről vagy akár kávés italról, egyre nagyobb teret hódít világszerte a gasztronómiában. Amellett, hogy a porrá őrölt zöld tea rendkívül sokoldalú, roppant egészséges is: csökkenti a koleszterin-és vércukorszintet, gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, ezeknek koncentrációja például sokkal nagyobb, mint […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!