Vörösboros céklaleves római köménnyel, füstölt csülkös mezzelune tésztával

Vörösboros céklaleves római köménnyel, füstölt csülkös mezzelune tésztával

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg cékla megtisztítva, felkockázva

fél alma

1 fej vöröshagyma felkockázva

1 dl száraz vörösbor – én a Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2014-est ajánlom, ami egy savhangsúlyos, földes jegyeket is prezentáló bor. (szerk.)

só, római kömény

5 dkg vaj

2 evőkanál étkezési keményítő

1 db tojás + a kenéshez

20 dkg liszt

só, fehér bors

30 dkg füstölt, főtt csülök

20 dkg vaj

2 evőkanál hagyma felaprítva

Elkészítés

A céklát és a hagymát az almával együtt főzni kezdjük, sózzuk, római köménnyel ízesítjük.

Mikor megpuhultak a hozzávalók, botmixerrel összetörjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Felengedjük vörösborral, majd tovább forraljuk pár percig, és vajjal fényezzük.

A tojásból és a lisztből kemény gyúrt tésztát készítünk, pihentetjük, majd kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Megkenjük a széleit felvert tojással.

A főtt, füstölt csülköt késsel apróra vágjuk, hogy szórható darabokat kapjunk.

A felhevített vajon lepároljuk a hagymát és a csülköt, sóval és fehér borssal ízesítjük.

A tölteléket rákanalazzuk a tésztára, majd félbehajtjuk, és a széleit villával lenyomkodjuk. Forró, sós vízben 3-5 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és kevés vajon átpirítjuk a tésztadarabok mindkét oldalát. Még forrón a levessel együtt tálaljuk.

Recept: Kocsis Bálint

Fotó: Csigó Zita  

 


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!