Vörösboros körte, vanília fagylalttal és kekszmorzsával

Vörösboros körte, vanília fagylalttal és kekszmorzsával

Hozzávalók (4 személyre)

4db Vilmos körte

6dl vörösbor

1db bio narancs

1db bio citrom

1db kisebb mandarin

100g barnacukor

4-5db szegfűszeg

1 rúd fahéj

1 egész csillagánizs

2db bourbon vaníliarúd

1 kis kakukkfűág

frissen őrölt feketebors

vaníliafagylalt

háztartási keksz

menta

Elkészítés

A meghámozott körtéket egy vízzel teli edénybe helyezzük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje, majd a kifacsart citrom levét hozzáadjuk.

Egy mélyebb lábosba elolvasztjuk a cukrot, majd beleöntjük a bort, hozzáadjuk a fűszereket, a mandarin és a fél narancs levét, kakukkfűágat, a kikapart vanília rudak belsejét, reszelt narancs-és citromhéjat, és végezetül tekerünk bele egy kis frissen őrölt feketeborsot. Lassú tűzön felforraljuk, kivesszük a kakukkfűágat, majd hozzáadjuk a körtéket és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a bor nem lepi el teljesen a körtéket, akkor időnkét forgassuk meg. Ha a körték megpuhultak, kiszedjük egy tányérra, majd redukáljuk a lábosban a bort.

Mozsár segítségével kisebb darabkákra törjük a kekszet.

A körte mellé jó minőségű vaníliafagylaltot tálaluk, hozzáadunk kevés redukált vörösbort, és megszórjuk a kekszmorzsával.

Borajánlat

Champagne J. de Telmont, Grand Vintage 2005

Champagne J. de Telmont, Grand Vintage 2005

A három szőlőfajta (40-40% Chardonnay és Pinot Meunier, és 20% Pinot Noir) házasításából készített champagne alapanyaga a kiváló Cotes des Blanc-Cuméres, Damery és Sézannais területekről származik. Finom krémes mousse, vajas és brioche aromák jellemzik elsősorban, melyek mind illatában, mind ízében megjelennek egyaránt, továbbá mandula és leheletnyi ánizs és fahéj. Harmonikus, testes pezsgő, élénk savakkal és kellemesen hosszú utóízzel. A pörkölt aromái szépen kiemelik a fagylalt vaníliás karakterét és hagyják érvényesülni a körte ízvilágát.

Recept: NOREPLIKA  

Borajánlat: Turóczi Anett – pezsgőszakértő


Related Posts

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez […]



1 thought on “Vörösboros körte, vanília fagylalttal és kekszmorzsával”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!