A Balaton vörös arca

A Balaton vörös arca

A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet a Balaton északi partján, a vulkánikus eredetű Szent György-hegyen helyezkedik el, s immár 2×2 hektárnyi szőlőterületről készíti a borait. Mára a birtok több külön területből áll, ezek mindegyike, mint a borászat oldalán is olvasható, a hegy déli oldalán, a legjobb fekvésekben található. Boraik kizárólag hordós érlelésűek, nagyobbik részük pedig fában is erjed.

Az egyik legszebb Szent György-hegyi panorámával rendelkező pincészet tulajdonos-borásza Török Csaba, aki bár készít fehérborokat is, a filoxéravész előtti hagyományokat követve nagyobb hangsúlyt fektet a vörösborokra. Csabát nem a szőlő és a borkészítés hozta a borvidékre, hanem a lovaglás iránti szerelme. Így egy olyan helyet keresett magának, ahol lovakat tud tartani, viszont a sors úgy hozta, hogy borkészítéssel kezdett foglalkozni. Autodidakta módon tanult meg borokat készíteni, s mára már a legismertebb balatoni borászok közé tartozik. Fajtaválasztékában Magyarországon elsőként kísérletezett az ősi etruszk eredetű toszkán sangiovese szőlőfajtával, amiből Tabunello néven palackoz borokat. 

A közelmúltban négy bort kóstoltam tőle, kettőt a 2018-as, kettőt pedig a 2017-es évjáratból. Egészen izgalmas borsor volt.

2HA Pincészet Tabunello 2018

Sangiovese grosso fajtából készült, amelyet Török Csaba hozott be Magyarországra, Badacsonyba. A bor 13 hónapot töltött 225 literes használt- illetve új hordóban. Kitöltve a pohárba világos, halvány kadarkás szín, amely a fajta sajátja. Illatában piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, piros ribizli, kevés marcipán, vanília, hecsedlilekvár, kakaópor, illetve diszkrét földesség érezhető. Kóstolva karakteres bor, emelkedett alkoholérzettel, ízjegyeiben érett cseresznye, meggylikőr, vanília, krétásság, hecsedli, piros ribizli, friss dohány és tejcsoki. Teste szájkitöltő, savai kifejezetten lendületesek és a tanninérzet is férfias. Ízvilága sokáig a szájban marad. 7,5 pont

2HA Pincészet
Forrás: Kalmár Borbála

2HA Pincészet Cabernet Franc 2018

Bordeauxból származik a klón, drasztikus hozamkorlátozással, amelynek termését saját élesztőjével erjesztették ki nyitott fa kádakban. 14 hónapot pihent hordóban, majd szűrés és derítés nélkül került palackozásra. Egészen tipikus illat: fekete ribizli, aszalt szilva, fekete olíva, pesto, cseresznyebefőtt, szeder, puncs, mentol, kakaópor, fahéj, feketebors és szegfűbors. Puha tanninú, krémes érintésű bor, jó savakkal, kicsit melegítő alkohollal, nagy testtel. Tetszik, hogy bár szájkitöltő, de a savak miatt nem nehézkes bor. Elegánsnak érzem. Gazdag és tömör struktúrájú, elegáns bor, melynek intenzitása is kiváló. A hordó kellemes nyomokat hagyott a borban, de érett erdei gyümölcsöket és feketeribizlit is bőven találunk benne. Lecsengése egészen hosszú és ízgazdag. 8 pont

2HA Pincészet Shiraz 2017

Az alapanyag spontán, kádakban erjedt, majd 12 hónapot töltött többségében használt kishordókban. Az illatnak időt kell adni, hogy kibontakozzon, de utána megmutatja szépségeit. Fűszerekben gazdag (fekete bors, szegfűszeg), de a gyümölcsök (erdei málna, szeder, aszalt szilva) is könnyen felismerhetők, ezeket gyógynövények, mentalevél, kakaópor, füst, sonka, finom bőrösség egészít ki. Kóstolva meglepően lendületes savak jelennek meg. Persze nem a Szent György-hegyhez, hanem a shirazhoz képest. Tanninja markáns, de nem kellemetlen érintésű. Ízében több a füst, hordó, étcsoki, fahéj, és a földesség vonal, de az aszalt gyümölcsök és érett erdei gyümölcsök is megjelennek. Telt idomú bor, hosszú lecsengéssel. 7 pont

2HA Pincészet Courage 2017

A házasítás gerincét egyenlő arányban (40%) a cabernet franc és a merlot alkotja, a többi 20%-ot szintén egyenlő arányban a petit verdot és csókaszőlő. A franc és a merlot jelenti az alapot minden évben, mert a stílus folytonosság fontos a borász számára. Intenzív, tartalmas, komplex és sokrétű illatában aszalt szilva, feketeribizli, szeder, vadmálna, cédrus, szantál, szivardoboz, tölgy, mentol, toast, cserzett bőr, kevés földesség és némi likőrős vonal fedezhető fel. A stabil savainak köszönhetően úgy tud tartalmas és komplex lenni, hogy egyáltalán nem nehézkes. Tanninjai rendezettek és az alkohol sem túlzó, de van egy kis szépséghibája: lecsengésében kesernyésre fordul a tanninérzet. Kár érte. Komoly bor, mely még sokáig érlelhető. 7 pont

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: VinCE Magazin (Bácsi Róbert László) és Kalmár Borbála


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Ehhez viszont új mentalitást kell hozni a balatoni vendéglátásban, és el kell felejteni, hogy reggel elkészítik az ételeket, majd egész nap melegen tartják az infralámpa alatt – vallja Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, és a Magyar Bocuse d’Or […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .