Beköszöntött a szeptember, az eső, és lassan ősziesre fordul majd az időjárás, így egyre jobban esnek a komolyabb ételeket és borok is. Most egy fogoly receptet szeretnék a figyelmetekben ajánlani, borpárosításként pedig egy csobánci vörösbort. Az elkészített étel látványa ne vegye el senkinek a kedvét, hiszen a recept elkészítése rendkívül egyszerű. Nem mellesleg minden folyamat le van írva lépésről-lépésre, ebből adódóan a konyhában kevésbé gyakorlottak is nekiállhatnak bátran az elkészítéséhez.
Szürke fogoly szilvával és feketeribizlivel
Hozzávalók és elkészítési mód
Sült fogoly
-
4 fogoly mellfilé
-
1 ek vaj
-
1 ek olaj
-
só
-
frissen őrölt feketebors
A filéket sózzuk és borsozzuk, az olajat felforrósítjuk egy tepsiben, hozzáadjuk a húst és addig sütjük, míg szép színe lesz. Beletesszük a vajat, egy kanál segítségével pedig gyakran meglocsoljuk a húst. Ha elkészült, vegyük ki a filét, csomagoljuk be egy fóliába és 10 percig pihentessük.
Konfitált fogoly comb
-
4 db comb
-
5 dl növényi olaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ág rozmaring
-
5 ág kakukkfű
-
2 tk só
-
10 szem feketebors
-
2 szem borókabogyó
-
1 db bio citrom
Szükség esetén a combokat megtisztítjuk, belehelyezzük egy tepsibe és annyi olajat öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje. Fűszerezzük, a kifacsart citrom levét és reszelt héját is hozzáadjuk, majd 100 fokon, nagyjából három órán keresztül puhára sütjük. A végén kivesszük és hűtjük, a felszolgálás előtt egy tepsiben újból melegítjük.
Sült szilva
-
4 db szilva
-
4 dl olaj (ami a konfitálás után megmaradt)
Az olajat átszűrjük és hozzáadjuk a szilvát, majd a 100 fokos sütőben körülbelül 30 percen keresztül addig sütjük, míg puha lesz.
Feketeribizli szósz
-
3 db mogyoróhagyma, finomra vágva
-
1 ág kakukkfű
-
50 gr vaj
-
150 ml vörösbor
-
50 ml feketeribizli likőr
-
150 ml portói
-
50 ml feketeribizlilé
-
1 ek fekete ribiszke
-
vörösborecet ízlés szerin
A vaj mennyiségének a felét kiolvasztjuk egy serpenyőben, beletesszük a finomra vágott hagymát és a kakukkfüvet, és lassú tűzön 10 percen keresztül főzzük. Hozzáadjuk az ecetet, majd 30 másodperc múlva öntsük hozzá a portóit, a bort és a likőrt. Redukáljuk, majd jöhet a feketeribizlilé és pároljuk az egészet 5 percen keresztül. Hozzáadjuk a fekete ribiszkét és a vajat, átmelegítjük.
„Árparisotto”
-
150 g mogyoróhagyma
-
100 g tejszín
-
20 g vaj
-
só
-
feketebors
-
75 g árpa
-
100 g mogyoróhagyma
-
csicsóka püré – ízlés szerint
A hagymát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben alacsony lángon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vajat is. Ha elkészült egy botmixer segítségével összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Az árpát sós vízben megfőzzük, és ha megpuhult leszűrjük. Csicsókapürével mixeljük, ízlés szerint fűszerezzük.
Zellerpüré
-
150 g zeller
-
150 g tejszín
-
20 g vaj
-
só
-
bors