A Hilltop ünnepel: Zolbert Jazz & Wine Fest Neszmélyen

A Hilltop ünnepel: Zolbert Jazz & Wine Fest Neszmélyen

Júniusban tölti be 70. életévét Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza. A szakember 1997-ben az Év Borásza lett Nagy-Britanniában, 1999-ben Magyarországon lett az Év bortermelője, míg cége 2004-ben megkapta az Év Pincészete elismerést. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan június második hétvégéjén zenei-gasztronómiai fesztivált rendeznek „főhadiszállásán”, a neszmélyi birtokon.

Borász- és vendéglátós-generációk nőttek fel Kamocsay Ákos mellett, aki a szakmában mindent elért: a világ egyik legnagyobb borpiacával, az Egyesült Királysággal ismertette meg a magyar illatos fajtákat. Két évtizeddel ezelőtt munkássága miatt az Év bora lett a ködös Albionban „a kimondhatatlan nevű” bor, a Bakonyi Károly által piros traminiből és irsai olivérből nemesített cserszegi fűszeres, Londonban, de Magyarországon is volt már az Év Bortermelője, sőt, munkahelye, a Hilltop az Év Pincészete díjat is elnyerte 2004-ben.

Jóllehet korábban is tartottak népszerű fesztiválokat a neszmélyi birtokon, a jeles évfordulóhoz kapcsolódóan nagyszabású, ám mégis személyes zenei-gasztronómiai eseményt szerveznek a Hilltopnál. Mi több, a Zolbert Jazz & Wine Fest azért is különleges, mert a június második hétvégéjén megtartott eseménysorozatot Magyarországon egyedülálló módon a saját nevére vette a fesztivál művészeti vezetője, az elismert szaxofonművész, Zolbert. Ilyesmire Magyarországon még nem volt példa. A kétnapos zenei és gasztronómiai fesztivál Kamocsay Ákos, Zolbert és számos elismert fellépő közreműködésével a bor és a zene viszonyába enged bepillantást, koncertekkel, pincetúrákkal, gyerekprogramokkal, de esti borozós-zenehallgatós medencepartival és gasztronómiai ínyencségekkel is.

Könnyen lehet, hogy a méltatlanul kevéssé ismert borvidéken hagyomány születik, és Kamocsay Ákos születésnapjának közeledtével, minden év júniusában felpezsdül majd Neszmély kulturális élete.

Ezen a linken több információt kaphattok a Zolbert Jazz & Wine Fest-ről

Kamocsay Ákosról még néhány szó:

Kamocsay Ákos
Kamocsay Ákos
  • 1946-ban született Veszprémben, 1970-ben végzett a Budapesti Kertészeti Egyetem borászati szakán.

  • 1970-től a Móri Állami Gazdaság palackozó üzemének vezetője, majd főborásza, 1993-től a Hilltop Neszmély kisebbségi tulajdonosa és főborásza.

  • 1997-ben az Év Borásza Nagy-Britanniában, 1999-ben az Év bortermelője Magyarországon, 2004-ben a Hilltop az Év Pincészete, 2005-ben Kamocsay Ákost a Magyar Köztársasági Érdemérem lovagkeresztjével tüntették ki.

  • A Hilltop a Neszmélyi Borvidéken 400 hektáron gazdálkodik, a Szekszárdi borvidékhez tartozó Bátaszéken 160 hektárról szüretel szőlőt.

  • Fia, ifjabb Kamocsay Ákos borászkodik, lánya, Anikó a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben dolgozik, fia révén kétszeres nagypapa.

  • Szabadidejében teniszezik, illetve balatoni vitorlásán múlatja az időt.

Itt pedig egy régebbi írásom található a pincészetről: Hilltopnál jártam: múlt, jelen és jövő

(készült a sajtótájékoztató alapján)


Related Posts

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart […]

Feltenni Neszmélyt a hazai bortérképre

Feltenni Neszmélyt a hazai bortérképre

#Neszmély néven – mint erről az Emmer Szabolccsal, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borászával készült interjúmban már szó esett korábban – nemrég új közösségi bor született a Neszmélyi borvidéken. A bor célja, hogy a Neszmélyi borvidék fejlődéséért tenni akaró bortermelők közössége a boron keresztül […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .