A Hilltop ünnepel: Zolbert Jazz & Wine Fest Neszmélyen

A Hilltop ünnepel: Zolbert Jazz & Wine Fest Neszmélyen

Júniusban tölti be 70. életévét Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza. A szakember 1997-ben az Év Borásza lett Nagy-Britanniában, 1999-ben Magyarországon lett az Év bortermelője, míg cége 2004-ben megkapta az Év Pincészete elismerést. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan június második hétvégéjén zenei-gasztronómiai fesztivált rendeznek „főhadiszállásán”, a neszmélyi birtokon.

Borász- és vendéglátós-generációk nőttek fel Kamocsay Ákos mellett, aki a szakmában mindent elért: a világ egyik legnagyobb borpiacával, az Egyesült Királysággal ismertette meg a magyar illatos fajtákat. Két évtizeddel ezelőtt munkássága miatt az Év bora lett a ködös Albionban „a kimondhatatlan nevű” bor, a Bakonyi Károly által piros traminiből és irsai olivérből nemesített cserszegi fűszeres, Londonban, de Magyarországon is volt már az Év Bortermelője, sőt, munkahelye, a Hilltop az Év Pincészete díjat is elnyerte 2004-ben.

Jóllehet korábban is tartottak népszerű fesztiválokat a neszmélyi birtokon, a jeles évfordulóhoz kapcsolódóan nagyszabású, ám mégis személyes zenei-gasztronómiai eseményt szerveznek a Hilltopnál. Mi több, a Zolbert Jazz & Wine Fest azért is különleges, mert a június második hétvégéjén megtartott eseménysorozatot Magyarországon egyedülálló módon a saját nevére vette a fesztivál művészeti vezetője, az elismert szaxofonművész, Zolbert. Ilyesmire Magyarországon még nem volt példa. A kétnapos zenei és gasztronómiai fesztivál Kamocsay Ákos, Zolbert és számos elismert fellépő közreműködésével a bor és a zene viszonyába enged bepillantást, koncertekkel, pincetúrákkal, gyerekprogramokkal, de esti borozós-zenehallgatós medencepartival és gasztronómiai ínyencségekkel is.

Könnyen lehet, hogy a méltatlanul kevéssé ismert borvidéken hagyomány születik, és Kamocsay Ákos születésnapjának közeledtével, minden év júniusában felpezsdül majd Neszmély kulturális élete.

Ezen a linken több információt kaphattok a Zolbert Jazz & Wine Fest-ről

Kamocsay Ákosról még néhány szó:

Kamocsay Ákos
Kamocsay Ákos
  • 1946-ban született Veszprémben, 1970-ben végzett a Budapesti Kertészeti Egyetem borászati szakán.

  • 1970-től a Móri Állami Gazdaság palackozó üzemének vezetője, majd főborásza, 1993-től a Hilltop Neszmély kisebbségi tulajdonosa és főborásza.

  • 1997-ben az Év Borásza Nagy-Britanniában, 1999-ben az Év bortermelője Magyarországon, 2004-ben a Hilltop az Év Pincészete, 2005-ben Kamocsay Ákost a Magyar Köztársasági Érdemérem lovagkeresztjével tüntették ki.

  • A Hilltop a Neszmélyi Borvidéken 400 hektáron gazdálkodik, a Szekszárdi borvidékhez tartozó Bátaszéken 160 hektárról szüretel szőlőt.

  • Fia, ifjabb Kamocsay Ákos borászkodik, lánya, Anikó a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben dolgozik, fia révén kétszeres nagypapa.

  • Szabadidejében teniszezik, illetve balatoni vitorlásán múlatja az időt.

Itt pedig egy régebbi írásom található a pincészetről: Hilltopnál jártam: múlt, jelen és jövő

(készült a sajtótájékoztató alapján)


Related Posts

Kacsamell színes céklával

Kacsamell színes céklával

A kacsamell már önmagában is kiváló étel, de néhány egyszerű plusz alapanyaggal színesítve még fenségesebbé és izgalmasabbá tehetjük. Ha így készítitek tényleg puha és szaftos lesz, közben a bőre szép ropogós. Megkeresésemre a 10 éve Angliában séfként tevékenykedő volt osztálytársam ismét jelentkezik egy recepttel a […]

Tökéletes sütőtök krémleves

Tökéletes sütőtök krémleves

A sütőtök az őszi-tél időszak egyik legkedveltebb slágere. Nem csak egészségmegőrző, hanem gyógyító hatással is bír, gazdag vitaminokban, többek között a szabad gyökök megkötésével lassítja az öregedést, béltisztító és rákmegelőző hatású, kedvező hatással van a vérkeringésre, és az egyik legismertebb antioxidáns és béta-keratin forrás. Remek […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .