Időhiányban az idei Budapest Borfesztivál teljesen kimaradt a repertoáromból, így többek között a St. Andrea Szőlőbirtok meghívásának sem tudtam eleget tenni. Szerencsére néhány kolléga ott volt, így most véleményükre hivatkozva, meg is osztom a lapomhoz eljuttatott sajtótájékoztató szövegét.
Szó Gellért, az idei Magyarország tortáját megalkotó cukrászmester ezúttal az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es késői szüretelésű Kedves borához készített hozzáillő desszertet. A szintén Kedves névre keresztelt, gyümölcsös, körtével és karamellizált dióval megalkotott lisztmentes torta a hétvégén megrendezett Szőlőünnepen debütált – és a szervezők szerint máris nagy sikert aratott.
Az új desszertet elsőként a sajtó képviselői ismerhették meg a Budapest Borfesztivál nyitónapján, a Budavári Palotában, míg a nagyközönség a szeptember 24-én rendezett Szőlőünnepen találkozhatott vele először. A St. Andrea torta szűk körű sajtóbemutatóján Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje (aki idén a Gault&Millau kalauztól „az év felfedezettje” címet kapta) gyakorlati bemutatót is tartott a borok és ételek párosításáról. (Aki kíváncsi egy régebbi interjúmra Barna Ádámmal, erre a linkre kattintva, ITT meg is találja)
Az újságírók a két borásszal, Lőrincz Györggyel és fiával, ifjabb Lőrincz Györggyel együtt ismerhették meg a pincészet új tételeit, a 2015-ös Rózsát, a 2015-ös Boldogságost, a 2014-es Áldást és a 2012-es Merengőt. Az elsőként kóstolt St. Andrea rozéhoz, a merlot, kékfrankos és pinot noir házasításából készült Rózsához Barna Ádám fügét és mangalicasonkát kínált. A következő tételt, az Egri Csillag kategóriába tartozó Boldogságost borjúszelet kísérte szőlővel és makadámdióval. Ezt a 2014-es vörös házasítás, az Áldás követte, amit füstölt teával és kökénnyel készült szarvassonkával kóstolhattak össze a vendégek. A két évig hordóban érlelt Merengőhöz pedig csokoládémousse készült céklával, céklachipsszel és kakaóbabbal.

Végül az ország tortáját megalkotó Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St. Andrea pincészet saját, körtével és karamellizált dióval készült lisztmentes desszertjét, amit az ifjabbik Lőrincz György 2014-es Kedves Késői Szüret bora inspirált.
A hétvégén megrendezett, jazzkoncerttel, pinot noir vertikális kóstolóval is színesített St. Andrea Szőlőünnepen több száz résztvevő számára is lehetőség nyílott megkóstolni a 2014-es Kedves névre keresztelt édes fehérbort.
(Fotók: Koltai Piroska)